Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 

Update: het is nog erger. Zie einde.
Hoor en wederhoor. Check en contra-check. In de tekst hieronder, die nogal negatief was over de rol die de PVV lijkt te willen spelen, schreef ik ook over de noodzaak van het 'herevalueren' van de media-met-agenda.
Een eufemisme, dat had u al begrepen: veel journalisten zijn niet integer en hebben niets met objectiviteit.
Dit is een heel klein stukje invulling daarvan. Meneer Meeus van de NRC benaderde Daniel Pipes, van het Middle East Forum Education Fund om een reactie op de minder-minder-minder-kwestie. Hij verdraaide zijn woorden, liet belangrijke nuances weg en de krant zette er nog een leugenachtige kop boven.
Maar Pipes kwam erachter en reageerde.
    LEES VERDER
»

(2 reacties) | Frans Groenendijk | 24-03-2014
. .
De ultieme jodenstreek van Israël: menslievendheid

"…the horrible acts of violence the Jews committed to the German speaking people outside of Germany"

Een Arabisch meisje uit Ramallah zit achterin een auto, haar vader en moeder voorin. De auto wordt onderdeel van een klassiek inti­fada-tafereeltje: stenen gooien naar auto's.
De vijfjarige wordt vol geraakt door een grote kei. Ze raakt zwaar gewond en verliest het bewustzijn. Pas tien dagen later komt ze weer bij in een Israëlisch ziekenhuis, aanvankelijk groten­deels verlamd. Ze dankt haar leven met name aan het optreden van Erez Kachel: een Israëlische militair die in het dagelijks leven hartchirurg is.
Likoed Nederland zette een videoclip over deze gebeurtenissen deze week op haar webstek. Hieronder is de clip ook opgenomen, inclusief dramatische muziek, huilende moeder en onbeholpen formulerende, en daardoor extra op de gevoelens werkende, vader. Twee dingen vermeldt Likoed Nederland er niet bij: het wanneer van de gebeurtenissen in het clipje en het waarom. Ik begin met het laatste: waarom doen de Israëli's menslievend?     LEES VERDER
»

(0 reacties) | Frans Groenendijk | 24-06-2013
. .
Jan Roegiers (SP.A): Belgische islamstrijders niet in een kwaad daglicht stellen

Maakt Israëlische regering intussen dezelfde fout als de Amerikaanse?

De islamofobiefobie is in Vlaanderen nog wat groter dan in Nederland.
Zou het komen omdat Vlaams Belang door de andere partijen en hun vrienden in de media ervaren wordt als een grotere bedreiging dan de PVV hier?
Dat zou goed kunnen.
VB is een politieke partij, de PVV niet.
Filip Dewinter is naar Syrië gegaan en half Vlaanderen vindt dat schandalig. De stukken erover in De Standaard, De Morgen en Het Laatste Nieuws lijken op elkaar. De meest walgelijke reactie komt van de homoseksuele Israël-hater Jan Roegiers, parlementslid voor de SP.A..
Wie denkt dat de vermelding van 's mans seksuele geaardheid hier niet op zijn plaats is bekijke de video onderaan dit stuk over The Yellow Man van Aleppo (Hat tip Geenstijl).     LEES VERDER
»

(6 reacties) | Frans Groenendijk | 14-06-2013
. .
Voor hen is het ingrijpend geweest dat Diederik Samsom vermoord werd

De taak- en zelfopvatting van journalisten en programmamakers

Vorig jaar ondertekende ik de petitie van Hans Smolders en Corina van Weert tegen straf­ver­mindering voor de moordenaar van Pim Fortuyn.
Zodoende meldde zich in de avond van 21 mei jl, via het contact­formulier van dit weblog, ene W. W staat volgens mij, voor wat betreft taak- en zelfopvatting, voor de meerderheid van journa­listen en programma­makers uit Het Gooi en daarbuiten en daarom laat ik W's naam achterwege. Ik citeer bovendien uit de e-mailwisseling en wil geen gedoe krijgen over de privacy daarvan.
W beweerde bezig te zijn met "een documentaire over het gedachtengoed van Pim Fortuyn".
Wanneer ik een individuele journalist of programmamaker tegenkom, ga ik er altijd van uit dat ik te maken heb met iemand uit de grote minderheid binnen die beroepsgroep, die mogelijk slachtoffer is van generalisaties. Ik bedoel: hij of zij wordt wellicht ten onrechte aangekeken op wangedrag van de kleine meerderheid. Net zoals ik individuele Marokkaanse jongens en sociale wetenschappers tegemoet treed eigenlijk.     LEES VERDER
»

(2 reacties) | Frans Groenendijk | 07-06-2013
. .

Afgelopen zondag gaf ik in Amersfoort een lezing over "Het Ottomaanse Rijk, het moham­medanisme, Turkije en Israël". In de trein sprak ik met mijn broer nog wat na over de inhoud van mijn betoog. In zulke gesprekken gebruiken wij relativeringen, eufemismen en spottende imi­taties van wat politieke tegen­standers naar voren zouden kunnen brengen. Bijvoorbeeld: "Er valt heel wat aan te merken op mohammedanen, maar ze doen nooit aan kannibalisme". Ik dacht voor de zekerheid er even serieus over na, maar toen dacht ik mijn broer toch gelijk te moeten geven.
De volgende dag kregen we ongelijk.
    LEES VERDER
»

(1 reacties) | Frans Groenendijk | 15-05-2013
. .
Hindoes, mohammedanen en sikhs: eeuwenoude verhalen?

Er is iets grondig mis in de sociale wetenschap

De ontdekking van een nieuwe Facebook-pagina, over wreedheden van mohammedanen tegen Sikhs en Hindoes bij de opdeling van India (1947), herinnerde me eraan dat ik nog iets wilde schrijven over twee gebeurtenissen die daarmee samenhangen: een uit 1675 en een uit 2012.
Ik begin met de gebeurtenis uit 1675 omdat die te maken heeft met de bijzondere relatie tussen Sikhs en Hindoes, maar eerst nog een terzijde.
Ik ben atheïst, maar ik gooi niet alle spiritualiteit, religie, bijgelovigheid en pseudo-religie op een hoop. Mensen die dat doen beschouw ik als denklui en/of kortzichtig.     LEES VERDER
»

(19 reacties) | Frans Groenendijk | 10-04-2013
. .

