Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
Het vakantiegeld van Professor Hans Jansen

Bij een lezing van Tolereer geen intolerantie

image3 november bezocht ik een lezing, gegeven door Professor Hans Jansen, georganiseerd door de werk­groep Tole­reer geen intole­rantie.
Daar kreeg ik geen spijt van want de lezing was erg interessant, leerzaam, gaf stof tot nadenken en was ook nog eens doorspekt met veel humor.
Onbedoeld kregen de bezoekers ook nog een inkijkje in de parallelle samenleving. Mensen die in een stad wonen zijn er denk ik aan gewend geraakt, maar ik kijk er nog steeds vreemd van op hoe we, allochtonen en autochtonen, naast elkaar iets kunnen ondernemen en tegelijkertijd volslagen langs elkaar heen leven.
Toen ik met de vriend waar ik mee was bij het wijkgebouw arriveerde waar de lezing gehouden zou worden, stonden buiten onder de luifel een stuk of 15 allochtone/islamitische kansenjongeren te roken. Als ik zou moeten raden zou ik zeggen: Marokkanen.     LEES VERDER
»

(6 reacties) | Marielle Bos | 04-11-2013
. .
Overijssel; laatste CDA-bastion?

EUregio en stille oorlog

Ik woon in Overijssel. Wanneer islamcritici het hebben over het verdedigen van “het Westen” en haar verworvenheden, dan gaat dat over Europa en Noord-Amerika.
In Overijssel denkt men dan aan alles westelijk van Deventer. Daar begint de Randstad. Daar begint de ellende. Dat is een extra moeilijkheid als je mensen in Overijssel wilt wijzen op de situatie waarin we verkeren in “het Westen”. Alle gekheid op een stokje: veel mensen stemmen hier nog keurig op het CDA (uit gewoonte), al wordt dat ook steeds minder. In 2010 kleurde de hele provincie nog groen (van het CDA), in 2012 waren er nog maar twee gemeentes waarin het CDA de grootste werd. Het gaat dus de goede kant op, al is de PvdA of VVD moeilijk een verbetering te noemen. Al deze partijen zien tenslotte immigranten -en moslims in het bijzonder- als nieuw electoraat. Problemen benoemen komt dan niet zo goed uit. Je zal dus van politici in Overijssel horen dat het hier “best goed gaat” en dat problemen zoals in de Randstad hier niet voor komen. Het tegendeel is waar. Al die problemen (met de islam, immigratie of de EU) bestaan hier vanzelfsprekend ook, alleen in mindere mate.     LEES VERDER
»

(1 reacties) | Jos Arends | 03-09-2013
. .

Op het eerste gezicht komt de titel van het stuk misschien belachelijk over, veel mannen lijkt het ideaal, meerdere vrouwen hebben zodat je degene met PMS in het schuurtje kan zetten en onder­tussen lekker met de op dat moment gezellige vrouwen uit je verzameling optrekt.
Welke jongen heeft niet op zijn minst in zijn fantasie weleens een harem bezeten met allerlei exotische vrouwen tot zijn beschikking?
Helaas is het haremsprookje een sprookje, juist voor mannen.
Als het om individuen gaat zijn wij geneigd polygamie zielig te vinden voor vrouwen.     LEES VERDER
»

(6 reacties) | Marielle Bos | 25-08-2013
. .

Via Twitter stuitte ik op een brief die kennelijk aan gasten van Landal GreenParks in Hoog Vaals wordt uitgedeeld. Daarin wordt verteld dat er bezoekers komen met verschillende nationaliteiten, die allemaal hun eigen gewoonten met zich meebrengen.
Nederlandse mensen, Belgische mensen en ook “Arabische” mensen. Er wordt in het bijzonder gevraagd om begrip te hebben voor de gewoonten van deze “Arabische mensen”.
Mijn interesse was gewekt. Ik vind dit een opmerkelijke welkomstbrief aan gasten van een vakantiepark. Waarom zo uitdrukkelijk vragen om begrip voor de gewoonten van een specifieke groep mensen, in dit geval “Arabische mensen”?
    LEES VERDER
»

(9 reacties) | Jos Arends | 22-08-2013
. .
Jongeren en bijstand

Graties geld, aflevering 5

Ik ben inmiddels al een tijdje weg bij de sociale dienst. Niet echt iets voor mij. Niet voor mij omdat ik het immoreel vind om andermans geld weg te geven aan allerlei nietsnutten. Als er werkelijk behoeftigen zijn dan kunnen zij die dat wensen één en ander net zo goed privé organiseren. Daar val je anderen helemaal niet mee lastig. Kwestie van fatsoen.
Op een zeker moment moest ik invallen op de jongeren afdeling. En wat ik daar aantrof tart elke beschrijving.     LEES VERDER
»

