Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Betere politici?
Een snufje jodenhaat als middel tegen populisme

Hoe komen we in het Westen aan betere en meer integere politici? Heeft u een idee? De laatste tijd denk ik vaker over het antwoord op deze vraag, maar daarover hier en nu (nog) niets. Hier schrijf ik alleen kort over drie zaken die mij afgelopen week weer eens herinnerden aan het belang van die vraag. Twee uit Nederland en een uit de VS.
Ik begin met een clip uit de VS. Hij gaat over Benghazigate: de cover up van de gebeurtenissen op 11 september 2012, waarbij de gevaarlijk naïeve Amerikaanse ambassadeur Stevens en drie andere Amerikanen vermoord werden.

»
In beeld en 'aan het woord' is Ann McFarlane Kuster: lid van het Huis van Afgevaardigden voor New Hampshire. Volgeling van Obama.
Ze heeft nog nooit van Benghazi gehoord
Tamelijk prominent op haar eigen webstek vind je een aanvraagformulier voor het ontvangen van presidentiële groeten van de opper 'community organizer'. Mevrouw de afgevaardigde bemiddelt daarvoor… Illustratief voor een bijzondere taakopvatting. Maar wat ze in deze, slechts een minuut durende, clip laat zien is erger. Heel, heel veel erger.

Deze mevrouw zit pas heel kort in het Congres, maar is al tientallen jaren actief voor haar partij en als lobbyist. Ze heeft nog nooit van Benghazi gehoord. Dat is nogal schandalig. Het is als een Europarlementariër die het verschil tussen Europa, de EU en de Eurozone niet kent. Maar in plaats van iets toe te geven, probeert ze zich er uit te bluffen. Op 0:39 zegt ze waarom ze niets over Benghazi wil zeggen: de bijeenkomst gaat 'namelijk' over het Midden-Oosten. De aanwezige journalisten gedragen zich uiterst beleefd. In plaats van haar uit te lachen of uit te joelen informeren ze haar over de ligging van Benghazi. Doodsbenauwd kijkt de vrouw naar de gespreksleider: kan hij haar nog helpen?
Op Benghazigate kom ik in mijn volgende post terug. Die verschijnt dus hierboven.

Ambtenaren in "gebaar" benaderen
De tweede kwestie kwam aan het licht dankzij Geen Stijl: een intern PvdA-rapport over de Rotterdamse partijafdeling,
de oude garde van die PvdA-afdeling ging campagne voeren tegen stemmen op de PvdA
die vier jaar geleden, toen hij werd overgenomen door de Turken, de bijnaam 'PvdA-Feijerbahce' kreeg. Die overname was toen aanleiding voor de oude garde van die PvdA-afdeling om campagne te gaan voeren tegen stemmen op de PvdA. Een stuk van Carel Brendel erover kreeg destijds dan ook als titel mee: "Wij van WC-Eend adviseren geen WC-Eend." Een van die mannen van de oude garde heeft zich op Facebook nu aangesloten bij een groep "Nl gaat kapot door de PvdA". Drie jaar later, met het naderen van de nieuwe raadverkiezingen, schreven twee PvdA-ex-burgemeesters met een niet zo heel geweldige staat van dienst, nu een rapportje over:
…negatieve publiciteit over cliëntalisme (sic), vriendjespolitiek bij subsidieverstrekking, inadequaat optreden tegen onveilige situatie in een meisjesinternaat bij een moskee.

Bij GeenStijl werden er al verschillende opvallende passages uitgelicht. Mij viel nog deze passage op bij de aandachtspunten:
Omgangsvormen met ambtenaren
Het is niet ongebruikelijk dat deelraadsleden ambtenaren rechtstreeks in woord en "gebaar" benaderen.

Wat doen die aanhalingstekens om het woordje gebaar?
Ik heb een akelig vermoeden.

Populisme
Op de derde kwestie werd gewezen door De Nieuwe Realist
eerder gemeenteambtenaar en 'management consultant'
Joost Niemöller. Het gaat over de 'kritiek' van de bovenaan afgebeelde mevrouw van Engelshoven, de Haagse lijsttrekker van de Pechtold-partij. Ze was eerder gemeenteambtenaar en 'management consultant'. Ze is tegen populisme. Dat zegt ze tenminste zelf. In haar speech (hier de pdf ervan zegt ze:
Ik ben er trots op dat Den Haag sinds afgelopen jaar de woorden Vrede en Recht in haar wapen mag dragen, maar dat moeten wel meer zijn dan holle woorden. Woorden die we alleen bezigen omdat het geld oplevert. (…)

Minder dan een minuut later is ze dit weer een beetje vergeten:
Ik geloof niet dat er nog één internationale instelling van Vrede en Recht zich in Den Haag wil vestigen als de partij van Wilders het hier voor het zeggen krijgt. Dat kost ons niet alleen onze reputatie, maar ook miljoenen inkomsten en duizenden banen.

