Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Wilders, Pipes en een kwaliteitskrant waaruit de nuance geweerd wordt *)
"Shame on it"

Update: het is nog erger. Zie einde.
Hoor en wederhoor. Check en contra-check. In de tekst hieronder, die nogal negatief was over de rol die de PVV lijkt te willen spelen, schreef ik ook over de noodzaak van het 'herevalueren' van de media-met-agenda.
Een eufemisme, dat had u al begrepen: veel journalisten zijn niet integer en hebben niets met objectiviteit.
Dit is een heel klein stukje invulling daarvan. Meneer Meeus van de NRC benaderde Daniel Pipes, van het Middle East Forum Education Fund om een reactie op de minder-minder-minder-kwestie. Hij verdraaide zijn woorden, liet belangrijke nuances weg en de krant zette er nog een leugenachtige kop boven.
Maar Pipes kwam erachter en reageerde.

»
Vertaling van het stukje van Daniel Pipes:
22 maart 2014 (link naar het origineel)
In het kader van haar doorgedraaide afkeer van de belangrijkste politicus van Nederland, Geert Wilders, laat de Nederlandse pers bijna geen middel onbenut om hem aan te vallen.
Hij is nu in de problemen vanwege zijn roep om vermindering van het aantal Marokkanen in Nederland. Tom-Jan Meeus van de toonaangevende krant NRC Handelsblad vroeg mijn mening over deze ontwikkelingen. Ik schreef een antwoord dat zowel steun aan als kritiek op Wilders bevatte:
As is often the case, I disagree with Mr Wilders' tactics while sympathizing with his goals. It is entirely understandable that the indigenous peoples of a country feel stress when large numbers of immigrants from an alien civilization, more than a few of them hostile, move in.
Wanting to bring this transfer of peoples under control is sensible - just as Moroccans feel when Dutch and other Europeans turn up in Marrakesh, just as a Dutch newspaper reported in 2010 (see). That said, I wish that Mr Wilders went about protesting this issue in a more cautious way.

Meeus wijdde een heel artikel aan dit korte antwoord, onder de kop "Amerikaanse geldschieter distantieert zich van Wilders."
Deze titel is om twee redenen onjuist. Ten eerste heeft het Middle East Forum Education Fund geen geld geleend aan Wilders maar zijn advocaat betaald om zijn juridische kosten te dekken. Ten tweede, heb ik mezelf in mijn antwoord niet gedistantiëerd van Wilders maar alleen het verschil van mening met hem dat ik al lang heb, nog eens herhaald. In zijn artikel negeerde Meeus ook mijn opmerking dat Marokkanen ook niet staan te trappelen om meer Europeanen in hun land.
Kortom, NRC Handelsblad liet de nuances in mijn reactie weg om mij te kunnen inlijven als nog een stem tegen Wilders. Schande. (22 maart 2014)

Kopie van het artikel van Meeus:
image

UPDATE:
Dankzij een twitterberichtje van TinekeSenf ontdekte ik dat het nog erger was.
Het artikeltje van Meeus, dat hij schreef voor de online-versie van de NRC, bevat wat meer nuance en de kop is niet echt leugenachtig!
 
*) de titel is een hint naar het boek Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant van de hand van Hans Moll, oud-redacteur van die krant.

Frans Groenendijk,  24-03-2014          

Reacties
# 1
Tommie:

In zijn artikel negeerde Meeus ook (op) mijn opmerking dat Marokkanen ook NIET staan te trappelen om meer Europeanen in hun land.

24-maa 2014 ,  06:25
# 2
Frans Groenendijk:

Bedankt Tommie. Slordigheid verwijderd.

24-maa 2014 ,  12:02
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.