Waarschuwing:
deze post bevat sarcasme.
Deze week keek ik al vier keer naar het NOS-journaal via journaal-24. Elke keer met een hilarische of anderszins pijnlijke blunder. Ik probeer ze maar niet te ordenen naar pijnlijk, pijnlijker, pijnlijkst. Iets voor een poll eigenlijk.
Eerst maar die van de foto. Het commentaar luidde dat de bliksem precies terecht kwam in de top van de Sint Pieter en "we gaan er maar van uit dat het toeval is". Is er niemand bij de redactie die van de middelbare school nog iets onthouden heeft over bliksemafleiders en waar die geplaatst worden? Bliksemafleiders zetten we op hoge punten om de kans zo groot mogelijk te maken dat de bliksem ook daadwerkelijk afgeleid wordt.
Een of twee dagen erna, nog een in dezelfde categorie. Er komt subsidie voor het ontwikkelen van nieuwe anti-biotica.     LEES VERDER
»

(0 reacties) | Frans Groenendijk | 14-02-2013
. .

Bij NOS, Volkskrant, Trouw of NRC kan ik online niets over haar vinden. Maar ook bij GeenStijl, DeJaap of De Dagelijkse Standaard: niets. Na wat Britse sensatiekranten en de Huffington Post, -zeg maar de Amerikaanse Joop.nl, maar dan groter en professioneler- heeft de BBC een paar dagen geleden wel over haar bericht.
Deze jonge vrouw werkt bij zo'n beetje het bekendste bedrijf in damesondergoed: Victoria's secret. Op weg van haar werk naar huis werd ze met zuur aangevallen door een persoon in niqaab (een soort boerka zonder gaas voor de ogen). Ze heeft geluk gehad: ze is niet blind geworden. Mede dankzij de boerka-vermomming is de dader (m/v) nog niet gepakt.     LEES VERDER
»

(3 reacties) | Frans Groenendijk | 06-02-2013
. .
De VVD, de rechters en de sociale wetenschap

Leugens, verdomde leugens, statistiek en criminologie

Op de weten­schap­pe­lijke zuster­web­stek Keizers & Kleren staat nu een tweede non-peer review.
Het artikel Verschillen in straftoemeting in soortgelijke zaken, van drie medewerkers van de afdeling criminologie van de Universiteit Leiden, is het lijdend voorwerp. Het verscheen in het weekblad Nederlands JuristenBlad dat een reputatie te verliezen heeft. Voor publicatie was het artikel gepeerreviewed voor het NJB. Bovendien hebben voor een later nummer van dat tijdschrift twee rechters en de directeur en een onderzoeker van het WODC -het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie- een kritische blik op het artikel geworpen. Hun kritiek die het NJB publiceerde in nummer 17, was niet mals maar miste toch nog heel belangrijke punten.
Anders dan deze reviewers heb ik ook kritisch gekeken naar de theorie waarnaar de auteurs oppervlakkig verwijzen en die door hen wordt aangeduid als "een gezaghebbende sociaalwetenschappelijke benadering". Zodoende heeft het paradigma van de hedendaagse criminologie -"daders zijn slachtoffers"- de aandacht gekregen die het verdient. Zie daarvoor met name de laatste paragraaf van de bespreking: Twee focal concerns theorieën.
De non-peer review telt circa 7000 worden. Daarom hier een korte samenvatting en iets over hoe de Nederlandse politiek omgaat met de sociale wetenschap.     LEES VERDER
»

(0 reacties) | Frans Groenendijk | 18-01-2013
. .
De Standaard over Narendra Modi

Loopt België hiermee voor op Nederland?

In Nederland is er nog geen spoor van belangstelling te vinden voor de vermoedelijke nieuwe premier van India. Er is niet eens een Nederlandse wikipedia pagina over hem. In de online Volkskrant vind ik nul verwijzingen. Bij de NRC vier. De enige serieuze daarvan is van bijna vier jaar geleden. In België besteedde de krant De Standaard wel aandacht aan hem. En hoe! De geniale Koenraad Elst fileert hieronder dat bericht. Zijn stuk publiceerde hij op In Flanders Field. Met zijn toestemming hier integraal overgenomen.
De Standaard (21 dec. 2012, door “jb”) bloklettert: “India omarmt hindoe-nationalist. Narendra Modi wint verkiezingen in deelstaat Gujarat”. Aanleiding zijn de deelstaatverkiezingen in Gujarat, waar Modi al meer dan 10 jaar deelstaatpremier is: “Narendra Modi is India's meest gehate én geliefde politicus. Na zijn zege in Gujarat lonkt voor de hindoe-nationalist het Indiase premierschap.”
    LEES VERDER
»

(2 reacties) | beheer | 05-01-2013
. .

Update Maandagavond, 10 december, orga­ni­seert De Balie een debat met Thilo Sarra­zin en Paul Scheffer. Van Sarrazins boek Deutsch­land schafft sich ab werden in Duitsland meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Er is echter geen Nederlandse of Engelse vertaling verschenen. Ik weet waarom. Maandagavond hoop ik uit de mond van Sarrazin diens eigen verklaring te horen.
In de beginfase van mijn eigen uitgeverij nam ik contact op met de zijne omdat er maar geen Nederlandse vertaling verscheen. Ik had een even enthousiaste als kundige vertaler en met een Duitse oplage van meer dan een miljoen, leek me een oplage van enkele duizenden exemplaren voor de Nederlandse vertaling haalbaar. Die vertaling is er nog steeds niet, evenmin als een Engelse of Franse, en ik weet waarom: vanwege angst bij de uitgever en Sarrazin zelf.
De uitgever verwoordde die angst in een e-mail waarin men mij liet weten dat ze liever hebben dat Thilo Sarrazins werk helemaal niet in het Nederlands vertaald wordt, dan dit door de DurfUitgeverij te laten doen. De reden die ze aanvoeren is zeer opvallend:     LEES VERDER
»

(1 reacties) | Frans Groenendijk | 10-12-2012
. .
Journalisten als opvoeders van de massa

Pareltjes van de School voor Journalistiek

Oorspronkelijk gepubliceerd op 2 september. Update: Iris Jongejan reageerde.
Omdat de 'School voor Jour­nalis­tiek' in Utrecht staat en die stad een 'band' heeft met het Tsjechi­sche Brno, is er vanuit die school ook extra belang­stelling voor de tweede stad van Tsjechië. Mijn aandacht voor deze band en voor de kwaliteit van de school werd getrokken door het stukje Moslims knokken tegen xenofobie. Het is geschreven door de 22-jarige Mirjam Brouwer, studente aan deze school. Mirjam zou graag vijf vreemde talen willen leren en ze kent er al een.
De eerste alinea's van haar stukje over mohammedanen in Brno gaan over Geert Wilders.
Vanzelfsprekend.
Ze noemt halal-vlees en boerka's in een adem als 'moslimgebruiken'. De strekking van de rest van het verhaal is 'ze worden gediscrimi­neerd'. Haar stukje bevatte een opmerking die voor mij nieuws bevat: er staat maar één moskee in die stad. Als het waar is zou dat betekenen dat de oproep die imam Lukáš Vĕtrovec kort voor de holocaust-herdenking deed om alle Joden te vernietigen, dus ook in deze moskee gedaan werd. Vĕtrovec verdedigde zichzelf door te zeggen dat dit niet zijn eigen woorden zijn, maar een overlevering, die wordt toegeschreven aan de profeet Moham­med. Alsof het daardoor minder erg zou zijn in plaats van nog erger!
Zou Mirjam misschien les gehad hebben van Jodenhater Chris van der Heijden?. Het zou goed kunnen: die is als docent verbonden aan dezelfde school.     LEES VERDER
»

