Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Een Amazon verkenning
En iets over het ondoorgrondelijke prijsbeleid van een bijna-monopolie

De afgelopen tijd heb ik me, in het kader van de zon­dagse serie stuk­ken met 'updates' van mijn boek, wat verder verdiept in het onderwerp genitale verminking. Dat is behalve moeilijk en con­fron­terend ook misselijk­makend. Letterlijk. Ik heb dus bewust even mijn beschikbare tijd ergens anders aan besteed: zie de afbeelding of hier. De inhoud van dit e-book is geba­seerd op mijn essay Islamo­fobie, een strijd­term in de bun­del onder redac­tie van vader en zoon Van Rooy: De Islam. Kritische essays over een pol­itieke religie. De Neder­landse versie van het essay staat ook hier op K&K. De tekst is behalve vertaald ook wat opge­poetst en voorzien van een 'introductory summary'. Die is ook te lezen in het gratis sample dat Amazon gemaakt heeft. De prijs voor de hele tekst is te hoog naar mijn zin.

»
Ik mag die Amazona's wel. Ze zetten het complete uitgeefwezen op z'n kop. Dat is kapitalisme op z'n best. Gebruikmakend van de mogelijkheden van internet en e-books zaaien ze paniek in de wereld van de zelfingenomen managers in de uitgeverij en boekendistributie. Arrogantie die tot een bureaucratische insteek leidt. Geld verdienen aan de verkoop van bedrukt papier, zonder liefde voor het geschreven woord. Amazon maakt daar een einde aan.

Het is dan wel weer jammer, vooral voor de korte termijn, dat dat gepaard gaat met een bijna volledig monopolie.
Op de pagina van elke boek (papier of e-book) zet Amazon een knopje "tell us about a lower price". Je kunt dus doorgeven wanneer je dezelfde titel elders goedkoper gezien hebt. Geef je je eigen boek uit via hun prachtige KDP-concept (Kindle Direct Publishing) dan leg je je echter erop vast dat je uitsluitend via Amazon levert!
Je mag als auteur zelf een 'list-price' kiezen. Dat is volgens bijschriften op de webstek van Amazon zoiets als de 'adviesprijs'. Wanneer het boek of e-book ook elders verkrijgbaar zou zijn, was dit dus ook de consumentenprijs. Nu zij het monopolie hebben kan Amazon daar zeer ver boven gaan zitten. In geval van mijn publicatie is dat 138% hoger!

Opmerkelijk is dan weer dat dit geen automatisme is: geen vast bedrag en geen vast percentage.
Je vraagt je af of ze werkelijk bij elke uitgave een inhoudelijke overweging maken over de verkoopbaarheid bij deze prijs.
In dat geval zou ik die 138% ook als een compliment kunnen opvatten.

Ook wel leuk is dat Amazon de mogelijkheid biedt om e-books twee weken te lenen. Voor 'Premium members' van Amazon is Islamophobia, Defying the Battle Cry aanstaande weekend en het weekend daarna gratis te lenen.
Amazon investeert er vijf miljoen dollar in om auteurs aan te moedigen om dat lenen mogelijk te maken.  

Frans Groenendijk,  16-02-2012          

Reacties
# 1
André van Delft:

Op http://www.michaeleisen.org/blog/?p=358 staat een grappig verhaal over een boek "The Making of a Fly" (over ontwikkelingsbiologie) dat vorig jaar voor $23,698,655.93 op Amazon werd aangeboden (plus $3.99 verzendkosten).

Er bleken twee handelaren te zijn die het boek via Amazon verkochten. Zij stelden dagelijks de vraagprijs vast met eenvoudige maar problematische rekenmethodes: de ene handelaar ging steeds ruim 27% boven de prijs van de andere aanbieder zitten. Het extra percentage was kennelijk nodig omdat hij het boek niet zelf in voorraad had, en het eerst bij de andere zou moeten kopen wanneer een klant het boek zou bestellen. De concullega dook dan op zijn beurt weer een kleine 2 promille onder die prijs. Elke dag kwam er zo 27% bij, totdat iemand dit door kreeg.

16-feb 2012 ,  11:56
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.