Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Voor hen is het ingrijpend geweest dat Diederik Samsom vermoord werd
De taak- en zelfopvatting van journalisten en programmamakers

Vorig jaar ondertekende ik de petitie van Hans Smolders en Corina van Weert tegen straf­ver­mindering voor de moordenaar van Pim Fortuyn.
Zodoende meldde zich in de avond van 21 mei jl, via het contact­formulier van dit weblog, ene W. W staat volgens mij, voor wat betreft taak- en zelfopvatting, voor de meerderheid van journa­listen en programma­makers uit Het Gooi en daarbuiten en daarom laat ik W's naam achterwege. Ik citeer bovendien uit de e-mailwisseling en wil geen gedoe krijgen over de privacy daarvan.
W beweerde bezig te zijn met "een documentaire over het gedachtengoed van Pim Fortuyn".
Wanneer ik een individuele journalist of programmamaker tegenkom, ga ik er altijd van uit dat ik te maken heb met iemand uit de grote minderheid binnen die beroepsgroep, die mogelijk slachtoffer is van generalisaties. Ik bedoel: hij of zij wordt wellicht ten onrechte aangekeken op wangedrag van de kleine meerderheid. Net zoals ik individuele Marokkaanse jongens en sociale wetenschappers tegemoet treed eigenlijk.
»
Omgangsvormen en de NCRV
Berciht (sic) voor Frans Groenendijk:
Dag meneer Groenendijk,
Ik ben via organisatie-x bezig met een documentaire over het gedachtengoed van Pim Fortuyn. Wij denken dat dat bij heel veel mensen nog leeft, alleen zien we het nauwelijks nog in georganiseerde vorm terug. Wij willen een beeld schetsen van de mensen voor wie Pim Fortuyn veel betekent (sic) heeft; een groep mensen die nu nog nauwelijks zichtbaar is. Als researchbron gebruiken o.m. we (sic) de petitie van Hans Smolders, tegen de vervroegde vrijlating van Volkert van der Graaf. We zagen uw naam er ook op staan. Is het mogelijk met u in contact te komen? Het liefst telefonisch.
Dank en groet,
W
Jammer, geen hoogachting.
Nu leerde ik recent van een antropoloog van PvdA-huize dat aan omgangsvormen geen waarde (meer) moet worden toegekend,
"Wachten op Van der G"?
(hier), maar het wakkerde mijn wantrouwen toch een beetje aan.
Ik zocht heel even op internet naar W en vond onmiddellijk een connectie met de publieke omroep, met de NCRV om precies te zijn. Ik heb niet zo'n hoge pet op van de publieke omroep en van de NCRV nog wat minder en zocht verder. Het leek erop dat W met iets heel anders bezig was dan met "een documentaire over het gedachtengoed van Pim Fortuyn" en dat schreef ik dus ook:
Dag meneer/mevrouw W,
Op het weblog Keizers & Kleren schreef ik vorig jaar een stukje over mijn verhouding tot Fortuyn: 6 mei 2012
Zie ook de link onderaan in dat stuk naar een passage uit mijn boek over een 'herdenking' van de moord door de EO zes jaar geleden.
Morgen overdag ben ik wat moeilijk telefonisch te bereiken. Na 21.00 uur kunt u me hoogstwaarschijnlijk wel bereiken op 06-9999999
Wanneer u tijdstippen doorgeeft dat u bereikbaar bent, wil ik wel proberen morgen overdag náár u te bellen.
Overigens heb ik slechte ervaringen met (het gebrek aan integriteit bij) de NCRV.
Vandaar dat ik een blik wierp op uw facebook pagina toen ik op linkedin had gezien dat u (ook) voor die omroep werkzaam bent.
Daar lees ik nu: "Wachten op Van der G. is officieel in productie!"
"Wachten op Van der G"?
Het lijkt me dat zo'n (werk?)titel slecht past bij een "documentaire over het gedachtengoed van Pim Fortuyn".
In een eventueel telefoongesprek tussen ons is dat hetgeen ik het eerst zou willen bespreken.


