Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Alles is van rubber

Althans in Indonesië, volgens Step Vaessen, genodigde bij Zomergasten van programmamaker Corstius op 7 augustus 2011.
Ik heb besloten een stukje te schrijven over deze uitzending, ze is net afgelopen *), omdat ik het zo’n exemplarisch voorbeeld vond van ‘gutmensch televisie’. Een schoolvoorbeeld.
Hopelijk weet ik me nog genoeg te herinneren om er een structureel betoog van te maken.
Wie is Step Vaessen ? Zij is 46, gescheiden, 1 kind (August), haar man heeft zelfmoord gepleegd, sociaal psychologe (Nijmegen), ex kraakster, nu reporter voor Al Jazeera, al 12 jaar wonend in Indonesië, op zoek naar een man. Ze houdt van Pipi Langkous, Sandokan (‘een prachtige man’), dansen en gelukkig zijn. Is het niet aandoenlijk ?
Niets is wat het lijkt. Wat was de centrale boodschap van deze uitzending ?
De centrale boodschap van deze uitzending was: “De kosmopolieten, de verlichte burgers, waartoe Vaessen (en Corstius) volgens zichzelf nadrukkelijk toe behoren, respecteren, nee, omarmen de Islam als een vredelievende, meditatieve godsdienst. Die gekke Wilders creëert een vals beeld en is dus héél gevaarlijk.
»
DAT was de centrale boodschap, uitgezonden bij een Publieke Omroep, prime time, zondagavond 20:30u. Ain’t it a shame ?

Waarom vond ik deze uitzending een typische linkse ‘gutmensch’ uitzending ?
Ik denk dat ik zijn zelfmoord wel had kunnen voorkomen, control freak die ik ben, maar tegelijkertijd dacht ik..


Ten eerste vanwege het uiterst naïeve beeld van Vaessen van de Islam, die zij beschouwt als een democratische godsdienst waar saamhorigheid, diepe gelovigheid en meditatie hoogtij viert. Als later in de uitzending een reportage wordt getoond van een radicale islam groepering die met 1000 man een aantal onschuldige gezinnen van de –eveneens Islamitische groepering- Ahmadyyia molesteert en vermoordt, heet het: “dat heeft niets met geloof te maken, want ze (de moslims) zijn opgehitst door de politiek. Daar zitten oud generaals achter, die hen financieel steunen”. Ja, ja, en mijn naam is Haas.

Ook de genocide door moslims van Christenen op Ambon worden afgedaan met ‘politieke elementen, opgehitst door slechte mensen’. Met andere woorden: de Islam treft geen blaam, stel je voor. Nee, het is een ‘criminele maffia’ die verantwoordelijk is. Hoe naïef kan men zijn? Zeker als men bedenkt, dat Vaessen daarna stelt: "Als je in Indonesië zegt dat je geen geloof hebt, dan ben je een communist”.
De Islam is nu wel radicaler dan 10 jaar geleden, zegt ze, naar aanleiding van een filmfragment uit 2002, waarbij twee homo’s elkaar zoenen. Vaessen: ”Nu zou dat niet meer kunnen in Indonesië, de Islamieten staan het niet toe”. Volgens haar ligt dat aan de zwakke, persoonlijk onzekere president. Geweld mag wel worden getoond van de Islam Board, maar erotiek, en al helemaal homo erotiek is uit den boze. Ja, en dan de Islam een democratisch geloof noemen..

Ze heeft het – naar aanleiding van een reportage over Okinawa waar relatief veel 100 jarigen wonen- over wat mensen gelukkig maakt. Saamhorigheid, veel contact met de authentieke gemeenschap, vrienden, het gevoel ‘opgenomen te zijn’ en deel uit te maken van de gemeenschap. Wederom wordt dit op Wilders geprojecteerd, die haat zou zaaien binnen de Nederlandse gemeenschap. In Nederland leeft iedereen volgens haar in een eng, ‘eigen’ wereldje. Hoe naïef of kwaadaardig kun je zijn ? Heeft Vaessen nu echt niet door dat de Islam haaks staat op onze cultuur en onze samenleving ontwricht ? Ik waag het te betwijfelen.
De indruk die zij op mij maakte was van een zeer ambitieuze vrouw met een hoge eigendunk en een koele kikker. Niet voor niets noemde ze zichzelf destijds ‘een robotachtige workaholic’. Nu niet meer natuurlijk, maar inmiddels heeft echtgenoot André wèl zelfmoord gepleegd.

