Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dossiers
Mysogynie
islam

Gisteren had ik er weer eens zin in: een twittergesprekje onder de hashtag #MyJihad. Een paar maanden geleden deed ik voor het eerst verslag van zo'n uitwisseling. Dat was met 
@Nasreen_Vr, "IslamicFeminist". Daar ook wat meer over de achtergrond van die #hashtag. Er is een direct verband met de afbeelding in de banner van dit weblog.
Dit keer tweette ik met @_Le_aa_, "Someone". Deze conversatie verliep heel anders. Vooral het einde was nogal abrupt. Ze daagde me uit met "Noem me één plaats, ik wacht". En ik antwoordde.
Het begon met een opmerking van @_Le_aa_ in de richting van een andere twitteraar, @The__Chauvinist
"You know just the false things about islam .. If you know the real islam .. You will be a Muslim #myjihad" (de hele conversatie is hier bij 'Between Tweets' te bekijken in een mooiere lay-out).

(1) | Frans Groenendijk | 23-04-2013
Arabische Lente? Meer druk op Israël dus

Is Korthals Altes al lid van de partij van Voorhoeve?

Dossiers
Islamofobiefobie
Israël

Gisteren had de NRC.nl een stuk onder de kop Nederland moet banden met Israël bevriezen of beperken. Het gaat over een rapport van de AIV, de Adviesraad Internationale Vraagstukken dat werd opgesteld op verzoek van de Eerste Kamer. Die AIV kwam hier op het weblog eerder langs. Dat was toen naar aanleiding van een verzoek uit de Tweede Kamer.
Hoewel de vragen uit verschillende kamers kwamen en anders van toon en inhoud waren, lijken de antwoorden op elkaar: de druk op Israël moet worden vergroot. Ik ga hier en nu niet uitgebreid in op dat rapport aan de Eerste Kamer. Ik schrijf er nu wat over vanwege een lezing die ik 12 mei geef in Amersfoort.
Uitgangspunt is daarbij het belang van het schadelijke 'misverstand' over het ontstaan van de Joodse staat. Dit wordt veel te vaak direct in verband gebracht met Tweede Wereldoorlog, lees: de Holocaust.
En precies met dat 'misverstand' begint het voorwoord van het rapport.

(1) | Frans Groenendijk | 18-04-2013
Dossiers
Israël
Geschiedenis
Tegengif

In Israël is het van 7 op 8 april herdenking van de Holocaust.
Voor anonieme hackers een goede dag voor een grootscheepse cyberaanval op alles wat Israëlisch is.
Er wordt ontzettend veel over getwitterd (hashtag #opisrael) maar volgens dit bericht bij Al Arabiya is het grotendeels mislukt. De kop vind ik opvallend: Botched mission? #OpIsrael cyberattack fails to frustrate Israeli govt (wanneer je de link volgt: let ook op de kromzwaarden in de banner van de hackers).
Tsja, die Israëli's zijn gemiddeld gelukkig wat beter thuis in ICT etcetera.
Israël verdedigt zich niet alleen maar individuele Israëli's plegen ook tegenaanvallen. Andre Oboler schrijft daarover in in de Jerusalem Post en wijst erop dat enkelen daarbij in de fout zijn gegaan. Heel typisch.

(0) | Frans Groenendijk | 07-04-2013
De broodprijs in Egypte en in Singapore

Tegen de taboes op grote lijnen en cijfers

Dossiers
Demografie
journalistiek

Met generalisaties moet je uitkijken, dat is waar. Politici en media in het Westen spannen zich tegenwoordig echter in om weg te kijken van sommige grote lijnen en verbanden. Tot in het absurde. Dat is een groter probleem.
Geweld in mohammedaanse landen begint onevenredig vaak na het vrijdagse moskeebezoek. Extremistische volgelingen in landen ver van elkaar, tonen grote overeenkomst in hun manier van 'verkeerd begrijpen' van de leer van Mohammed. Sinds de verdrijving van Mubarak worden de banden tussen Cairo en Teheran beter. Een van de eerste maatregelen van Khomeini na de revolutie van 1979 was het verlagen van de huwbare leeftijd voor meisjes. In Egypte wil men nu ook die kant op: de grote Aïsha-lijn zeg maar.
Sommige 'generalisaties' verdienen het om nadrukkelijk onder de aandacht gebracht te worden.
In het stuk hieronder ga ik nog een stap verder. Ik introduceer een indicator voor groeiend onheil (IVGO). Er valt veel op aan te merken, maar niet op de politieke relevantie ervan.
Het stuk past even zeer in de categorie 'islamofobiefobie' als in 'demografie'.