(7 reacties) | Willem Boersma | 17-08-2013
. .
Nog een dure kostganger

"Maar ik gebruik geen geweld"

Sijpelde in mijn vorige stukjes nog wel een beetje hoop op verbetering door, dit keer is dat totaal niet aan de orde.
Ik zie bijzonder weinig mensen afkicken van wat voor verslaving dan ook.
Misschien is dat een onderwerp voor de volgende columnist. Er worden bakken met geld in de verslavingszorg gestoken. Het rendement is nihil. Misschien moeten we daar dan ook maar gewoon mee stoppen. Mao Zedong kreeg het wel voor elkaar. Die schoot op een zeker moment gewoon een miljoen opium verslaafden dood en dat hielp wél! Enigszins dan. Er waren na die zuivering weinig opium kitten meer over in Mao’s China. Calculeren en burgers. Dat gaat nog eens héél groot worden.
Ik mijn spreekkamer zit een man van middelbare leeftijd. Op zijn achtste geïmporteerd uit de Berberijse contreien. Wij allen hebben tot nog toe weinig plezier aan zijn komst beleefd. Hij zelf vindt het hier ook helemaal niets.
    LEES VERDER
»

(6 reacties) | Willem Boersma | 10-08-2013
. .
Lachen met de “Hoge Raad”

Deel 3 van de serie Graties Geld *)

Opeens ben ik gedagvaard.
Door een advocaat!
Een advocaat?
Of ik zo vriendelijk wil zijn om mij op die en die dag te melden bij de Centrale Raad voor Beroep. De hoogste Nederlandse rechter in het sociale zekerheidsrecht. Op straffe van me dit en me dat en me zus en me zo.
Mijn eerste gedachte is: snapt deze dwaas wel dat ik nu direct naar de Deken kan stappen met een serieuze klacht? Een advocaat kán burgers helemaal niet dagvaarden om te verschijnen voor een rechtbank. Een dienaar van de staat der Nederlanden? Ondenkbaar! Dát kan alleen de rechtbank zelf. En als je zoiets dan toch per sé wilt doen? Kopieer dan niet simpelweg de tekst die de hoge raad in dergelijke gevallen gebruikt. Maar goed. Ik ben de rotste niet. En ik heb er zin an! Een dagje op reis en eens zien hoe en wat.
Een week of wat later volgt daadwerkelijk de formele oproep van de Centrale Raad van Beroep én die is natuurlijk wel echt bindend.
    LEES VERDER
»

(3 reacties) | Willem Boersma | 07-08-2013
. .
De “vluchteling” en de zegeningen van google-maps

Deel 2 van de serie over graties geld

Een jaar geleden behandelde ik een aanvraag van een kerel uit Egypte. Zomaar na 19 jaar uit de Egyptische lucht komen vallen. In gebroken Nederlands legt hij mij uit dat hij een aanhanger is van Mubarak. “Mubarak ies goed, revolusie ies slegt”. Of iets dergelijks.
Ibrahim- laten we hem zo noemen- heeft een Nederlands paspoort en een Egyptische verblijfs­vergunning. Opmerkelijk voor een geboren Egyptenaar! De Nederlandse nationaliteit krijg je blijkbaar een stukje makkelijker dan de Egyptische. Of de Nederlandse pas is een stuk gewilder. Dat kan natuurlijk ook.
19 jaar geleden ontving hij ooit een WAO uitkering. Dat weet ik omdat ik toegang heb tot al dit soort informatie. Hij is dus op de vlucht voor de revolutie in Egypte. Ik kan de man daarin geen ongelijk geven. Of hij als Nederlands staatsburger een uitkering kan krijgen? In principe wél natuurlijk maar ik moet nog wel het één en ander van hem weten.     LEES VERDER
»

