Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Het Fortuyn-moment
I want my country back

In de video (onderaan) ziet u de toespraak van Nigel Farage, op een partijconferentie van de UK Independence Party (UKIP) in Exeter. De man die jarenlang heeft gewaarschuwd dat de Europese Unie wordt geleid door “gevaarlijke mensen” die Europa in crisis zouden onderdompelen. Niet alleen een financiële crisis, maar een politieke crisis. Voortdurend heeft hij gewezen op het feit dat de Europese Unie een antidemocratisch moloch is en elke keer werd hij in het Europese Parlement voor ‘populist’ en ‘anti-Europees’ versleten. Maar hij heeft gelijk gekregen, in alles wat hij zei.
Het is zelfs nog erger dan hij dacht.
»
Zoals hij zegt in de toespraak, heeft Farage niet kunnen voorzien dat de EU nu de bankrekeningen van de Cyprioten plundert. Hij wist dat de eurocraten tot veel in staat zijn om het Europese project levend te houden. Angela Merkel had hem tenslotte in een onderonsje verteld dat Griekenland niet uit de euro kan stappen, ook al zou dat beter zijn voor het land. Dan zou het Europese project namelijk in duigen vallen, zei Merkel. Dat is alles wat je hoeft te weten. Farage heeft dan ook nooit getwijfeld aan het fanatisme van de eurocraten en hun missie. Dat onze minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem hem heeft weten te verrassen, is een prestatie van formaat.

UKIP is in de peilingen bezig aan een gestage opmars. Volgens Farage komen zijn kiezers van zowel de Liberal Democrats, Labour als de Conservatives. LibLabCon, zo worden ze genoemd vanwege de minimale verschillen tussen elkaars standpunten. Op de grote thema’s zijn ze het met elkaar eens: het lidmaatschap van de EU en de immigratie. Overeenstemming op deze gebieden, betekent dat de rest van de partijprogramma’s slechts op details van elkaar zullen verschillen. Wat de hoogte van een minaret moet zijn, om maar wat te noemen. De Britten hebben nu dus een serieus alternatief, in de vorm van UKIP.

De beschuldiging van populisme aan het adres van Nigel Farage is flauwekul. Wat is dat dan, populisme? Volgens mij betekent het dat politici hun standpunten wijzigen, in reactie op een veranderende publieke opinie. Zeggen wat het publiek graag wil horen. Iets wat David Cameron doet, nu hij de hete adem van UKIP in zijn nek voelt. Plotseling wil hij een referendum over de EU en wil hij een strenger immigratiebeleid. Dat wordt dan voortschrijdend inzicht genoemd. Kennelijk wordt je alleen een ‘populist’ genoemd als je een bedreiging vormt voor de macht. Zoals UKIP in Engeland en de PVV in Nederland. Er zijn overigens genoeg verschillen tussen deze partijen, maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze een bedreiging zijn voor de macht.

Anti-Europees dan? Ook hier gaat Farage op in, in zijn toespraak. Hij zegt dat hij niet alleen Groot-Brittannië uit de Europese Unie wil, maar ook alle andere EU-lidstaten. Zodat ze hun zelfbeschikkingsrecht weer terug krijgen en hun democratie. Ik denk dat de Cyprioten het daar hartgrondig mee eens zullen zijn. De kritiek van Farage heeft zich nooit gericht op Griekenland, Italië of Cyprus. Zijn kritiek richt zich op het keurslijf van de Europese Unie. Hij heeft juist compassie met de mensen in deze landen, iets waar het de eurocraten volledig aan ontbreekt. Hen gaat het enkel om de macht en het prestige.

Ik weet dat het twee verschillende grootheden zijn, maar luisterend naar deze speech voelde het een beetje als het Fortuyn-moment van Engeland. Maar komt het nog op tijd?

 

Jos Arends,  26-03-2013          

Reacties
# 1
Frans Groenendijk:

Het muzikale intro dat de UKIP eronder zet, doet me ook goed.
De tekst past niet helemaal, maar dit hoort helemaal bij het ontbreken van krampachtigheid.

27-maa 2013 ,  12:13
# 2
Veteraan:

Mensen als Nigel Farage hebben we hard nodig,net als we Geert Wilders en zijn PVV hard nodig hebben. Pim Fortuyn hadden we ook hard nodig totdat een linkse politieke samenzwering met kogels het licht voorgoed uit zijn ogen schoot.Deze man moet ook heel erg op zijn tellen passen.Hij kan ook zo maar dood in een badkuip liggen, of met een stel kogels in zijn hersens ergens op een mediapark of in het EU-parlementsgebouw zelf.

27-maa 2013 ,  03:30
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.