(1 reacties) | Frans Groenendijk | 06-11-2012
. .
Dick Wolf vs Leni Riefenstahl

Hollywood en de beschaafde mohammedanen

Twee scherp­zinnige, wijze en held­haftige detec­tives spreken met een foren­sisch patho­loog-anatoom over het lichaam van een slacht­offer van moord. Vanwege haar kleding was de eerste indruk geweest dat ze moslima was. Dan merkt een van de detectives op dat de vrouw een genitale piercing heeft gedragen. Dat betekent dus dat ze geen moslima was: die hebben dat niet. De lijkschouwer reageert min of meer terloops met: "Er is nog beschaving…"
Ja ja: onder mohammedanen zijn vrouwelijke geslachtsorganen veilig voor vrijwillig aangebrachte piercings. Voor moedwillige lichte tot extreem zware verminkingen- zonder verdoving toegebracht op een leeftijd dat de meisjes het zich nog zullen herinneren- ligt het een tikkeltje anders. Dagblad Trouw, toch geen medium dat vaak van 'islamofobie' beschuldigd wordt, schreef over dat onderwerp een paar jaar geleden een artikel met de veelzeggende subtitel: 'Als de imam er maar tegen was'.     LEES VERDER
»

(1 reacties) | Frans Groenendijk | 08-09-2012
. .
Sarcasme en internet

Naar een géén-kind-politiek voor blanken /sarc-mode off

Discussie op inter­net­fora heeft voor­delen in verge­lijking met andere dis­cussies maar ook nadelen.
Deelnemers moeten zich eigen­lijk nog preciezer uit­drukken dan in een gesprek: je weet immers vaak niet tegen wie je het hebt, je hoort de toon niet waaop iets wordt uitgesproken, je ziet geen lichaaams­taal. Wanneer je je sarcas­tisch uitdrukt in reacties, kun je er zeker van zijn dat een deel van de lezers dat niet herkent en denkt dat jij, zonder (milde of bittere) spot, precies bedoelt wat je opschreef. Je schiet je doel volledig voorbij, tenzij het je alleen je bedoeling was verwarring te zaaien. In het 'lees verder' heb ik een woedend-sarcastisch commentaar overgenomen dat ik aantrof onder dit artikel in Trouw over het genitaal verminken van meisjes.

    LEES VERDER
»

(0 reacties) | Frans Groenendijk | 22-07-2012
. .

Drs. Marianne van den Heuvel besluit haar aan­prij­zing van het boek 'Henk, Ingrid en Alex­ander' met de vast­stelling: "De eerst­volgende verkiezings­strijd is vroeg begonnen."
En het is duidelijk aan welke kant zij staat: "De verbaal begaafde politicus Pechtold kreeg het briljante idee voor dit boek, samen met Bart Snels geschreven, en maait hiermee het gras voor de voeten van Wilders weg." Maar wie is deze drs. Van den Heuvel, deze woordkunstenares? Is het de zelfde Marianne van den Heuvel die deze prachtige en zeer creatieve sculptuur maakte voor de winnaar van de Gouden Strop?
Ik weet het niet en het interesseert me niet. Wat ik wel weet is waar de hier geciteerde Pechtold-fan werkt: bij Biblion, de koepelorganisatie van de Openbare Bibliotheken. Daar doet ze haar ding tegen Wilders. En ze is daar niet alleen.
    LEES VERDER
»

(1 reacties) | Frans Groenendijk | 14-06-2012
. .
De gekte

Elastiek in de grondwet

Dit is de 21ste en -ik kondigde het vorige week al aan- laat­ste af­leve­ring van de zon­dagse serie op K&K.
Als het om het moham­me­da­nisme gaat, lijkt het soms of er onder politici, jour­nalis­ten en sociale weten­schappers een wed­strijd gaande is in het verkopen van zo groot mogelijke onzin.
Ik beschrijf hieronder een paar van de vaakst terug­kerende thema’s en con­structies van de vele, vele inzendingen.
Een aantal Neder­landse politici kwam in 2008 met de suggestie om de geschied­schrijving van de Tweede Wereld­oorlog een nieuw accentje te geven om zo straat­schoffies van Marokkaanse komaf te paaien.
In Zeeland liggen een aantal Marok­kaanse soldaten begraven. Het is niet helemaal duidelijk waar ze zijn omgekomen maar hun stoffelijke resten waren in Zeeland aangespoeld. Men wilde nu onderzoeken of het treurige lot van deze mannen zo verdraaid kon worden dat de gebeur­tenissen konden worden voorgesteld als een Marokkaanse bijdrage aan de bevrijding van Nederland.
    LEES VERDER
»

(7 reacties) | Frans Groenendijk | 10-06-2012
. .

Paul Meijer, fractie­voor­zitter van Forza Haarlemmermeer, had op de her­den­king van Pim For­tuyn dit jaar naast Fleur Age­ma en Gerard van As, voor de grap ook de Amster­damse PvdA-er Duyve­stein uitgenodigd. Deze las een column voor: een vreemde tekst die begon met het belache­lijk maken van Ad Melkert en besloot met het projec­teren van zijn eigen haat op Fleur Agema. Zelfs een puberaal-ranzige verwijzing naar de seksuele relatie die ze wel zou hebben met Geert Wilders ontbrak niet.
Vorig jaar kwam ik hem voor het eerst in levende lijve tegen als spreker op een JOVD-bijeen­komst in een cafe in Den Haag. Het onderwerp van die bijeen­komst was het moham­medanisme, maar Marcel the selfkicker sprak over zichzelf. Die bijeen­komst vond plaats, kort nadat hij zichzelf had opgeworpen en vervolgens -zonder duidelijke aanleiding- weer had terug­getrokken als kandidaat-voorzitter van de PvdA. Moet je zo iemand serieus nemen?