(5 reacties) | Willem Boersma | 04-08-2013
. .
De wereld van het graties geld

Deel 1 van een serie kijkjes achter de schermen

Enige tijd geleden las ik hier een mooie serie artikelen van Roos Friesland, werkzaam in de 'inburgering'. Heel informatief, grappig en goed geschreven! Die serie inspireerde mij om ook eens wat te produceren.
U moet weten dat ik eigenlijk ook van de inburgering ben.
'Inburgering' met centjes dan. De klanten van Roos zijn namelijk ook mijn klanten. Niet letterlijk natuurlijk maar ze zouden het zomaar kunnen zijn. Ik geef ze steun, een uitkering, gratis geld. En dat doe ik niet zelf. Dat doe ik namens de kiezer. Eigenlijk uit de zak van de netto belastingbetaler maar die worden de laatste tijd schaarser en schaarser maar dat is weer een ander verhaal. Maar goed ik dwaal af. U begrijpt het wel.
Ik heb dus contact gelegd met uw aller webmaster. En die vond het een uitstekend idee. Een aantal artikelen over graties geld. Het resultaat van mijn inspanningen vindt u hier.     LEES VERDER
»

(11 reacties) | Willem Boersma | 31-07-2013
. .

Een aantal burgemeesters treedt hard op tegen de zogenaamde ‘1%-motorclubs’ binnen hun gemeentegrenzen. Voorbeelden van deze clubs zijn de Hell’s Angels en Satudarah. Volgens eigen zeggen gaat het enkel om hobbyisme en gezelligheid, om af en toe een toertocht te kunnen maken op de motor. Er is echter voldoende reden om aan te nemen dat er bij deze motorclubs dingen gebeuren, die het daglicht niet kunnen verdragen. Woensdag viel ik in een uitzending van het EO-programma De vijfde dag, waarin de burgemeesters van Enschede (Den Oudsten) en van Leiden (Lenferink) aan het woord kwamen om te praten over deze problematiek in hun gemeente. Er waren een aantal zaken in het bijzonder die de motorclubs kwalijk wordt genomen, op grond waarvan de burgemeesters zich gerechtvaardigd voelden om tot actie over te gaan. Ironisch genoeg gedragen de burgemeesters zich op een bepaalde manier hetzelfde als de leden van de motorclubs. Dat klinkt absurd, maar ik zal het uitleggen.     LEES VERDER
»

(1 reacties) | Jos Arends | 10-03-2013
. .

Nee, deze term heb ik niet zelf bedacht. Zoals Amsterdam wel eens Pyongyang aan de Amstel wordt genoemd om het socialistische karakter te benadrukken, zou je op het eerste oog kunnen denken dat deze term schertsend wordt gebezigd om het Turkse karakter van de stad Almelo (waar de Aa doorheen loopt) te benadrukken. ‘Ankara aan de Aa’ komt echter uit de koker van de Stichting Allochtone Ouderen Almelo en is de naam voor een gepland seniorendorp voor Turks-islamitische ouderen. Het moet een complex worden met onder meer woningen, winkeltjes en een gebedsruimte (zeg maar: moskee).
Commentaren in de regionale krant waren positief. Ze gingen zo ongeveer als volgt:     LEES VERDER
»

(6 reacties) | Jos Arends | 12-02-2013
. .

De adver­tentie­cam­pagne van de AFDI, klik op het rechterplaatje van de banner, is een doorslaand succes in de VS. Min of meer in reactie daarop is het sinistere CAIR, Council on American–Islamic Relations, een campagne begonnen met de boodschap dat het begrip 'jihad' *) staat voor elke vorm van inspanning: zie het plaatje hier. In dit kader is er een twitter-hashtag #MyJihad. Dat ding geeft een wonderlijke inkijk in de manier waarop actieve mohammedanen hun gedachtegoed uitdragen. Een jongedame 'Nasreen', kwam met haar interpretatie van dat 'MyJihad'. Ze zond deze boodschap de wereld in: "#MyJihad is for the right of Muslim women to enter through the front door of the mosque". Ik vroeg 'waarom?' en er kwam een nogal aparte uitwisseling tot stand, eindigend met gescheld, "Bemoei je met je eigen zaken" en een freudiaanse vertyping.
Dankzij het alleraardigste twitter-hulpmiddel Between Tweets valt (bijna precies) terug te zien hoe de dialoog zich afspeelde: Hier de link.
Between Tweets kan niet ver terugkijken, daarom heb ik hem hieronder ook nog maar in zijn geheel weergegeven. Ik heb de volgorde iets verbeterd.
    LEES VERDER
»

(5 reacties) | Frans Groenendijk | 24-01-2013
. .
Wat speelt de grootste rol: geld of geweten?