(1) | Frans Groenendijk | 02-04-2013
Op, op ten strijde

Lezing 12 mei

Dossiers
Islamofobiefobie
Israël

Voor mijn eerder aangekondigde lezing over Het Ottomaanse Rijk, het mohammedanisme, Turkije en Israël is nu de plaats en datum vastgelegd: Amersfoort 12 mei. In het kader van de voorbereiding ervan heb ik net 'the best single narrative of the Kurds' van David McDowall gelezen.
Ik begin nu aan het hier getoonde boek van Hans Jansen over de kruistochten.
Pasen is daar toch een mooie dag voor!

(0) | Frans Groenendijk | 31-03-2013
Het Fortuyn-moment

I want my country back

Dossiers
Europa/Euro
politiek

In de video (onderaan) ziet u de toespraak van Nigel Farage, op een partijconferentie van de UK Independence Party (UKIP) in Exeter. De man die jarenlang heeft gewaarschuwd dat de Europese Unie wordt geleid door “gevaarlijke mensen” die Europa in crisis zouden onderdompelen. Niet alleen een financiële crisis, maar een politieke crisis. Voortdurend heeft hij gewezen op het feit dat de Europese Unie een antidemocratisch moloch is en elke keer werd hij in het Europese Parlement voor ‘populist’ en ‘anti-Europees’ versleten. Maar hij heeft gelijk gekregen, in alles wat hij zei.
Het is zelfs nog erger dan hij dacht.

(2) | Jos Arends | 26-03-2013
Dossiers
Islamofobiefobie
Israël

Onder bovenstaande titel geef ik voor de organisatie Tolereer geen intolerantie een lezing in het midden van het land. Volg de link voor de precieze tijd, plaats en om aan te melden.
Een belangrijk en zeer schadelijk 'misverstand' over Israël is dat het ontstaan van de Joodse staat direct samenhangt met de Tweede Wereldoorlog, lees: de Holocaust.
Er staan aanhalingstekens om het woord 'misverstand', omdat het niet om een vergissing gaat, maar om een fout denkbeeld dat door vijanden van de Joden en/of Israël doelbewust uitgedragen wordt.

(6) | Frans Groenendijk | 14-03-2013
Jankverhalen en subsidie

"marcouch snapt zen eige vader niet goed"

Dossiers
Integratie

Op de ThePost.online schreef de niet zo moedige en niet zo integere Ahmed Marcouch een stukje over zijn vader en over 'integratie-subsidie'. Hij gaf het de ondertitel Welzijnssector verheft niet maar hospitaliseert. Een bizarre tekst. Zijn stuk heeft de invalshoek van een schrijver van een ingezonden brief in de krant. Hij schrijft alsof hij niet al vele jaren met zijn partij zeer nauw betrokken is bij dit gebeuren. Ik plaatste een reactie op de The Post. Toen ik een dag later gewezen werd op het absurde smijten met belastinggeld zoals dat een tijdje geleden gepraktiseerd werd in het Amsterdamse Holendrecht, moest ik er gewoon wel een stukje aan wijden.
Wat u hier ziet afgebeeld...