    LEES VERDER
»

(4 reacties) | Frans Groenendijk | 30-05-2012
. .

imageDit is afle­ve­ring 19 van de zon­dagse serie op K&K.
Mensen die geen moham­medaan wen­sen te worden in een land waar de aanhangers van dit gedachte­goed aan de macht zijn gekomen, moeten daar volgens Mohammed boete voor betalen. De term daarvoor is jizya en het idee staat ook zo in de Koran: in het beruchte vers 9:29. De jizya wordt ook wel aangeduid als 'beschermgeld'. 9:29 wordt daarom ook wel aangeduid als het maffia-vers. (Gemakkelijk te onthouden in combinatie met het naskh-vers en het akkervers, dankzij al die a-tjes.)
Alle pogingen het te doen voor­komen alsof dit vers géén duidelijke aanwijzing is voor het tirannieke karakter van de Koran, lopen stuk op de laatste wending ervan: die jizya moet namelijk betaald worden “terwijl ze [die niet-mohammedanen] onderdanig zijn”. Die strekking is terug te vinden in alle (twaalf) vertalingen die ik daarop heb nageslagen, zelfs in die van de ahmediyya.
Eeuwenlang vormden de hoogte van die boete en de manier waarop die geïnd werd, middelen om het mohammedanisme te verspreiden: de verspreiding ‘zonder dwang’...[1]

    LEES VERDER
»

(1 reacties) | Frans Groenendijk | 27-05-2012
. .
De onversneden propaganda van Nieuwsuur

Hongerstaking voor eerherstel van Cohn Bendit

Vorige week was ik in Gouda van­wege het bezoek van de Hon­gaarse ambas­sadeur aan het Conser­vatief Café. Over de terug­reis schreef ik al. Op de heenreis had ik de Fundamental Law van het land gelezen, een beknopt gefor­muleerde grond­wet eigenlijk. Een interessant, optimistisch stemmend stuk. Vooral het begin ervan heeft echt die "We, the people"-insteek die zo ontbreekt in de Nederlandse en Europese grondwet. Er staan enkele verrassende artikelen in. Sommige doen denken aan linkse hobbies. "Property shall entail social responsibility", lezen we in artikel XIII. In XX-2 lezen we dat de landbouw in Hongarije vrij zal blijven van genetische manipulatie.
Meneer Sümeghy bleek het school­voor­beeld van de bemin­nelijke diplomaat. Via zijn inleiding en zijn antwoorden op onze vragen, zette hij de ontwikkelingen in Hongarije en de hetze tegen de huidige regering van zijn land, in context. Ik had al gehoord van die hetze, maar me er nog niet in verdiept. Voordat ik ging schrijven, zocht ik dus nog even naar wat voor­beelden ervan en stuitte onder andere op deze aflevering van het televisie-programma Nieuwsuur. Oemps. Na één keer kijken had ik er al een nare smaak van in mijn mond, maar dat werd nog veel erger nadat ik enkele zaken had gecheckt.

    LEES VERDER
»

(1 reacties) | Frans Groenendijk | 25-05-2012
. .

Dit is afle­ve­ring 17 van de zon­dagse serie op K&K.
Het getoon­de hoofd is van Fouad Si­dali. Hij is een van de voor­mannen van de PvdA-Am­ster­dam, media­per­soon­lijk­heid en lid van het lande­lijk bestuur van de partij van Spekman en Samsom. De afbeel­ding is afkomstig van een TV-uitzending van kort na het uitkomen van het filmpje Fitna.
Na de vertoning van beelden daaruit, wijst hij erop dat die afkom­stig zijn uit het buiten­land. Niet alleen zijn Nederlandse moham­medanen van nu (2008) heel anders dan die in landen waar moham­medanen in de meerder­heid zijn, meneer Sidali kan zich niet voor­stellen dat zelfs over tweehonderd jaar Nederlandse moham­medanen zich zo zouden gaan gedragen, zo liet hij weten bij het progamma van de Bekende Nederlanders Pauw & Witteman.
Wanneer mohammedanen hier in Nederland die Fitna-personages gaan imiteren, maakt hij zich daar ook geen voorstelling van. Waarom zou hij ook: als het al in de werkelijkheid gebeurt hoeft hij het zich natuurlijk niet meer voor te stellen!

    LEES VERDER
»

(0 reacties) | Frans Groenendijk | 13-05-2012
. .
6 mei 2012

Fortuyn en Europa

Het is een histo­rische dag. Bij de Pu­blieke Om­roep werd en wordt deze week de moord op Pim Fortuyn her­dacht. Op andere plaat­sen wordt er, nauwe­lijks ver­huld, over gejuicht: "Profes­sor Pim in betere tijden" staat er onder de foto. Klikken op de foto leidt naar clip waarin Fortuyn zelf, onge­looflijk maar waar, spreekt over de moord­aanslag op hem. Bij een officiële herdenking komen mensen aan het woord die destijds enthousiast hebben bijgedragen aan het demoniseren van de man die ze niet aankonden met argumenten.
Afgelopen 2 november schreef ik voor het eerst een stuk om Theo van Gogh te her­denken. "Met elk jaar dat verstrijkt sinds de moord, wordt bij mij de neiging sterker om op een persoon­lijke manier stil te staan bij de bete­kenis van zijn dood", schreef ik toen.
Iets vergelijk­baars heb ik met Fortuyn.
    LEES VERDER
»

(0 reacties) | Frans Groenendijk | 06-05-2012
. .

imageHet Natio­naal Comi­té 4/5 mei heeft be­sloten dat bij de natio­nale herdenking dit jaar ook aandacht besteed moet worden aan land­verraders en moor­de­naars. Niet om te waar­schuwen tegen zulke mensen maar om te bena­drukken dat landverraders en moordenaars ook maar slacht­offer zijn van de omstan­dig­heden. Een 15-jarig achter­neefje van deze man -Auke Siebe Dirk- wil men op 4 mei op de Dam een gedicht laten voor­lezen over Dirk Siebe. De jongen is vernoemd naar die oostfrontstrijder.

    LEES VERDER
»

(15 reacties) | Frans Groenendijk | 26-04-2012
. .
De nieuwe puzzelopdracht komt van Trouw

Eildert Mulder en de moderne stroman

UPDATE: raad­sel op­ge­lost. Eildert Mulder, de man die samen met Thomas Milo het boek De omstreden bronnen van de Koran schreef, had vandaag bij Trouw een stuk in het kader van de islamofobiefobie.
Het heeft als titel meegekregen: 'Zo makkelijk komen islamofoben niet van Breivik af'. Meervoud dus. Mulder scheldt in zijn artikel echter alleen Theodor Holman uit voor islamofoob. Bovendien valt hij hem uitsluitend aan vanwege één interview. De hele tekst van Mulder is echt gewijd aan 'islamofoben'. Variaties op die term komen 17 keer voor in het stuk en 'islamofoben', meervoud, is zelfs het eerste woord van het stuk.

    LEES VERDER
»

(10 reacties) | Frans Groenendijk | 23-04-2012
. .

