Aleid, Evelien en statistiek
De man die Evelien Tonkens tot hoogleraar heeft benoemd zal zich nog wel eens achter de oren hebben gekrabd. Zij vormt het boegbeeld van al die vrouwen die gemiddeld niet alleen een slechtere ruimtelijke oriëntatie hebben maar ook minder gevoel voor logica dan mannen. Gemiddeld, want niet alleen heb je voortreffelijke vrouwelijke wiskundigen, zoals mijn zus die op het gymnasium daar vaak tienen voor had, maar er zijn ook vrouwen met een richtinggevoel als een postduif. Mijn moeder was zo iemand.
» Die kon je in een vreemde stad neerzetten en ze vond feilloos haar weg naar het hotel of waar ze ook in den vreemde wezen moest.
Of dat met ruimtelijke oriëntatie te maken had weet ik eigenlijk niet. Ik heb zelf dat richtinggevoel ook, maar ik was helemaal niet zo goed in stereo op de middelbare school. Wel in algebra en planimetrie, maar in niets dat met ruimtelijk inzicht te maken heeft. Het is eerder een gevoel van onbehagen dat mij waarschuwt als ik de verkeerde kant op ga. Waaraan ik merk dat ik fout zit weet ik eigenlijk nooit. Ik heb het altijd een vrouwelijk soort intuïtie genoemd, terwijl ik toch een man ben. Die dingen overlappen nu eenmaal, ze zijn niet exclusief mannelijk of vrouwelijk, maar dat neemt niet weg dat je sommige dingen statistisch meer bij mannen en andere meer bij vrouwen aantreft en dat de verschillen dan vervolgens cultureel worden versterkt.Kinderen hebben last van slechte huwelijken en slechte huwelijken eindigen vaker in echtscheidingen dan het gemiddelde huwelijk
Al heb ik er nooit onderzoek naar gedaan durf ik wel te beweren dat er meer vrouwen sociologie studeren dan mannen. Ik denk dat, omdat het mishandelen van statistiek dat in de sociologie gebruikelijk is vrouwen beter moet liggen.
Neem Aleid Truyens, die vandaag (14/9/11) een artikel weidde aan de gevolgen van echtscheidingen voor kinderen. Die waren, naar onderzoek had uitgewezen, over de hele linie negatief. Dat is een ervaring die iedereen opdoet die met dit soort kinderen te maken heeft en wie is dat niet tegenwoordig. Maar het statistisch bewijs dat zij aanhaalde is helemaal geen bewijs. Statistische verbanden zijn niet noodzakelijk causale verbanden. Kinderen hebben last van slechte huwelijken en slechte huwelijken eindigen vaker in echtscheidingen dan het gemiddelde huwelijk. Voor en na de echtscheiding hebben de kinderen last, maar in de groep kinderen van gescheiden ouders zijn ze nu eenmaal sterker vertegenwoordigd dan in de groep van alle kinderen. Er zijn wel methoden om je tegen dit soort statistische vergissingen te wapenen, maar wie dat doet is gemiddeld vaker man en kiest minder vaak voor sociologie als studierichting. Kortom de kans dat Tonkens een man is lijkt tamelijk gering.
Vandaag ook op het eigen weblog van Toon
Reacties
# 1 Kan je een link geven naar dat onderzoek?
André van Delft:
Kan je een link geven naar dat onderzoek?
Op http://www.dejaap.nl/2011/09/14/roos-vonk-mist-academische-basisvaardigheden/ goede reacties van Michael Swift over Richard Feynman's visie op wetenschap.
15-sep 2011 , 09:59
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.