Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
De onversneden propaganda van Nieuwsuur
Hongerstaking voor eerherstel van Cohn Bendit

Vorige week was ik in Gouda van­wege het bezoek van de Hon­gaarse ambas­sadeur aan het Conser­vatief Café. Over de terug­reis schreef ik al. Op de heenreis had ik de Fundamental Law van het land gelezen, een beknopt gefor­muleerde grond­wet eigenlijk. Een interessant, optimistisch stemmend stuk. Vooral het begin ervan heeft echt die "We, the people"-insteek die zo ontbreekt in de Nederlandse en Europese grondwet. Er staan enkele verrassende artikelen in. Sommige doen denken aan linkse hobbies. "Property shall entail social responsibility", lezen we in artikel XIII. In XX-2 lezen we dat de landbouw in Hongarije vrij zal blijven van genetische manipulatie.
Meneer Sümeghy bleek het school­voor­beeld van de bemin­nelijke diplomaat. Via zijn inleiding en zijn antwoorden op onze vragen, zette hij de ontwikkelingen in Hongarije en de hetze tegen de huidige regering van zijn land, in context. Ik had al gehoord van die hetze, maar me er nog niet in verdiept. Voordat ik ging schrijven, zocht ik dus nog even naar wat voor­beelden ervan en stuitte onder andere op deze aflevering van het televisie-programma Nieuwsuur. Oemps. Na één keer kijken had ik er al een nare smaak van in mijn mond, maar dat werd nog veel erger nadat ik enkele zaken had gecheckt.


»
Drie aanklagers komen uitgebreid aan het woord: 'voormalig premier' Ferenc Gyurcsany, 'rechtskundige' Peter Hack en voorman van een journalistenvakbond Nagy Navarro Balázs. De broer van die vakbondsman mag ook zijn zegje doen en Saskia Dekkers komt aan het einde van de 12 minuten nog met wat sweeping statements.

Hongerstaking
Het moet werkelijk heel erg menens zijn onder 'het regime' van de Hongaarse BurgerUnie (Fidesz), want meneer Balazs doet zelfs aan hongerstaken. Hier legt hij uit waarom. De man geeft twee voorbeelden van wangedragingen van de publieke omroep die voor hem de druppel vormden.
Het duizelt je echt wanneer je het verhaal tot je laat doordringen: hoe geschift kan een voorman van een journalistenvakbond zijn?

De eerste druppel was dat ze het idool van Nagy Navarro, 1968-coryfee Daniël Cohn-Bendit, op de korrel hadden genomen. Na het getier van deze voorman van de Groenen in het Europees Parlement tegen premier Orban, had de publieke omroep wat speurwerk gedaan naar deze schreeuwlelijk. Ze stuitten daarbij vanzelfsprekend op diens, door hemzelf toegegeven, pedofiele neigingen en gedragingen. Cohn-Bendit schreef er over in zijn autobiografie De grote bazaar.
Hier de originele beelden van Cohn-Bendit die in het EP te keer gaat: hij zweept zichzelf steeds verder op. Zijn verhaal gaat over alles: van het Hongaarse voetbalelftal van 1954 tot het optreden van Nixon,
Hongarije glijdt onder de ogen van Europa af....
zelfs de 'Arabische Lente' wordt erbij gehaald. (Hier dezelfde beelden, nagesynchroniseerd in het Engels, maar dan mis je de opgefoktheid van deze oude maat van Rudi, mars-door-de-instituties, Dutschke).
En de publieke omroep van Hongarije, o wat vreselijk, heeft die achtergrond van Cohn Bendit nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Schande! Hongerstaking!

De tweede druppel betrof een nog hemeltergender gebeuren.
Een tegenstander van de Hongaarse regering, Zoltan Lomnici, voormalig voorzitter van het hooggerechtshof, is in een uitzending van de Publieke Omroep, geblurd!. Het moet toch niet gekker worden. Geen wonder dat Tweebeeke van Nieuwsuur de uitzending begon met "Hongarije glijdt onder de ogen van Europa af naar een staat met totalitaire trekjes…".
Over de hongerstaking van Balasz meldt het programma dat deze inmiddels, na 19 dagen vloeibaar voedsel, is overgenomen door anderen…

Voormalig premier
Balazs is maar een onbetekenende figuur in vergelijking met de eerste man die Nieuwsuur opvoerde: de voormalige premier. Deze oude communist werd bekend door twee zaken. Op de eerste plaats omdat hij, -inmiddels geen communist meer maar socialist-, stinkend rijk werd. De BBC beschreef hem in 2006 als een soort Hongaarse Blair, geprezen door Tony zelf, die profiterend van de ontmanteling van het grootschalige staatseigendom, multimiljonair was geworden. De andere zaak betrof het opzettelijk liegen over de overheidsfinancien met het oog op de naderende verkiezingen. Tapes van die uitspraken werden openbaar gemaakt en dit leidde tot zeer hevige protesten. Bij de erop volgende parlementsverkiezingen boekte Fidesz, een monsterzege: 54% van de stemmen, goed voor 2/3 van de zetels. Onder Gyurcsany liep de staatsschuld op van ruim 50% naar 80% van het BNP.