Wie een paar mi­nuten neemt om Van Dale en Wiki­pedia (in het Engels en Neder­lands) te be­kijken, wordt het meteen dui­de­lijk dat aan het begrip oemma [1] heel uit­een­lopende bete­kenissen wor­den toege­schreven. Het begrip wordt het meest gebruikt voor ‘alle moham­medanen wereld­wijd’, maar daar­naast ook voor ‘alle moham­medanen die niet in landen wonen met moham­medaanse meerder­heid’, ‘alle moham­medanen plus christenen en joden in een land’, ‘de Arabische wereld’, ‘alle moham­medanen in landen met moham­medaanse meerder­heid’ en voor ‘het stréven naar wereld­wijde samen­werking van moham­medanen’. In haar boek Secular Jinnah, Monir’s Big Hoax Exposed definieert Saleena Karim de oemma zelfs als iedereen in een land die zich niet actief verzet tegen het (moham­medaanse) bewind. Geen van de hier genoemde definities maakt duidelijk waarom dat begrip zo'n sinistere bij­smaak heeft. Een tweetal anek­dotes uit mijn eigen onderwijs­praktijk geven al een hint.     LEES VERDER
»

(1 reacties) | Frans Groenendijk | 15-04-2012
. .
Paaspuzzelopdracht van het Nationaal Islam Congres

Onbeleefd zijn ze, maar waarvoor zijn ze precies bang?

MET UPDATE, nieuwe inzen­dingen wor­den toe­ge­juicht, ook wie al eer­der post­te, wordt uitge­nodigd met behulp van de nieuwe infor­matie verder bij te dragen aan het op­lossen van de puzzel.
Verrassend: 'het secre­tari­aat' (zon­der per­soons­naam) van het Natio­naal Is­lam Con­gres zond me op Witte Donder­dag [1] via het contact­formulier van Keizers & Kleren, een uitno­diging.
Dat congres is de jaarlijkse toogdag, dit keer met Pasen, van moham­medaanse fundamen­talisten in Nederland. Trots vermeldt de bijbehorende webstek dat het vermaak uitgevoerd wordt zonder gebruik van muziek­instru­menten en dat halal eten en drinken er in feite verplicht is. Meegenomen eten en drinken mag er namelijk niet genuttigd worden en alle geserveerde etens­waren zijn halal. Onderdeel van het congres is Het Grote Islamdebat, dit jaar met het thema 'Islamofobie'. Het secretariaat polste me of ik interesse had om deel te nemen aan de discussie. Dit was de formulering van het verzoek:     LEES VERDER
»

(16 reacties) | Frans Groenendijk | 08-04-2012
. .
Geertofobie en moslimodium

Leren van de recente geschiedenis van India?

'Islamofobie' wordt gebruikt als scheld­woord en als hulp­middel in de strijd om de moeder van alle vrij­heden, de vrij­heid van menings­uiting, te be­knotten. Het begrip 'Islamo­fobie' is geen ana­lytische term. Het wordt gebruikt als een strijd­kreet maar ook als onge­lukkig middel om bezorgd­heid uit te drukken. Voor het gebruik van het woord geertofobie [1] in de titel van dit stukje geldt iets ver­gelijkbaars. 'Fobie' betekent 'ziekelijke angst', maar in islamo­fobie staat het voor 'afkeer van' of 'haat tegen'. 'Islam(o)' staat voor een gedachte­goed maar in islamo­fobie staat het meestal voor een groep mensen. Ik heb geen klassieke talen gehad op de middel­bare school, maar volgens mij zou hetgeen wordt aangeduid met 'islamofobie', net zo goed of beter 'moslimodium' heten. (De opzet­telijk onjuiste aan­duiding van moham­medanen als moslims, laat ik dan nog maar even buiten beschouwing).

    LEES VERDER
»

(2 reacties) | Frans Groenendijk | 01-04-2012
. .
De relatie tussen straatterreur en mohammedanisme

Samsom spint garen bij het garen spinnen van Le Pen

Dit is deel elf van een serie stuk­ken die geba­seerd is op het boek Islamo­fobie? Een nuchter ant­woord.
De aflevering van vorige week, met de wat aparte titel Islami­sering van de sauna?, bevatte het eerste deel van een wat langer stuk over straa­tterreur en no-go areas. Ik kondigde aan dat nu de rest zou volgen en dat ik aan zou geven waarom ik dit hoofd­stuk, terug­kijkend, een van de minder geslaagde vind (in dat gedeelte wordt ook duidelijk waarom Diederik Samsom in beeld is).
In dat eerste deel van vorige week was er goed beschouwd nog geen sprake van een verband tussen straat­terreur en het moham­medanisme. Toch bestaat er wel degelijk een relatie. Sterker nog, er lopen minstens vier verschil­lende lijnen tussen de rol van het moham­medanisme en no-go-areas.

    LEES VERDER
»

(2 reacties) | Frans Groenendijk | 25-03-2012
. .

De hoeveel­heid aan­dacht die gege­ven wordt aan één, mogelijk enkele geval­len van cas­tratie in de jaren 50 van de vorige eeuw, staat in een absurde ver­houding tot de aan­dacht voor gruwelijk­heden die plaats­vinden in de 21e eeuw. De over­dreven hoe­veel­heid aandacht voor deze kwestie heeft alles te maken met de betrokkenheid van de Katholieke Kerk. In zeer brede kring is het bon ton om deze godsdienst aan te vallen op haar verleden. Men reageert op de onthullingen alsof het gaat om zaken die zich nog maar kort geleden hebben afgespeeld en/of de kans bestaat dat ze zich in de nabije toekomst opnieuw zouden kunnen voordoen. Bizar.

    LEES VERDER
»

(4 reacties) | Frans Groenendijk | 20-03-2012
. .
Islamisering van de sauna?