(3) | Frans Groenendijk | 04-03-2013
Vragen aan de PvdA-leden in het europarlement

Een S&D-persbericht deed me aan de rijksdagbrand denken

Dossiers
Europa/Euro
journalistiek
Onderzoek/Actie
(open) Brief

Vanwege actualiteit en update weer bovenaan gezet
Geachte heer Ber­man, mevrouw Boz­kurt, mevrouw Mer­kies,
12 sep­tem­ber jongst­leden plaatste de S&D groep een pers­bericht op de eigen web­stek onder de kop Swoboda: 'No more EU money to political parties against EU values'.
Graag vernam ik van u op welke wijze u, als Nederlands smaldeel in deze groep, inmiddels afstand heeft genomen van de uitlatingen van de heer Swoboda. Heeft u dat als delegatie gedaan, in samenspraak met andere democraten in de S&D-fractie, op welke wijze heeft u uw afkeuring naar buiten gebracht?

(4) | Frans Groenendijk | 08-02-2013
Dossiers
Mysogynie
mediakritiek

Bij NOS, Volkskrant, Trouw of NRC kan ik online niets over haar vinden. Maar ook bij GeenStijl, DeJaap of De Dagelijkse Standaard: niets. Na wat Britse sensatiekranten en de Huffington Post, -zeg maar de Amerikaanse Joop.nl, maar dan groter en professioneler- heeft de BBC een paar dagen geleden wel over haar bericht.
Deze jonge vrouw werkt bij zo'n beetje het bekendste bedrijf in damesondergoed: Victoria's secret. Op weg van haar werk naar huis werd ze met zuur aangevallen door een persoon in niqaab (een soort boerka zonder gaas voor de ogen). Ze heeft geluk gehad: ze is niet blind geworden. Mede dankzij de boerka-vermomming is de dader (m/v) nog niet gepakt.

(3) | Frans Groenendijk | 06-02-2013
D66-meneer: “Ik kijk uit naar een nieuwe Arafat”

De Joodse staat niet vergelijken met nazi's maar met communisten!

Dossiers
Israël
journalistiek

Mevrouw Desiree Bonis was van 2006 tot 2010 Nederlands ambassadeur in Syrië en is sinds november vorig jaar Tweede Kamerlid voor de PvdA. Ik weet niet wat schandaliger is. Ik ben niet heel erg verbaasd te lezen dat haar echtgenoot arabist is. Ze legde uit wat zij onder internationaal recht verstaat: iedereen moet zich aan VN-resoluties houden. Dat deed ze op een bijeenkomst in verband met, -niet over-, de Israëlische verkiezingen van 22 januari.
Het kan dus nog erger dan Roemer. Ik kon een hardop "sakkerloot" niet onderdrukken. Later kreeg ik ook nog even de microfoon en stelde ik haar twee korte vragen, die helaas te moeilijk voor haar waren.
Tot twee keer toe benadrukte ze dat ze helemaal achter Barack Houssein Obama staat. Die heeft duidelijk gezegd dat wanneer de Israeli's op rechtse partijen stemmen dat niet goed is voor de toekomst van Israël. En Obama, zo zei ze er nog maar even bij,

(2) | Frans Groenendijk | 22-01-2013
Wat speelt de grootste rol: geld of geweten?

De zaak Huisinga in een ander perspectief

Dossiers
Integratie
feuilletons

Vorige week las ik in de Volkskrant het artikel "Dit is capi­tu­leren voor geweld", over in­bur­gerings­coach Huisinga in Amster­dam die van de gemeente geen cursussen meer mag verzorgen omdat zij tijdens haar lessen niet goed zou zijn omgegaan met een agressieve cursiste en de veiligheid van andere cursisten in gevaar zou hebben gebracht. Een Marokkaanse cursiste gedroeg zich onbeschoft en deed dreigende uitspraken. Nadat zij een medewerkster van Marion Huisinga had aangevallen,sprongen deze twee vrouwen uit een laag raam en lieten de klas achter met de hysterische vrouw.

(7) | Roos Friesland | 14-01-2013
Pagina 1 (van 18)       1 2 3 >  Laatste »
Dossiers
De naam zegt het al. In deze 'afdeling' vindt u de selectie van de bijdragen op de webstek uit de verschillende 'dossiers'. Van alle dossiers samen. Een selectie van de bijdragen per dossier wordt nog gemaakt. Die zullen dan te vinden zijn achter de knop archief.