Vasthoudendheid
Een half uur later, het was inmiddels elf uur in de avond, reageerde W al:
Dag meneer Groenendijk,
Het klopt dat ik werkzaam ben voor de NCRV, om precies te zijn als xxx. De documentaire die ik maak, is een onafhankelijke productie,
"...toen Pim Fortuyn net werd (sic) vermoord"
die niets met die omroep of dat programma te maken heeft.
De titel 'Wachten op Van der G.' is inderdaad een werktitel en slaat op dat er heel veel maatschappelijke onrust is rondom de mogelijke (sic) vervroegde vrijlating van Volkert van der Graaf op 6 mei 2014. De maatschappelijke onrust verwijst naar de onrust die er bestond toen Pim Fortuyn net werd (sic) vermoord. Volgens ons is die onrust er nog steeds, maar minder zichtbaar, want minder georganiseerd. Deze onrust willen we in beeld brengen, of beter gezegd: we willen de mensen in beeld brengen die nu vooral individueel bezig zijn met Pim Fortuyn en zijn gedachtengoed. En niet om ze in diskrediet te brengen. Ze zijn daar niet voor niks nog steeds mee bezig: blijkbaar raakte Pim Fortuyn hen op een wezenlijk niveau en is het voor hen ingrijpend geweest dat Volkert van der Graaf hem vermoordde. Wij zijn benieuwd waaruit hun vasthoudendheid mbt Pim Fortuyn's (sic) ideeën voortkomt en hoe ze zijn ideeën of de hoop die hij hen gaf, nu vormgeven.
Ik hoop dat dit het begin van een antwoord is op uw, overigens begrijpelijke, vragen. Ik bel u donderdagavond na 9 uur, of u kunt mij woensdag (morgen) bereiken na 3 uur, dan wel donderdag voor 3 uur.
Ik hoop u te spreken,
Groet
W

De programmamakers zijn vol begrip voor de arme tokkies die door Fortuyn destijds werden opgezweept tot een onverantwoordelijke stellingname tegenover de politieke partijen die wel het beste met het land voor hebben en waarvan de leiders wel goed hebben nagedacht over hoe het land bestuurd moet worden. Ze hebben er ook begrip voor dat die arme drommels tegenwoordig door mensen als Geert Wilders of Ewald Engelen op verkeerde gedachten worden gebracht. Waar komt toch die vasthoudendheid vandaan?
... en ging daarna van uw belasting­geld gratis eten bij het IKV/PC

Dat is niet wat W letterlijk schreef, maar wannneer je de naam Pim Fortuyn vervangt door Diederik Samsom herken je meteen die onmiskenbare strekking. Misschien ziet zelfs een enkel lid van D66 het dan ook.
Ik verwachtte dat W niet meer geïnteresseerd zou zijn na mijn vraag en eigenlijk was ik verrast dat W de e-mail afsloot met "Ik hoop u te spreken".
De volgende dag werkte ik in de Universiteitsbibliotheek en ging daarna van uw belastinggeld gratis eten bij het IKV/PC. Ik vertrouw er op dat u mij dat niet te zeer kwalijk neemt. Ik schreef namelijk ook een verslag over wat ik daar verder allemaal aantrof en ik heb enige hoop dat dat eraan bijdraagt dat die gratis maaltijden in de toekomst niet meer verstrekt zullen worden.
Het was een fascinerend gebeuren in dat zalencomplex op Hoog Catharijne, maar ik was mijn belofte aan W niet vergeten. Helaas tobde ik met mijn telefoon en lukte dat bellen niet meer. Laat op de avond mailde ik:
aan W
Mijn excuses dat ik langer onbereikbaar was. Het debat met mensen op een bijeenkomst van het IKV/Pax christi, met name met een SP-er van Turkse komaf, was zo boeiend dat ik langer bleef dan verwacht en in het gebouw had mijn telefoon geen bereik.
Donderdag ben ik tussen 11.00 uur en 14.00 in ieder geval bereikbaar. Vrijdag het grootste deel van de dag.