Bij: Van straatterreur tot no-go areas

Er is moei­lijk iets te ver­zin­nen dat nog verder af staat van de moham­me­daanse culturen dan de sauna. Wanneer in de Koran gespro­ken wordt over het para­dijs gaat het over regen, rivieren, fruit, ver­koeling, wijn en vrouwen; zeker niet over een plaats waar je lekker veel kunt zweten en je jezelf als het ware wapent tegen sneeuw en vrieskou. En dan nog dat gebruik dat mensen in hun nakie bij elkaar gaan zitten in een klein hokje, zelfs mannen en vrouwen samen! Toen de stichter van het moham­medanisme leefde, hadden de echte Finnen de sauna trouwens nog niet uitgevonden. Hoe zou er in vredes­naam een tendens kunnen bestaan tot islamisering van de sauna? En toch had ik laatst in een sauna­cabine echt een aanvaring die eigenlijk dáár over ging.
    LEES VERDER
»

(5 reacties) | Frans Groenendijk | 18-03-2012
. .
DE sharia bestaat niet

Mohammedanisme, sociale wetenschap en integriteit: een raar mengsel

In deze negen­de afle­vering van de zon­dagse serie stuk­ken, op basis van mijn boek, gaat het over sharia, niet over DE sharia, want die bestaat niet. In verschil­lende hoofd­stukken staat er iets over sharia, maar het enorme belang van het feit dat er niet zoiets als DE sharia bestaat, komt met name aan de orde in deel III, Het krachtenveld en meer in het bijzonder in het gedeelte over de OIC en de universele islamitische [1] verklaring van de rechten van de mens.
Verderop is de licht aangepaste versie van dat deel van het boek opgenomen, maar eerst iets over de aan­leiding om dit onder­werp nu te behandelen.
De afbeelding toont de gevierde wetenschapper Leon Buskens. In het Reformatorisch Dagblad van ruim twee jaar geleden, werden hem enkele stellingen voorgelegd. Buskens was toen net directeur geworden van het Islaminstituut Lucis [2]. Recent kwam hij in het nieuws in verband met het laatste nummer van 2011 van het tijdschrift Rechtstreeks (pdf-link), een periodiek van de Raad voor de rechtspraak. Daarover berichtte het Algemeen Dagblad. Er zat een merk­waardig verschil tussen de uitspraken in die beide kranten­artikelen.
    LEES VERDER
»

(8 reacties) | Frans Groenendijk | 11-03-2012
. .
Hulp bij het afscheid nemen van de NRC

Als Hans Moll ook aanschuift, komt de NRC-top niet

Naarmate men­sen lan­ger abon­nee zijn van een krant valt het ze moei­lijker om er afscheid van te nemen. Al is de koers dras­tisch gewij­zigd en/of het niveau ernstig gezakt: het blijft een hele stap. Voor veel mensen is een dagblad 'iets meer' dan een wille­keurige verza­meling gedrukte arti­kelen. Dat de NRC vroeger door velen, zelfs van buiten hun lezers­kring, beschouwd werd als 'slijpsteen van de geest', een krant voor de 'intelligentsia', maakt het opzeggen van die krant nog een tikje dramatischer. Vooral voor ouderen is het bijna ondenkbaar het abonnement op te zeggen wanneer ze niet weten welke andere krant dan te nemen.
Zondag 4 maart organiseerde het debatcafé van de Liberaal Joodse Gemeente een bijeenkomst over "Israël en de media". Ik vermoed dat de bijeen­komst enkele tientallen mensen over de streep getrokken heeft. Er waren drie sprekers die zich verdiept hebben in dit thema. In het kader van hoor en wederhoor was de top van de NRC ook uitgenodigd maar die wilde niet komen…
    LEES VERDER
»

(2 reacties) | Frans Groenendijk | 05-03-2012
. .
Taboes en struisvogels

Doodstraf en overbevolking

Mag dat of gaat het in tegen de vrij­heid van menings­uiting wan­neer iemand een dis­cussie ver­mijdt, enkel om de reden dat die ‘onpret­tig’ is of in strijd met de goede smaak?
Ik vind dat niemand zich ver­plicht hoeft te voelen aan een dis­cussie mee te doen als hij of zij het onder­werp als onaan­genaam ervaart. Ik beschouw dat niet als in strijd met de vrijheid van menings­uiting of als anders­zins onbe­hoorlijk. Dat wordt het pas als je ook anderen zou willen verbieden mee te doen. Ik het aan de andere kant wel betreuren als iedereen van discussies zou afzien met het argument dat hij er nu eenmaal geen zin in heeft.
    LEES VERDER
»

(7 reacties) | Toon Kasdorp | 03-03-2012
. .

De laatste jaren worden we over­spoeld met kreten als ‘duur­zaam­heid’, ‘voet­afdruk’, ‘groene economie’, ‘planeet­reddend denken’ en ‘fair trade’. Linkse partijen zijn het meest creatief met deze kreten, maar alle poli­tieke partijen doen mee met deze trend. In alle gevallen is er een gemeen­schappelijke basis: de ecolo­gische balans is zoek doordat er teveel wordt gecon­sumeerd en deze over­con­sumptie is mogelijk gemaakt door de rijke, geïndu­strialiseerde landen. Als we de rijkdom en hulp­bronnen maar ‘gelijk’ of ‘eerlijk’ delen met alle mensen, dan zal de ecologische balans worden hersteld.
    LEES VERDER
»

(8 reacties) | Ester Losita | 02-03-2012
. .
Schuyt en de Nederlandse identiteit

Een goedkope retorische truc

"Wat Wilders doet, is de gemeen­schap ver­ster­ken door an­de­ren bui­­ten te slui­ten," sprak Schuyt. "Dat is heel ge­vaar­lijk. Wat hij zegt ver­toont grote overeen­komsten met Mein Kampf."
"Het probleem is, dat veel intel­lectuelen en politici Wilders nog naar de mond praten ook", zei Schuyt. "Typerend voor­beeld: de presen­tatie van het WRR-rapport Identi­ficatie met Nederland in september 2007, toen prinses Maxima zei dat dé Nederlandse identiteit niet bestaat". "Dat is een waarheid als een koe," zei Schuyt in de Singelkerk. "Hét paard en dé mens bestaan ook niet. Er is geen speld tussen te krijgen." Maar wat gebeurde er? Niet alleen Geert Wilders viel over de prinses heen, maar ook Paul Scheffer en tal van Kamerleden. "Dat was heel dom." Conclusie van professor Schuyt: "Er zouden meer slimme Kamer­leden moeten zijn, die niet meedoen aan dit soort stemming­makerij."
Zo sprak deze emeritus hoog­leraar rechts­sociologie en lid van de Raad van State, tijdens een lezing in Amsterdam met als thema: Waar is de gemeenschap gebleven?
    LEES VERDER
»

(9 reacties) | Toon Kasdorp | 01-03-2012
. .
De pijnlijke afgang van A.A.M. Kinneging

Moet dit een conservatief voorstellen?

Rutger Castricum is een one-trick pony. Maar wel een die verschil maakt. Hij ontlokt idioot gedrag bij nogal wat mensen.
Hij beweert dat meneer Kinneging hem twee keer bij de keel greep tijdens hun treffen bij de voordeur van de laatste. We weten niet of dat waar is. Voor iemand die op allerlei manieren uitstraalt dat mensen zich niet zo snel moeten aanstellen, deed hij achteraf zelf wat aanstel­lerig over de confron­tatie. Ik zag het televisie­fragment niet tijdens de uitzen­ding zelf. Ik ging ernaar kijken omdat ik begreep dat de reacties erop zéér verschillend waren. Mensen namen het voor Kinne­ging op: hij zou Castricum gewaar­schuwd hebben zijn erf te verlaten, en die zou daar geen gevolg aan gegeven hebben. Hij zou zijn zwangere vrouw in bescherming genomen hebben, iets wat elke fatsoen­lijke man hoort te doen. Ik werd nieuwsgierig.
    LEES VERDER
»

(9 reacties) | Frans Groenendijk | 29-02-2012
. .