Voor iemand uit de kraakbeweging, die 23 jaar lang haar man heeft gebruikt als verzorger en kok en blind haar eigen ambitie heeft nagejaagd vond ik dit een onstuitbaar arrogante persoon.
Het heette dat haar man ‘ontevreden’ begon te worden en depressief werd. Ja, vind je het gek?
Geen moment van zelfreflectie, geen moment van zelfkritiek. De linkse gutmensch ten voeten uit. Exemplarisch. Helemaal bont maakt ze het waar ze stelt: "Ik denk dat ik zijn zelfmoord wel had kunnen voorkomen, control freak die ik ben, maar tegelijkertijd dacht ik ‘wie denk ik dat ik ben…". Dat is typisch links: omdraaien van oorzaak en gevolg.

Voor iemand die er zelf 3 bewakers op na houdt, een bediende en een chauffeur (uiteraard proletarisch betaald en niet officieel in dienst), past geen kritiek op het kolonialisme, want ze doet er zelf driftig aan mee. Ze verontschuldigt zich met: "Men vond het in de Kampong geen goed idee als ik er niet aan mee deed”. Tja, verder commentaar is overbodig lijkt me.  
*) Helaas duurde het door omstandigheden nog enige tijd voor het hier gepubliceerd kon worden.
Het programma Zomergasten is door de VPRO niet opgenomen in 'uitzending gemist'. Geen link naar het TV-programma dus.

Trias,  12-08-2011          

Reacties
# 1
Primo Mattino:

Trias, alleen al voor het feit dat je zoiets de hele avond kan uitzitten en verdragen neem ik mijn pet af.
Verder, ach, volgens mij geloven ze er zelf niks van en zeggen ze het alleen voor de buhne.
Zo onnozel kan een mens toch niet zijn?

12-aug 2011 ,  06:59
# 2
trias politica:

@ primo, ik ben bang van wel.

12-aug 2011 ,  10:52
# 3
AdaF:

"Voor iemand uit de kraakbeweging, die 23 jaar lang haar man heeft gebruikt als verzorger en kok en blind haar eigen ambitie heeft nagejaagd vond ik dit een onstuitbaar arrogante persoon."

Bijna alle mannen gebruikten hun vrouw tot de jaren 60 als verzorger en kok en jaagden alleen hun eigen ambitie na. Toch pleegden de meeste van de vrouwen geen zelfmoord. Stef Vaessen verwijten maken vanwege de suicide van haar man is beneden de gordel.

13-aug 2011 ,  11:35
# 4
Frans Groenendijk:

@AdaF Ik lees niet dat Vaessen de zelfmoord van haar partner in de schoenen geschoven wordt, dat zou inderdaad wel erg hard geweest zijn: Trias brengt het in verband met de onvoorstelbare arrogantie en harteloosheid van deze mevrouw die uitgedrukt wordt in de uitspraak "Ik denk dat ik zijn zelfmoord wel had kunnen voorkomen, control freak die ik ben, maar"
Overigens joegen lang niet alle mannen tot de jaren 60 alleen hun eigen ambitie na. De meeste mensen joegen en jagen nauwelijks ambities na.

13-aug 2011 ,  11:45
# 5
trias politica:

@AdaF, het is zoals Groenendijk u antwoordde. Verder vind ik uw comment wel een beetje negatief over de rolverhoudingen destijds. Natuurlijk is het zo dat tot de jaren '60 de Westerse samenleving veel patriachaler was dan nu. Maar vergis u niet, heel veel koppels waren toen zeker niet ongelukkig daarmee. De saamhorigheid van gezinnen, de opvoeding van kinderen, de discipline waren groter en hechter dan nu. Om maar te zwijgen van de inherente patriarchale cultuur van de Islam. Het is dus maar de vraag of de emancipatie van de vrouw alleen maar 'zegeningen' heeft geteld. Maar dat is weer een heel ander onderwerp, dat vele nuanceringen kent.

14-aug 2011 ,  12:41
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.