Donderdag sprak W een boodschap in op mijn telefoon, met de aankondiging mij vrijdag te zullen bellen. Niets meer gehoord sindsdien.
Het hele gebeuren deed me denken aan de paaspuzzelopdracht van vorig jaar, maar toen ging het om georganiseerde mohammedaanse fundamentalisten: een politieke organisatie dus, geen journalisten of programmamakers.

Mijn fout
Ik vrees dat ik met die associatie met het Nationaal Islam Congres vanzelf bij de kern van het probleem terecht ben gekomen: mijn verkeerde idee over de taakopvatting van deze bevolkingsgroep. Dat velen dat zelfde verkeerde idee hebben pleit me niet vrij, integendeel.
"de waarheid
[ze bedoelden natuur­lijk: de werkelijkheid]
is nog veel smakelozer"

Het is gewoon een misverstand dat het in de media om waarheidsgetrouw informeren gaat of zou moeten gaan: in werkelijkheid gaat het gewoon om voorlichting en propaganda. Een uitstekende illustratie hiervan werd enige jaren geleden gegeven door BNN, in het kader van hun 'spraakmakende' programma De Grote Donorshow. Vooral de reacties achteraf waren verhelderend voor hoe weinig betekenis wordt gehecht aan zaken als integriteit. "BNN stelde het programma zelf ook smakeloos te vinden, maar zond het ondanks alle kritiek toch uit, want "de waarheid [ze bedoelden natuurlijk: de werkelijkheid]- zo'n groot tekort aan donoren - is nog veel smakelozer"". De reactie van toenmalig minister Plasterk maakt pijnlijk duidelijk dat deze meneer 'de tijdgeest' aansprekender vindt dan ouderwetse begrippen als 'fatsoen' of 'integriteit'.
Minister Ronald Plasterk van Onderwijs noemt de Grote Donorshow van BNN "een fantastische stunt". Dat de omroep een spelshow nabootste waar een nier op het spel stond, heeft gewerkt om aandacht te vragen voor het tekort aan donoren in Nederland. (…)
BNN heeft niets gedaan wat niet kan, zegt Plasterk. Hij stelt dat als [!] omroepen integer zijn, zij niet altijd aan Hollandpromotie hoeven te doen.
Eerder op vrijdag zei premier Jan Peter Balkenende nog dat hij liever ziet dat Nederland zich profileert met economische prestaties, vredesmissies en ontwikkelingssamenwerking dan met een donorshow.
Volgens Plasterk heeft de manier waarop BNN aandacht vraagt voor het tekort aan donoren beslist effect. Zo heeft hij zelf besloten donor te worden na alle commotie die de aflopen dagen over de Grote Donorshow is ontstaan. De omroep heeft daarmee de tijdgeest aangevoeld. (Bron: Nu.nl)


Zelfopvatting
Er speelt nog iets anders mee: ergernis over de opstelling van journalisten en programmamakers.
Regelmatig zie ik aanwijzingen dat mensen uit deze beroepsgroepen zichzelf voor veel slimmer en beter geïnformeerd houden dan de rest van de bevolking. Het zijn als het ware 'mensen van kennis'.
"Uw vragen zijn overigens begrijpelijk"

Twee heel verschillende illustraties daarvan beschreef ik eerder op dit weblog: hier een over studentes van de School voor Journalistiek en hier een over de schrijver van een historische roman die zijn boek aanprijst onder het vaandel van zijn aanstelling aan een universiteit.
Mijn ergernis draagt eraan bij dat ik mijn verkeerde verwachtingen van de media nog steeds niet helemaal heb bijgesteld. Dat is behoorlijk stom.  

Frans Groenendijk,  07-06-2013          

Reacties
# 1
Lina:

Beste Frans, ik werd ook gebeld, waarschijnlijk door de zelfde persoon, omdat ik de petitie had getekend. Hij zal nog later weer contact met mij maken maar tot nu toe is niets van gekomen. Misschien omdat ik mijn operecht mening over Pim had gegeven! MVG. Lina

07-jun 2013 ,  08:35
# 2
Frans Groenendijk:

Bedankt voor de feedback Lina.

07-jun 2013 ,  08:54
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.