Vrijdag 24 febru­ari stond er in de Volks­krant een brief van Wil­bert van der Zeijden, onder de aandacht­trekkende kop "Israël heeft geen recht van spreken'. Uit die brief zelf wordt dat niet zo heel duidelijk, maar blijkens een gastblog van hem bij IKV/Pax Christi van 20 november, is van der Zeijden van mening dat Iran er gewoon van overtuigd moet worden om geen kernwapens te bouwen. De timing van de brief was niet gelukkig.
    LEES VERDER
»

(1 reacties) | Frans Groenendijk | 28-02-2012
. .

Mohammed Rabbae was ooit Neder­lands volks­vertegen­woor­diger voor Groen Links, maar dat was in de tijd dat de com­munis­tische wortels van die partij wat duide­lijker zichtbaar waren dan tegen­woordig.
Rabbae is het levende bewijs van de stelling van J.A.A. van Doorn in zijn laatste boek, Duits Socialisme, dat het verschil tussen communisme en nationaal socialisme veel kleiner is dan de meeste mensen denken.
    LEES VERDER
»

(8 reacties) | Toon Kasdorp | 27-02-2012
. .
Are you decent?

Ofwel: wat is er nu helemaal mis met Al Haddad?

Mariëlle Twee­beeke hield een tele­fonisch inter­view met zelf­benoemde sheik al Haddad in Nieuws­uur. Een telefo­nisch inter­view want al Haddad wenste niet door een vrouw live geïnter­viewd te worden.
Aan het eind van het vraag­gesprek vroeg Tweebeeke aan Al Haddad waarom dat nu toch was, dat hij niet door een vrouw geïnter­viewd wilde worden. Al Haddad antwoordde dat hij niet gecon­fronteerd wilde worden met een vrouw die niet fatsoenlijk gekleed was. Dat antwoord luchtte Tweebeeke zichtbaar op, zij had misschien verwacht dat het iets met vrouwen­haat van doen zou hebben of zoiets geks.

    LEES VERDER
»

(27 reacties) | Marielle Bos | 17-02-2012
. .

Hellen Kooij­man van het tijd­schrift Donau leest ons de les over de klachten­site van de PVV. Zij wil graag dat we de immi­granten uit Oost-Euro­pese en Slavische landen als onze gelijken zien en ze niet langer in caravans laten wonen, tachtig uur per week laten werken om ze vervol­gens af te schil­deren als alcoho­listen en wegmis­bruikers.
    LEES VERDER
»

(2 reacties) | Toon Kasdorp | 16-02-2012
. .

Volgens een sociologisch onder­zoek van een paar jaar geleden was in het vreed­zame Lim­burgse Maas­dorp Kessel het leef­klimaat voor kinderen meer ver­slechterd dan op welke andere plek in Neder­land ook. De burge­meester was verbaasd over deze uitslag, want zijn gemeente gold en geldt nog steeds in de wijde omtrek als een voorbeeld voor jeugd­faciliteiten. Zelf had hij van ontevreden­heid van de kinderen of van hun ouders eigenlijk nooit iets gemerkt.
    LEES VERDER
»

(1 reacties) | Toon Kasdorp | 16-02-2012
. .
Nederlandse media over Israël: “Vandaag was de kapitein nuchter”

En Ahmadinejad kan maar geen stageplaats krijgen

De titel ver­wijst naar een oud en heel be­kend grap­je over een log­boek­aante­kening door een stuur­man. Voor de enke­ling die het nog niet kent, even een korte versie. Een conscien­tieuze kapi­tein wordt opge­scheept met een alcoho­listische stuurman. In het logboek tekent de kapitein naar waarheid op wanneer de stuurman weer eens teveel gedronken heeft. Dat komt nogal eens voor. De stuurman neemt wraak door één keer te noteren: "Vandaag was de kapitein nuchter". De kapitein is machteloos: de stuurman schrijft immers de waarheid. Zijn opmerking is pure laster, maar is dat alleen door de briljante weglating van het feit dat de kapitein elke dag nuchter is.
    LEES VERDER
»

(4 reacties) | Frans Groenendijk | 09-02-2012
. .

In Buiten­hof hoor­de ik op 5/2/12 staats­secretaris Zijl­stra over het onder­wijs zeg­gen dat het ander­halve gene­ratie ging duren voor we dat weer op orde zouden hebben. Aan het einde van de uitzen­ding werd er over Vestia gezegd dat de miljarden verliezen daar als een incident moesten worden gezien en dat er geen reden was om de woning­corporatiesector als geheel tegen het licht te houden.
Wel was er misschien aanleiding om zowel in het onderwijs als bij de sociale woning­corporaties naast de mammoet­organisaties die we nu hebben kleinere nieuwe organisaties op te zetten als we in de situatie verbetering wilden aanbrengen.
    LEES VERDER
»

(9 reacties) | Toon Kasdorp | 06-02-2012
. .

Ik weet niet wat ik meer bizar vind, een Arnon Grun­berg die par­man­tig Jérôme Hel­dring zijn col­lega noemt, de ongebrui­kelijke en wrede straf die aan een Bel­gische weg­piraat is opge­legd om een boek van Van der Heijden te lezen of de jonge Von der Dunk die Den Haag als hoofdstad een kreupel rijm vindt op Israëlische neder­zettingen. Je moet gewoon op maandag­ochtend de krant niet lezen, denk ik vaak.
    LEES VERDER
»

(3 reacties) | Toon Kasdorp | 31-01-2012
. .

