Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Gedenk de Nar *)

.

»
Slechts twee keer ben ik bij een herdenkingsbijeenkomst geweest. Ook dit jaar zal ik niet bij "De Schreeuw" gaan staan of bloemen leggen. Wel wordt met elk jaar dat verstrijkt sinds de moord, bij mij de neiging sterker om op een persoonlijke manier stil te staan bij de betekenis van zijn dood.
Ik kende Theo van Gogh niet persoonlijk en wist ook niet zo veel van hem af. Ik was geen fan van hem en ik vermoed dat ik niet erg goed met hem had kunnen opschieten wanneer ik direct met hem te maken had gehad. Toch greep het bericht van de moord me onmiddellijk meer aan dan de moord op Pim Fortuyn en de aanslagen van 11 september samen. Niet alleen weet ik nog precies waar ik was, wat er op de radio was en hoe men om mij heen reageerde: van deze gebeurtenis herinner ik me ook hoe ik me toen voelde. Deze aanslag was behalve een belangrijke historische politieke gebeurtenis ook tegen mij persoonlijk gericht. Op de dag zelf was ik me nog niet bewust van het hoe en waarom hiervan.
Een korte tijd voelde ik me wat verdoofd, maar daarna kwam er omslag: met het afslachten van Van Gogh, ik zou het ongepast vinden als ik over 'Theo' schreef, werd de confrontatie met de leer van Mohammed voor mij echt 100% menens.
Daar zit wel een raar soort ironie in.
Het antwoord op de vraag waarom het vermoorden van Theo van Gogh voor mij zó belangrijk was en is, kan gevonden worden in de Koran. Uit tal van passages in de Koran zelf kun je opmaken dat heel wat mensen de Mohammed van dat boek tegenspraken: in zijn eigen tijd dus. Er waren er zelfs die hem bespotten. Die dat durfden. Onverdraaglijk.
Spot en zelfspot zijn wat mij betreft wezenlijk aspecten van beschaving. Een wezenlijk aspect van de allerergste tirannen is dat ze niet tegen spot kunnen: dat onderscheidt hen van koningen, dictators en andere gezagsdragers die over een greintje (of meer) beschaving beschikken. Dat zelfde greintje beschaving verleent aan gezagsdragers krediet en aan narren het recht op leven.
Wanneer narren bedreigd en vermoord worden.
Dan is de ernst van de dreiging niet meer te overschatten.

*) In mijn bijdrage aan het boek "De islam. Kritische essays over een politieke religie" heb ik de titel van dit stukje toegelicht.  

Frans Groenendijk,  02-11-2011          

Reacties
# 1
Andre van Delft:

Above all else, the Devil cannot stand to be mocked. C.S. Lewis

http://www.google.com/search?q="above+all+else+the+devil+cannot+stand+to+be+mocked"

02-nov 2011 ,  08:43
# 2
Frans Groenendijk:

Bij wijze van bevestiging: in Frankrijk is afgelopen nacht een aanslag gepleegd dmv een brandbom op kantoren van het satirische blad Charlie Hebdo: http://edition.cnn.com/2011/11/02/world/europe/france-magazine-burning/

02-nov 2011 ,  12:22
# 3
trias politica:

Mooi persoonlijk stuk.
De nieuwe tirannen bestaan uit de top van de Brusselse Bureaucratie. Deze zelfbenoemde elite vormen de hofnarren van de Moderne Tijd totdat ze door de bevolking worden weggehoond. Iets zegt mij, dat dit moment steeds dichter bijkomt...

02-nov 2011 ,  02:22
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.