Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Timoer Lenk in Boston
Onwetendheid over het mohammedanisme toen en nu

De moeder van de twee Boston-terroristen noemde haar eerste naar Timoer Lenk. 'De half verlamde veroveraar van Azië' noemde R. Bruggeman deze beruchte massamoordenaar vorig jaar in een stukje op de webstek IS geschiedenis. Die webstek is gewijd aan het populariseren van het vak geschiedenis. Daarom was dat stukje ook opgehangen aan de actualiteit, ahum, van een Britse Disability History Month. Apart.
Het stukje vermeldt niet alleen dat 'volgens geleerden' Timoer zo'n 17 miljoen slachtoffers maakte, maar ook dat hij "..zijn wreedheid nog een keer liet zien bij het neerslaan van een opstand in het door hem veroverde Isfahan in Perzië, waar hij 70.000 inwoners liet onthoofden en van hun schedels grote torens liet bouwen."
Inderdaad spectaculair, maar een ander aspect van die oude Timoer Lenk en de geschiedenis is veel interessanter: de verwarring die destijds in Europa bestond over hoe Timoer te beoordelen.
»
Liever Turks dan Paaps?
De Ottomanen hadden weliswaar Constantinopel nog niet veroverd maar ze waren al flink opgerukt op de Balkan. Eerder had Timoer, in Zuid-Oostelijke richting, al huisgehouden in het sultanaat van Delhi in India, waar hij onder andere 100000 krijgsgevangenen afslachtte, en had hij de mohammedaanse heersers in het Zuid-Westen, de Mammelukken, verslagen en Aleppo en Damascus geplunderd.
De slag om Nicopolis, in het noorden van Bulgarije *), en de voorbeeldig mohammedaanse behandeling waar sultan Bazeyid de overwonnenen op trakteerde lagen nog vers in het geheugen toen Timoer Lenk die zelfde sultan versloeg en gevangen zette. In Europa werd hij zodoende wel gezien als (potentiële) bondgenoot: in het kader van de insteek 'de vijand van mijn vijand is mijn vriend'. Zoiets als het Hollandse Liever Turks dan Paaps.
De slachtingen van de christelijke Armeniërs, Georgiërs en Assyriërs **) konden daar wel tegen worden weggestreept. Dat wil zeggen: als men daar al echt van op de hoogte was in Europa. In het begin van de vijftiende eeuw had 'ich habe es nicht gewusst' echt een andere betekenis dan in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.
De onbekendheid met wat de moderne Timoer Lenk in Boston dreef, heeft meer te maken met die soort onwetendheid.

Desinformatie
Wel is het zo dat ook een groot deel van de westerse media fanatiek bezig is om desinformatie te verspreiden
dat de Tsarnaevs 'de islam niet goed begrepen hebben'
over de link tussen de Boston-terroristen en het mohammedanisme. Je krijgt dan berichten die suggereren dat de Tsarnaevs 'de islam niet goed begrepen hebben'. Hieronder bijvoorbeeld een stukje uit de Washington Post. Het stuk is van 24 april en de kop luidde: No links seen between Boston suspects and foreign terrorist groups, officials say.
Tamerlan would throw out foreign words like "jihad" and "Inshallah" – Arabic for "God willing" – without really understanding their meaning, he said. Though Tsarni is himself Muslim, he said he does not worship at a mosque.
The uncle was surprised when he learned that Tamerlan had gotten married to an American woman – a "good Christian family girl," who his nephew said was about to convert to Islam.
In February, Alexander Podobryaev, who lives a couple of houses from the Tsarnaevs, exchanged pleasantries with Tamerlan as they shoveled snow. He says the man pointed to a woman in a black Muslim headscarf and identified her as his wife.
Others began noticing signs of Tamerlan's increasing agitation.
One of the brothers' neighbors, Albrecht Ammon, said he had a bizarre encounter with Tamerlan in a pizza shop about three months ago. The older brother argued with him about U.S. foreign policy, the wars in Afghanistan and Iraq, and religion. He said Tamerlan referred to the Bible as a "cheap copy" of the Quran, and that many of this country's wars "are based upon the Bible – how it's an excuse to invade other countries."
(…)
About three months ago, around Martin Luther King Day, Tamerlan stood up and interrupted the imam during the sermon, said Anwar Kazmi, a board member of the Islamic Society. The imam compared the slain civil rights leads (sic) to the Prophet Muhammed, drawing objections from Tamerlan, Kazmi said.
Mosque leaders later sat down with Tamerlan and discussed his rant, said Kazmi, who said Tamerlan returned to future services and had no further outbursts.