De zaak Huisinga in een ander perspectief

Vorige week las ik in de Volkskrant het artikel "Dit is capi­tu­leren voor geweld", over in­bur­gerings­coach Huisinga in Amster­dam die van de gemeente geen cursussen meer mag verzorgen omdat zij tijdens haar lessen niet goed zou zijn omgegaan met een agressieve cursiste en de veiligheid van andere cursisten in gevaar zou hebben gebracht. Een Marokkaanse cursiste gedroeg zich onbeschoft en deed dreigende uitspraken. Nadat zij een medewerkster van Marion Huisinga had aangevallen,sprongen deze twee vrouwen uit een laag raam en lieten de klas achter met de hysterische vrouw.     LEES VERDER
»

(7 reacties) | Roos Friesland | 14-01-2013
. .
Partijdig

Bij de dood van Richard Nieuwenhuizen

Hij werd het slachtoffer van excessief geweld en moest dat met zijn leven bekopen. Het gebeurde op een voetbalveld. Een vreselijke gebeurtenis, waar nabestaanden mee moeten leren leven. Mensen zijn geschokt en begrijpen niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Men probeert zin te maken van de gebeurtenissen, men zoekt naar een verklaring. Kijkend naar de televisie wordt zich een beeld gevormd.
Het verhaal is dat er zoveel agressie is in het amateurvoetbal. Er wordt door ouders zoveel geschreeuwd en gescholden langs het voetbalveld, zegt een Amsterdamse VVD-wethouder in Nieuwsuur. Een reportage laat zien dat er scheidsrechters zijn die ermee stoppen, vanwege de verbale en fysieke agressie. In een ander tv-programma zegt men dat arbiters de buitenspelregel verkeerd begrijpen en een misdaadverslaggever (die ook nog verstand heeft van een heleboel andere zaken) vindt dat grensrechters vaak partijdig zijn. Dit is het verhaal, dit is het narratief. Het zou gaan om normvervaging in het amateurvoetbal (en partijdige grensrechters). En ten dele is dit waar.     LEES VERDER
»

(3 reacties) | Jos Arends | 05-12-2012
. .
Aangifte valsheid in geschrifte tegen CvB UU

Suggestief misbruik statistiek en een niet functionerende begeleidingscommissie

Op zusterwebstek Keizers & Kleren staat het complete dossier.
Na een uiteenzetting door Stevens zei de interviewer van Nova: “Simpel gesteld: Marokkanen stelen meer; Nederlanders verkrachten meer en plegen meer zinloos geweld en allerlei andere enge dingen.” De onderzoekster antwoordde: “Als je het zo zou willen stellen, kun je het zo zeggen, ja.”.
Dat was pure misleiding. Marokkanen plegen gemiddeld ook vaker de meer ernstige misdrijven; dat blijkt zelfs uit ruwe cijfers die in het rapport van Stevens zelf staan.     LEES VERDER
»

(14 reacties) | Frans Groenendijk | 09-11-2012
. .
De Sharia-charlatan (10)

"De Sharia is voor 98% gelijk aan het Nederlands Recht".
Nagekomen deel van een feuilleton over Leidsche flessetrekkerij.

Hans Jansen meldde op Hoeiboei:
Maar er is vandaag (11 juni) ook goed nieuws. Op een receptie in Leiden, na de oratie van Leon Buskens, heeft professor Berger mij meegedeeld dat hij mij binnen­kort de onderbouwing zal toesturen van zijn stelling dat de sharia voor meer dan 90% iden­tiek is aan het Nederlands recht!
Interessant. Ik denk alleen dat arabist Jansen zich met het percentage vergist. De aan te tonen overeenkomst is 98%, of 95% zoals Berger later weer zei. Die drie procent verschil was wetenschappelijk trouwens op zichzelf ook al onverklaarbaar.
Wat vooraf ging: Mau­­rits Ber­­­ger is Leids hoo­g­­­leraar "Islam in de heden­­­daagse Wes­­terse wereld", vooral be­kend van zijn uit­­­­spraak dat de Sharia (het isla­­­mi­tisch recht) voor 98% (later: 95%) over­­­­een zou komen met het Neder­­­­lands recht. Berger had arabist Jansen toege­zegd om zijn uitspraak te onder­­bouwen. Hij kwam deze toezegging nooit na. Een jaar geleden schreef ik professor Berger daarover aan.     LEES VERDER
»

(8 reacties) | Andre van Delft | 13-06-2012
. .