Ja, Nieuwsuur had een goede objectieve bron over de huidige regering van Hongarije gevonden, caramba!
Uiteraard was er, zoals het hoort in moderne journalistiek, geen wederhoor. Hoewel, er was toch ook nog die 'rechtskundige' (?) professor Hack? Kleinigheidje: die man zit ook in het parlement als lid van een oppositiepartij. Maar Nieuwsuur vond het niet nodig om dat te vermelden. Doet denken aan kranten die onder bijdragen van kopstukken van de links-extremistische Internationale Socialisten dat partijlidmaatschap niet vermeld wordt.

Grondwet
Over de grondwet wordt van alles geroepen. De Ambassadeur kwam in Nederland journalisten tegen met kritiek op de Hongaarse grondwet, die toegaven de tekst ervan niet zelf gelezen te hebben…
De vorige grondwet, is weliswaar nadien wel aangepast, maar de basis ervan stamde nog uit de tijd van de communistische dictatuur. Hongarije was het laatste Centraal-Europese land dat een nieuwe grondwet opstelde.
De oppositiepartijen werden uitgenodigd om mee te doen aan het opstellen van een nieuwe grondwet, maar wezen dat af. Nu stellen ze het voor alsof het een achterkamertjes-klus is geweest van Fidesz, die pareert met het feit dat een kleine miljoen mensen gevolg hebben gegeven aan het verzoek mee te denken.
Orban over de grondwet in een interview met de Washington Post:
Until the last election, international observers like you admired the Hungarian system because two-thirds majority means consensus. Now that we have a two-thirds majority, it is an accusation.


Bordeelkerk
De meest absurde kritiek op de Hongaarse 'zusterpartij' van het CDA (ze zitten met hen in een fractie in het Europa) is dat ze de godsdienstvrijheid bedreigen. Artikel 6 van de Nederlandse grondwet legt echter meer beperkingen op aan de godsdienstvrijheid dan artikel VII van de Hongaarse.
De reden voor het gejammer is dat in plaats van 360 kerken er nu nog 'maar' 32 subsidie krijgen van de staat. Die 32 staan wel voor 99% van de Hongaarse bevolking. Die 328 andere organisaties wilden erg graag subsidie hebben, maar het godsdienstige karakter bleek onvoldoende om daarvoor subsidie te ontvangen…

Terug naar Nieuwsuur. 'Europa-correspondente' Saskia Dekkers vertelt in de studio dat Europa even afgeleid was door de geldcrisis, maar dat ze er nu wat meer bovenop zitten. daaruit spreekt toch wel een bijzondere visie op 'Brussel'.
En het is allemaal heel vreselijk, zelfs als Fidesz straks de verkiezingen verliest. Er zijn namelijk vrienden van Fidesz op allerlei hoge posten benoemd en die zitten er voor een periode van 6, 9 of zelfs wel 12 jaar...
abortus en homo­huwelijk, de hoek­stenen van de Euro­pese beschaving

Zou Dekkers ook zo verontwaardigd zijn over voor het leven benoemde rechters of over Obama's benoemingen in het Amerikaanse Supreme Court?
Maar ze doet er nog twee schepjes bovenop. In de peilingen staat nu een echt rechts-extreme partij op winst. Dat is vervelend, want het demoniseren van Fidesz wordt daarmee moeilijker. Sarcasme van mij, dat is natuurlijk niet wat Dekkers erbij zegt. Wat ze wel zegt is echter nog idioter. Op minuut 10.30 legt ze uit dat de Hongaarse kieswet nu zo in elkaar zit zo dat als je 30% van de stemmen haalt je toch tweederde van de zetels haalt… Tweebeeke is niet geinteresseerd in hoe dit nu kan. Vooral bij een verkiezingsuitslag waarbij twee of drie partijen 30% van de stemmen halen, zou dat nog een heel gedoe worden, dunkt me…

Abortus en homohuwelijk
Het Belgische TV-programma Terzake. In de studio hebben ze een Europarlementariër uitgenodigd. Wat een toeval: het is een fractiegenoot van Cohn-Bendit: Bart Staes.
In de inleiding van Terzake benoemen de Belgen wat door Nieuwsuur nog niet was aangestipt:
Orban is de Pim Fortuyn van Hongarije
de Hongaren hebben "abortus en homohuwelijk onmogelijk gemaakt"; en we weten allemaal: dat zijn de hoekstenen van de Europese beschaving. Dat brengt me bij Fortuyn.
Lees dit hele interview van de Washington Post premier Victor Orban. Wanneer je je een voorstelling maakt van hoe dat gesprek verlopen moet zijn dringt het ineens door: Orban is de Pim Fortuyn van Hongarije.
En voor het geval die vraag mocht opkomen: Pim Fortuyn was ook geen voorstander van het homohuwelijk!  

Frans Groenendijk,  25-05-2012          

Reacties
# 1
lucky9:

Regime-getrouwer en fascistischer dan "Terzake" kan een tv-programma niet zijn.

Het wordt in Brussel, de hoofdstad van EurabiŽ, gebrouwen volgens het boekje van de beproefde stalinistische methode.

Geen wonder dat de Belgische staatszender zorgt voor de "kers op de taart". De actuele regering in het land .be heeft niet eens een meerderheid in Vlaanderen.

25-mei 2012 ,  01:57
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.