Zou ze één zo'n 'instelling van Vrede en Recht', voor dit soort lieden even verheven, neutrale en onomstreden termen als 'goede doelen' of Verenigde Naties- erover geraadpleegd hebben? Misschien denkt ze zelf van wel, omdat ze partijgenoten bij zulke clubs heeft zitten.
Ik zou dit een vorm van angst aanjagen willen noemen. Had dat niet iets te maken met populisme? Ach, helemaal zonder oneliners en metaforen kom je er niet in de politiek, vrees ik. Maar in een betoog gericht op het islamofiele of zelfs mohammedaanse deel van je potentiële achterban, in een betoog dat bol staat van beschuldigingen van populisme, zelf een snufje jodenhaat verwerken. Dat gaat ver. Heel ver:
Ik wil op 20 maart niet wakker worden in een stad waar haat regeert en waar populisme de belangrijkste drijfveer is voor politiek bestuur. Om van schimmige geldstromen uit Israel, de VS of een Haags energiebedrijf maar niet te spreken.


(De afbeelding is een stukje van een foto van Sebastiaan ter Burg. Via Wikimedia.)  

Frans Groenendijk,  09-01-2014          

Reacties
# 1
HPax:

Amerikanen uit de USA bewonen een zo groot en dominerend land en ze zijn intern zo intensief met zichzelf bezig, dat wat er buiten hun gebied bestaat en gebeurt, ze niet opvalt. Amsterdam, Brussel of Appingendam, het kán ze niet interesseren, en weten ze het verschil dan ook niet.

De kwalijke onwetendheid van Ann McFarlane Kuster omtrent ´Benghazi´ laat zich dan nog het best interpreteren als een ethnocentrisme.

12-jan 2014 ,  12:44
# 2
Veteraan:

De anti-Wilders horden zijn zo tegen ons bezig dat ze de islamitische heilstaat,knechting en totale onderwerping zeer graag voor life nemen,maar ik niet. Ik verzet mij daar met hand en tand tegen.Deze cultuur past en hoort niet in ons land en dient snel te verdwijnen.

15-jan 2014 ,  12:55
# 3
Arend:

@HPax,

Ook in de VS zijn er zat mensen die zich wèl bezig houden met wat er in het buitenland gaande is. Onwetendheid heb je overal, er zijn vast ook wel Nederlanders die niet weten wat er met "Benghgazi" bedoeld wordt.

Het kwalijke is dat we het hier over een politicus, een congreslid nota bene. Aan politici zouden gewoon hogere eisen gesteld moeten worden dan aan couch potatoes. Daarbij komt dan ook nog eens dat "Benghazi" in de VS ongetwijfeld nog meer in het nieuws is geweest dan hier aangezien die aanval juist was gericht tegen de VS.

Haar enige excuus is dus dat zij als Obama-aanhanger ongetwijfeld alle problemen ter wereld wijt aan "Israël" en "islamofobie".

16-jan 2014 ,  10:40
# 4
HPax:

@ Arend.

Ik bestrijd je nauwelijks, die Kuster faalt professioneel. Zij is een deugniete!
Maar wat ik wil betogen, is dat zich bij nogal wat leidende USA-ers van ´links´ tot ´rechts´ een ethnocentrisme voordoet dat typisch door omvang en capaciteit van hun land wordt gevoed en bepaald. Daarmee moeten wij ons als hun kleiner denkende geallieerde technisch-factoriaal rekening houden.

Verder dat: ´Aan politici zouden gewoon hogere eisen gesteld moeten worden* dan´ etc.
Plato zat er ook al mee. Hij wilde filosofen aan de macht, niet die schoften van zoals nu bij ons. Ik sympathiseer met je, en met Plato, maar probeer realist te blijven. Als het P. al niet lukte!
Alleen een katastrofe kan ons redden. Tijdelijk.

* ´Aan politici zouden gewoon hogere eisen gesteld moeten worden´.
Is dat ´gewoon hogere´ niet hopeloos contradictoir?

17-jan 2014 ,  02:38
# 5
Frans Groenendijk:

Alles wat niet strikt Al-Qaeda zelf is wordt tot potentiële bondgenoot bestempeld door Obama en zijn volgelingen. Mijn volgende post gaat daarover.
@Hpax: nog niet genoeg catastrofes?

17-jan 2014 ,  04:53
# 6
toetssteen:

Benghazigate:

http://www.teaparty.org/senate-report-benghazi-attacks-preventable-33208/

19-jan 2014 ,  02:21
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.