Gisteravond was het dan zover: mijn eerste *) per­soon­lijke con­fron­tatie met een stuk Marok­kaans straat­tuig.
In de trein nota bene.
Die con­fron­tatie zette me aan het denken over het dilem­ma van de vuur­wapen­wet: hij geldt voor alle burgers maar spreekt criminelen het minst aan. Ja, ik gebruik wel eens een under­statement.
Ik was op weg naar huis na een bezoek aan het Con­serva­tief Cafe in Gouda, waar ik geluisterd had naar een toe­spraakje van de ambas­sadeur van Honga­rije. Het ging met name over de nieuwe grondwet van zijn land en de succes­volle demoni­serings­campagne tegen de -verreweg- grootste politieke stroming in zijn land, door Nederlandse en Europese politici en journalisten. Heel interessant, ik moet daar nog maar een verslagje van maken.
In de Intercity van Gouda naar Utrecht had ik toevallig in het laatste hoofdstuk zitten lezen van Under the Heel of the Dragon, over 'de Marokkanen van China': de Oeigoeren. Ook buitengewoon leerzaam.
Toen ik de Sprinter richting Amersfoort instapte, kwam het geschreeuw me tegemoet van een groepje jongens. Ze zaten een meter of tien verderop.
    LEES VERDER
»

(9 reacties) | Frans Groenendijk | 19-05-2012
. .

De Spaanse koning Juan Carlos heeft zijn heup gebroken tijdens de oli­fanten­jacht in Bots­wana. Onder zo’n bericht staan altijd in no-time 100+ reacties in de trant van “eigen schuld dikke bult” “net goed”, “boontje komt om zijn loontje”, “Juan Carlos is een dieren­beul” en meer van dat soort ondoor­dachte WNF-IFAW-Groen­linkse Pavlov­reacties. Want oli­fanten dood­schieten is zielig & gemeen. En alleen weggelegd voor puissant rijke dieren­beulen die daar een smak geld voor neertellen.
    LEES VERDER
»

(20 reacties) | Marielle Bos | 15-04-2012
. .
De Sharia-charlatan (9)

"De Sharia is voor 98% gelijk aan het Nederlands Recht".
Laatste deel van een feuilleton over Leidsche flessetrekkerij.

Wat vooraf ging: Mau­­rits Ber­­­ger is Leids hoo­g­­­leraar "Islam in de heden­­­daagse Wes­­terse wereld", vooral be­kend van zijn uit­­­­spraak dat de Sharia (het isla­­­mi­tisch recht) voor 98% (later: 95%) over­­­­een zou komen met het Neder­­­­lands recht. Berger had arabist Jansen toege­zegd om zijn uitspraak te onder­­bouwen. Hij kwam deze toezegging nooit na. Een jaar geleden schreef ik professor Berger daarover aan. Hij antwoordde niet; daarop diende ik een klacht in bij het College van Bestuur van de universiteit, en op verzoek lichtte ik dat toe. Na maanden wachten wees de universiteit mijn klacht af.
Ik ging in beroep bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Het LOWI wees dat af. De universiteit beantwoordde enkele vragen over Bergers aanstelling. Het was me nog niet helemaal duidelijk, dus ik deed navraag bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
    LEES VERDER
»

(7 reacties) | Andre van Delft | 17-03-2012
. .
De Sharia-charlatan (8)

"De Sharia is voor 98% gelijk aan het Nederlands Recht".
Deel acht van een feuilleton over Leidsche flessetrekkerij.

Wat vooraf ging: Mau­­rits Ber­­­ger is Leids hoo­g­­­leraar "Islam in de heden­­­daagse Wes­­terse wereld", vooral be­kend van zijn uit­­­­spraak dat de Sharia (het isla­­­mi­tisch recht) voor 98% (later: 95%) over­­­­een zou komen met het Neder­­­­lands recht. Berger had arabist Jansen toege­zegd om zijn uitspraak te onder­­bouwen. Hij kwam deze toezegging nooit na. Een jaar geleden schreef ik professor Berger daarover aan. Hij antwoordde niet; daarop diende ik een klacht in bij het College van Bestuur van de universiteit, en op verzoek lichtte ik dat toe. Na maanden wachten wees de universiteit mijn klacht af.
Ik ging in beroep bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Het LOWI wees dat af. Maar ik had nog een paar vragen voor de universiteit.
    LEES VERDER
»

(3 reacties) | Andre van Delft | 10-03-2012
. .
De Sharia-charlatan (7)

"De Sharia is voor 98% gelijk aan het Nederlands Recht".
Deel zeven van een feuilleton over Leidsche flessetrekkerij.