Buitenhof van zon­dag, 29/1/12, had drie gas­ten, van wie er twee, Her­man Tjeenk Wil­link en Niko­laos van Dam [1], intel­lectu­elen zijn met grote bestuur­lijke erva­ring. Dat is een soort waarvan we er in Nederland maar weinig hebben en waar we zuinig op moeten wezen. Tjeenk Willink uitte op diplomatieke manier zijn bezwaren tegen het functioneren van de overheid en de politiek in ons land. Dat zijn bezwaren die men al kon kennen uit zijn jaar­verslagen als vice­president. Ik deel die bezwaren wel maar ga daar hier niet verder op in.
Van Dam legde uit wat precies het probleem is in Syrië en waarom het zo moeilijk oplosbaar is.
    LEES VERDER
»

(2 reacties) | Toon Kasdorp | 30-01-2012
. .
Sloopkogel van de geest

Barbara en de drachtige merries

Dat Barbara Rijlaars­dam hele­maal niet zo vlot was met het opbiech­ten van haar affaire met Henk Bleker aan NRC eigenaar Peter Vandermeersch bleek wel uit het feit dat zij maar liefst 12 keer een positief stuk over Bleker in het NRC heeft weten te krijgen.
Nou ja, positief, de stukken die ze schreef komen eerst en vooral ama­teuris­tisch over.
Sommige dingen die Rijlaarsdam de argeloze lezer wijs probeert te maken zijn gewoon uit haar duim gezogen. Dat begint al met de eerste regels van dit stuk:     LEES VERDER
»

(0 reacties) | Marielle Bos | 27-01-2012
. .

De Engelse krant The Inde­pendent en de Israë­lische krant Yediot Acha­ronot publi­ceerden vorige week arti­kelen over een EU rapport dat zware kritiek op de Israë­lische politiek in ‘Area C’ op de West Bank zou bevatten.
Het zogenaamde C gebied wordt krach­tens de Oslo akkoor­den legaal door Israël beheerd. Het EU rap­port staat echter bol van de halve en hele onwaar­heden en is slechts gebaseerd op pro Palestijnse bronnen waaronder de VN organisatie OCHA.
    LEES VERDER
»

(2 reacties) | Missing Peace | 19-01-2012
. .

Tel Aviv werd afgelopen week verkozen tot Best Gay City van 2011, maar toch deugt er niets van, volgens onze progressieve media.
Er is zelfs een aparte term voor: Pinkwashing. Het betekent dat Israel de -relatief- goede positie van homo’s en lesbo’s in het land misbruikt voor propagandadoeleinden. Het woord wordt niet alleen gebruikt door notoire Israelhaters als Anja Meulenbelt, maar is ook doorgedrongen tot de mainstream media. Zo had De Pers er niet lang geleden een stuk over, en NRC Next, dat op 20 december kopte: ‘met roze sopje een slecht imago te lijf’. ‘Israel kampt met een imagoprobleem’, aldus de Next, en ‘Pinkwashing moet dat veranderen, maar met homorechten is het in Israel niet best gesteld’. Een Israelische professor verduidelijkt het in het artikel nog eens: ‘Israel gebruikt homorechten als vijgenblad voor gebreken in de Israelische democratie en mensen­rechten­schendingen door Israel’.
    LEES VERDER
»

(2 reacties) | Ratna Pelle | 16-01-2012
. .

Ook het ANC heeft geen eind kunnen maken aan de cor­ruptie en de armoe­de in Zuid Afrika, zei de NOS vanavond (8/1/12) bij het nieuws.
Dat is een gotspe. Het ANC staat juist voor cor­ruptie en armoede. Je kunt van alles zeggen van het oude Zuid Afrika maar niet dat het corrupt was of nepotistisch.

    LEES VERDER
»

(9 reacties) | Toon Kasdorp | 10-01-2012
. .

Kun je auteurs­recht­bescherming claimen voor journa­listieke onzin? En zo ja mag iemand een journa­list dan niet citeren als hij kritiek zou willen geven op zijn onzin? We zullen zien, we wachten af.
Herbert Blankesteijn, vroeger van de NRC maar nu free­lancer, schrijft op 3/1/12 een artikel in de Volks­krant over de republi­keinse kandi­daten voor het Ameri­kaanse president­schap. Er blijft er niet een van heel. Voor sommigen is dat terecht, zoals bijvoorbeeld de zwarte kandidaat Herman Cain. Het is daarbij potsierlijk om te zien hoe Blankesteijn weet te vermijden om te melden dat de man zwart is, alsof dat geen relevant element in zijn kandidatuur zou zijn geweest.     LEES VERDER
»

(10 reacties) | Toon Kasdorp | 04-01-2012
. .
Naar een transparante focus op kwaliteitsborging

Reactie op Jensma's 'Strafbaar gedrag is alleen een sociale afspraak'

Het boven­staande is een kop uit de NRC en wat het bete­kent weet ik niet. Het zijn geloof ik veel gebruikte woor­den die iemand verza­meld heeft uit het gebruike­lijke overheids­proza en bij wijze van grap bij elkaar gezet. De NRC is de overheids­krant en de woorden in al hun bete­kenis­loos­heid deden me denken aan Folkert Jensma, e.t. hoofd­redacteur van die krant en tegen­woordig haar juridische stukjesschrijver.     LEES VERDER
»

(1 reacties) | Toon Kasdorp | 01-01-2012
. .
Ik ben vogelvrij verklaard, maar tegelijkertijd optimistischer geworden

Over nietsontziende 'klokkenluiders' en betrouwbare instellingen

Bradley Manning was, net als de hier naast afge­beelde Hugh Thompson militair en kwam, net als hij, ook gruwe­lijke misdra­gingen op het spoor van Ameri­kaanse mili­tairen. Thompson zou je wel de grootste held van de Vietnam-oorlog kunnen noemen: hij greep daad­werke­lijk in om het bloed­bad te stoppen, dat Ameri­kaanse solda­ten aan­richtten onder de burger­bevolking van My Lai. Hij plaatste zijn heli­kopter tussen de daders en de Viet­namese burgers en richtte de boordmitrailleurs op de Amerikanen.
De diep-tragische Manning ging heel anders te werk. Geloof het of niet: zijn reactie leidde er onder andere toe dat recent niet alleen mijn huisadres en telefoonnumer, maar ook mijn credit card gegevens, inclusief alle noodzakelijke codes om mijn rekening te kunnen plunderen, aan de hele wereld bekend werden gemaakt. Op een of andere manier voelt dat alsof iets je gebiedt daarover te schrijven…
    LEES VERDER
»

(3 reacties) | Frans Groenendijk | 30-12-2011
. .
Een top-NSB-er als getuige tegen de jodenstaat

Recensie van "Israël, een onherstelbare vergissing"

afbeelding afkomstig van Het Open Archief.nlIn 2008 publiceerde Chris van der Heijden een boekje met de provocerende titel: Israël, een onherstelbare vergissing. Om twee redenen wordt hier -nu nog- een uitgebreide bespreking gewijd aan dit essay. Op de eerste plaats omdat dit werkje een schoolvoorbeeld is van de wijze waarop tegenwoordig jodenhaat in de mainstream-media en de landelijke politiek verwoord wordt. Op de tweede plaats omdat de schrijver docent is aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Misschien houden beide redenen ook verband met elkaar.     LEES VERDER
»

(0 reacties) | Frans Groenendijk | 14-02-2010
. .