Dat van die banden met 'buitenlandse' terroristen is inmiddels wel achterhaald.
De terrorist wist dus zogenaamd niet wat het woord jihad betekende. En zoiets wordt naar voren gebracht kort nadat hij dat concept in de praktijk heeft gedemonstreerd…
Van verdraaiing of 'extremisme' is hier helemaal geen sprake

De uitwisseling van Tamerlan met buurman Ammon heet hier 'bizar'. Men suggereert dat het bestuur van de moskee geprobeerd zou hebben de terrorist in spé tot inkeer te brengen.
Ik suggereer op mijn beurt niet dat de broers hun mohammedaanse ideeën wel hadden opgedaan in de moskee, maar bijvoorbeeld die voorstelling van de Bijbel als goedkope/slechte kopie van de Koran: dat is echt gewoon een van de hoofdthema's van de leer van Mohammed, een thema dat zeer breed gedragen wordt onder zijn volgelingen. Van verdraaiing of 'extremisme' is hier helemaal geen sprake.
Wanneer je alleen afgaat op de teksten in de bekendste media ben je nog slechter geïnformeerd over het mohammedanisme van de hedendaagse Timoer Lenk dan de Europese leiders destijds waren
Bij wijze van afwisseling kun je ook eens een lezing bijwonen
over dat van de oorspronkelijke. Maar wie dat wil kan tegenwoordig wel aan veel informatie komen. Hij of zij kan jihadwatch volgen, de Elder of Zyon, Barry Rubin, Daniel Pipes of blogs zoals dit.
Je kunt Afshin Ellian lezen. Zijn laatste bijdrage gaat ook over de Boston bombers. Afgezien van de titel weer een uitstekend stuk.
Bij wijze van afwisseling kun je ook eens een lezing bijwonen.
Bijvoorbeeld deze van Timon Dias, op 19 mei, onder de titel Het moderne Westen; geen trots en geen nederigheid.
Of deze van mijzelf onder de titel Het Ottomaanse Rijk, het mohammedanisme,Turkije en Israël. Op 12 mei, ook in Amersfoort. De links gaan naar de organisatie Tolereer geen intolerantie. Daar ook vooraf opgeven wanneer je komt aub.

*) Het gezellig-fascistische You Tube kanaal Ottoman Total War heeft een van haar animaties gewijd aan die slag bij Nicopolis. Check ook de enthousiaste commentaren eronder.
**) A People Betrayed: The Impact of Islamisation on the Christian Community in Pakistan meldt dat na Timoer Lenk behalve in Koerdistan alleen in het Zuiden van India nog Assyriërs gevonden konden worden.
NB: Timoer Lenk noemde zichzelf volgens zijn Wikipedia lemma 'zwaard van de islam'. Ja, soms zeggen die namen wel iets.  
De rechter afbeelding komt van Wikimedia. De linker van Breitbart. Onder het het stuk met de titel Tamerlan Tsarnaev believed 'Islam was under attack', vind je sarcastische reacties.
Bijvoorbeeld:
Wait, are you saying Tam's fears weren't assuaged by Obama's apologetic outreach speech in Cairo?
of
To translate "Islam is under attack" - "Unbelievers are defending themselves."

Frans Groenendijk,  08-05-2013          

Reacties
# 1
Maarten:

Het noopt niet tot discussie, maar het wordt gelezen!

08-mei 2013 ,  10:56
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.