Wat vooraf ging: Mau­­rits Ber­­­ger is Leids hoo­g­­­leraar "Islam in de heden­­­daagse Wes­­terse wereld", vooral be­kend van zijn uit­­­­spraak dat de Sharia (het isla­­­mi­tisch recht) voor 98% (later: 95%) over­­­­een zou komen met het Neder­­­­lands recht. Berger had arabist Jansen toege­zegd om zijn uitspraak te onder­­bouwen. Hij kwam deze toezegging nooit na. Een jaar geleden schreef ik professor Berger daarover aan. Hij antwoordde niet; daarop diende ik een klacht in bij het College van Bestuur van de universiteit, en op verzoek lichtte ik dat toe. Na maanden wachten wees de universiteit mijn klacht af.
Ik ging in beroep bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Wat was het oordeel van het LOWI?
    LEES VERDER
»

(4 reacties) | Andre van Delft | 24-02-2012
. .

Slot van het feuil­leton ‘in de staats­examen­groep Neder­lands als twee­de taal’.
Op een vrij­dag­mid­dag kun­nen mijn colle­ga's en ik in de pauze niet in de docen­ten­kamer terecht, omdat een cur­sist daar een toets zit te maken. Shukri, mijn Soma­lische cur­siste, ligt in de toets-ruimte te bidden. Als ik Shukri de deur uit zie komen, zeg ik haar dat het niet de bedoe­ling is dat ze de ruimte gebruikt om er te bidden. De 23-jarige wordt woe­dend en roept boos dat ik res­pect voor haar moet hebben. Ik heb haar niet eerder zo luid horen praten. In de klas wordt ze door haar klas­geno­ten en door mij regel­matig aange­spoord om harder te praten.
    LEES VERDER
»

(12 reacties) | Roos Friesland | 19-02-2012
. .
De Sharia-charlatan (6)

"De Sharia is voor 98% gelijk aan het Nederlands Recht".
Deel zes van een feuilleton over Leidsche flessetrekkerij.

Wat vooraf ging: Mau­­rits Ber­­­ger is Leids hoo­g­­­leraar "Islam in de heden­­­daagse Wes­­terse wereld", vooral be­kend van zijn uit­­­­spraak dat de Sharia (het isla­­­mi­tisch recht) voor 98% (later: 95%) over­­­­een zou komen met het Neder­­­­lands recht. Berger had arabist Jansen toege­zegd om zijn uitspraak te onder­­bouwen. Hij kwam deze toezegging nooit na. Een jaar geleden schreef ik professor Berger daarover aan. Hij antwoordde niet; daarop diende ik een klacht in bij het College van Bestuur van de universiteit, en op verzoek lichtte ik dat toe. Na maanden wachten wees de universiteit mijn klacht af.
Hoe ging het toen verder?
    LEES VERDER
»

(3 reacties) | Andre van Delft | 17-02-2012
. .

VOORLAATSTE deel in het feuil­leton: ‘in de staats­examen­groep Neder­lands als tweede taal’, waarin de tweede groep ten tonele wordt gevoerd en ook weer afgaat
Ik ben nu geko­men bij de op een na laatste afle­vering van dit feuil­leton, waarin ik zo goed moge­lijk hebben proberen op te schrijven wat ik heb meege­maakt op het werk. Als de lezer mijn stukjes alleen maar 'leuk' heeft gevonden, heb ik gefaald. Als er lezers zijn, die na het lezen van dit feuil­leton tot de con­clusie zijn gekomen dat ik een slecht mens, onbe­kwame docent, xeno­foob, zuurpruim of racist ben, in plaats van een betrokken persoon die zich in toe­nemende mate zorgen is gaan maken over hoe wij in Neder­land bezig zijn, vind ik dat meer dan jammer.
Ik zou willen...     LEES VERDER
»

(12 reacties) | Roos Friesland | 13-02-2012
. .
De Sharia-charlatan (5)

"De Sharia is voor 98% gelijk aan het Nederlands Recht".
Deel vijf van een feuilleton over Leidsche flessetrekkerij.

Wat vooraf ging: Mau­­rits Ber­­­ger is Leids hoo­g­­­leraar "Islam in de heden­­­daagse Wes­­terse wereld", vooral be­kend van zijn uit­­­­spraak dat de Sharia (het isla­­­mi­tisch recht) voor 98% (later: 95%) over­­­­een zou komen met het Neder­­­­lands recht. Berger had arabist Jansen toege­zegd om zijn uitspraak te onder­­bouwen. Hij kwam deze toezegging nooit na. Een jaar geleden schreef ik professor Berger daarover aan. Hij antwoordde niet; daarop diende ik een klacht in bij het College van Bestuur van de universiteit, en op verzoek lichtte ik dat toe. Na maanden wachten kwam eindelijk het oordeel van de universiteit.
    LEES VERDER
»

(2 reacties) | Andre van Delft | 10-02-2012
. .

Veertiende, beetje lange afle­vering in het feuil­leton: ‘in de staats­examen­groep Neder­lands als tweede taal’ waarin we kennis­maken met Fatima en Pablo.
Fatima komt vier maanden later dan de eerste lichting cursisten in de klas. Ze heeft gelukkig geen enkele moeite zich te laten horen in de inmiddels 14 man tellende groep. Ze is laaggeschoold, spreekt redelijk goed maar schrijft zeer slecht. Ze is vijf jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland gekomen om te trouwen met een Marokkaans-Nederlandse buschauffeur die hier al bijna zijn hele leven woont. Fatima heeft altijd bij haar moeder in Marokko gewoond, terwijl haar vader in Nederland werkte als gastarbeider.
    LEES VERDER
»

(5 reacties) | Roos Friesland | 06-02-2012
. .
De Sharia-charlatan (4)

"De Sharia is voor 98% gelijk aan het Nederlands Recht".
Deel vier van een feuilleton over Leidsche flessetrekkerij.

Wat vooraf ging: Mau­­rits Ber­­­ger is Leids hoo­g­­­leraar "Islam in de heden­­­daagse Wes­­terse wereld", vooral be­kend van zijn uit­­­­spraak dat de Sharia (het isla­­­mi­tisch recht) voor 98% (later: 95%) over­­­­een zou komen met het Neder­­­­lands recht. Berger had arabist Jansen toege­zegd om zijn uitspraak te onder­­bouwen. Hij kwam deze toezegging nooit na. Een jaar geleden schreef ik professor Berger daarover aan. Hij antwoordde niet; daarop diende ik een klacht in bij het College van Bestuur van de universiteit, en op verzoek lichtte ik dat toe. Wat was het oordeel van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit?
    LEES VERDER
»

(8 reacties) | Andre van Delft | 03-02-2012
. .

Dertiende deel in het feuil­leton: ‘in de staats­examen­groep Neder­lands als tweede taal’, waarin we kennis­maken met Dragan
Op een gegeven moment zitten er zes­tien cursis­ten uit elf verschil­lende landen in mijn klas. Dragan heeft in zijn geboorte­land Servië een post­acade­mische studie gedaan en is kunstenaar. Hij hoort bij de vier of vijf mensen in de groep die in staat zijn binnen een jaar te slagen voor alle onderdelen van het staats­examen Nederlands als tweede taal. Een flink aantal cursisten heeft veel meer tijd nodig om het vereiste niveau te behalen. Er zijn ook een stuk of vijf mensen die nauwelijks vooruitgang boeken omdat ze de intellectuele capaciteiten missen en/of een zodanig negatieve houding hebben naar mij en dat waar ik voor sta, dat leren hen niet lukt.

    LEES VERDER
»

(7 reacties) | Roos Friesland | 30-01-2012
. .
De Sharia-charlatan (3)

"De Sharia is voor 98% gelijk aan het Nederlands Recht".
Deel drie van een feuilleton over Leidsche flessetrekkerij.

Wat vooraf ging: Mau­rits Ber­­ger is Leids hoo­g­­leraar "Islam in de heden­­­daagse Wes­­terse wereld", vooral bekend van zijn uit­­­spraak dat de Sharia (het isla­­­mitisch recht) voor 98% (later: 95%) over­­­een zou komen met het Neder­­­lands recht. Berger had arabist Jansen toege­zegd om zijn uitspraak te onder­bouwen. Hij kwam deze toezegging nooit na. Een jaar geleden schreef ik professor Berger daarover aan. Hij antwoordde niet; daarop diende ik een klacht in bij het College van Bestuur van de universiteit. Drie weken later kreeg ik antwoord.
    LEES VERDER
»

(7 reacties) | Andre van Delft | 27-01-2012
. .

Ron van Zeeland, staten­lid voor de SP in Bra­bant wordt ter­wijl hij slaapt uit par­tij gezet!
"Terwijl ik lag te slapen heeft Nico Heijmans bekend gemaakt dat ik stop. Was niet de bedoeling maar klopt wel
twit­terde vertrek­kende Van Zeeland, duide­lijk pis­nijdig op SP fractie­voorzitter Nico Heijmans die ern­stig voor zijn beurt heeft gesproken terwijl de wegge­stuurde SP-er de slaap der onschuldigen sliep.
Van Zeeland gaat morgen (dinsdag 24 jan) een verklaring geven over de reden van zijn vertrek.
    LEES VERDER
»

(1 reacties) | Marielle Bos | 23-01-2012
. .

Twaalfde deel in het feuil­leton: ‘in de staats­examen­groep Neder­lands als tweede taal’, waarin we Moham­med wat beter leren kennen.
Alle cursisten over wie ik schrijf heb­ben een gefin­geerde naam. Moham­med, degene die eerst de hem onbe­kende echt­genoot van zijn klas­genote felici­teert met de geboorte van hun zoon en daarna pas de moeder, en die een andere mooie klas­genote erop aanspreekt dat ze geen hoofd­doek draagt, heeft zijn naam natuurlijk van mij gekregen omdat hij mohammedaan (moslim) is. Hij is tegelijk met onder anderen Berto, Ferah, Erek en Yasmine, acht weken later dan het kleine groepje van vijf, gestart.
    LEES VERDER
»

(5 reacties) | Roos Friesland | 23-01-2012
. .
De Sharia-charlatan (2)

"De Sharia is voor 98% gelijk aan het Nederlands Recht".
Deel twee van een feuilleton over Leidsche flessetrekkerij.

Wat vooraf ging: Mau­rits Ber­ger is Leids hoog­­leraar "Islam in de heden­­daagse Wes­terse wereld", vooral bekend van zijn uit­­spraak dat de Sharia (het isla­­mitisch recht) voor 98% (later: 95%) over­­een zou komen met het Neder­­lands recht. Berger had arabist Jansen toegezegd om zijn uitspraak te onderbouwen. Hij kwam deze toezegging nooit na. Een jaar geleden schreef ik professor Berger daarover aan. Wat antwoordde hij?
    LEES VERDER
»

(3 reacties) | Andre van Delft | 21-01-2012
. .

Elfde aflevering in het feuil­leton: ‘in de staats­examen­groep Neder­lands als tweede taal’ waarin het treurige verhaal van Ferah.
Yasmine plaagt Berto omdat hij veel aan zijn huis­werk doet, maar de intel­ligente Span­jaard krijgt van mij natuur­lijk alle tijd en ruimte om zijn verhaal te vertel­len. Ik prijs hem en zeg dat zijn klas­genoten een voorbeeld aan hem kunnen nemen. Berto heeft een goede en prettige inbreng in de klas maar zijn actieve woord­kennis is natuurlijk nog wel kleiner dan die van Yasmine die ruim vijf jaar in Nederland woont.

    LEES VERDER
»

(15 reacties) | Roos Friesland | 16-01-2012
. .

Tiende deel in het feuil­leton: ‘in de staats­examen­groep Neder­lands als tweede taal’, waarin een uitge­brei­dere kennis­making met Berto, iets over niveau­ver­schil­len en een eerste kennis­making met Yasmine.
Voor Berto ligt het werktempo in de klas in het begin erg hoog. Als ik een dictee geef, hoort de Spaanse academicus de eerste weken alleen maar klanken! maar hij schrijft dapper op wat hij opvangt en verbetert probleemloos en snel zijn vele fouten nadat Erek, Dragan of Birgül het dictee foutloos op bord heeft geschreven.     LEES VERDER
»

(6 reacties) | Roos Friesland | 09-01-2012
. .

Negende afle­vering van het feuil­leton: ‘in de staats­examen­groep Neder­lands als tweede taal’ waarin we met zijn allen naar de biblio­theek gaan.
De gemeente heeft verplicht gesteld dat alle inburger- en staats­examen­cursisten tijdens hun cursus vier keer de bibliotheek bezoeken en het bezit van een lidmaatschaps­kaart van de bibliotheek is een vereiste om examen te mogen doen. Het is mooi weer op de dag dat mijn inmiddels uit zes mannen en negen vrouwen bestaande groep en ik naar de bibliotheek lopen voor ons eerste bezoek. We worden opgevangen door een vrouw van tussen de veertig en vijftig jaar die ons de komende weken wegwijs zal maken. Ze gaat met ons naar een ruimte waar we in een wijde kring om een aantal tafels gaan zitten en ze stelt zichzelf voor als Lies de bibliothecaresse.     LEES VERDER
»

(11 reacties) | Roos Friesland | 02-01-2012
. .