Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Vijand van de elite
extreme anti-islam sentimenten onderzoeken...

Op De Dagelijkse Standaard lees ik vandaag het artikel van Joost Niemöller, over de uitnodiging van debatcentrum de Balie aan een wetenschapper van de Teesside University. Deze universiteit heeft onlangs een studiecentrum geopend, genaamd: "Onderzoek naar Fascisme, Antifascisme en Postfascisme". Dit centrum is opgericht met het doel om “extreme anti-islam sentimenten” te onderzoeken. Het mag dus geen verrassing heten dat deze wetenschapper zijn pijlen mede heeft gericht op Geert Wilders en Nederland. Wij zijn hier namelijk ontzettend fascistisch, zoals iedereen wel weet. De Balie vindt dit dan weer interessant, want: controversieel. Afijn.
»
Met de werkelijke betekenis van het woord ‘fascisme’ heeft dit allemaal weinig te doen. Daarom heeft deze meneer ook een nieuwe definitie van het woord moeten bedenken. Ik zie het vooral als een erfenis van de ‘soixants-huitards’: iedereen met een andere (rechtse) mening wordt als ‘fascist’ bestempeld. De échte fascisten van vandaag moeten uiteraard in een hele andere hoek worden gezocht. De “Antifa” bijvoorbeeld, die met alle mogelijke middelen proberen mensen het spreken te beletten. Het geweld wordt daarbij niet geschuwd. Recent leidde dat tot burgeroorlogachtige toestanden in Malmö, bij een demonstratie van de Swedish Defence League (SDL). En ook de islam kan heel goed doorgaan voor fascistisch. In het boek Kritische essays over een politieke religie worden door Ibn Warraq de 14 kenmerken van het oerfascisme, toegepast op de islam. Overtuigend, naar mijn mening.

Deze Britse wetenschapper, Nigel Copsey, voert de oorlog van gisteren. Hij wordt daarin gesteund door de massamedia en de academia. Degenen die kritisch zijn over de islam, zijn niet de vijanden van de democratie. Integendeel; zij verdedigen democratische waarden als de vrijheid van meningsuiting, de scheiding tussen kerk & staat en de gelijkheid tussen man en vrouw.
Job Cohen kan zonder angst een regenboogvlag ophangen voor zijn huis aan de gracht

Het zijn juist de islamcritici die in de verdrukking komen, door hun mening te uiten. Zij zijn degenen die gemarginaliseerd worden en voor hun leven moeten vrezen. Het was journalist Lars Hedegaard die voor zijn huis werd neergeschoten en gelukkig overleefde. Er was een moordpoging op de Duitse politicus, Markus Beisicht. Dat zijn geen meningen, dat zijn feiten. Je bent niet veilig als je in de openbaarheid een consequente houding aanneemt tegen de islam.

Job Cohen kan zonder angst een regenboogvlag ophangen voor zijn huis aan de gracht, bij het bezoek van Poetin aan Nederland. Het toppunt van hypocrisie en lafheid. In zijn tijd als burgemeester van Amsterdam heb ik hem nooit stelling horen nemen tegen de homohaat in de islam, terwijl daar toch voldoende aanleiding voor was. Voor een links persoon is het onmogelijk om een negatief oordeel te vellen over een ‘ander’ waardensysteem. Beter is het om helemaal nergens in te geloven, dan zouden er ook geen conflicten zijn. Dit is de filosofie van links: het zijn spelende kleuters in een zandbak. Evan Sayet legt dit uit in zijn nieuwste boek: The Kindergarden of Eden.

Ook in München voert men de oorlog van gisteren. Er zijn plannen voor een Europees islamcentrum op een bekend plein, het Stachus. Dit project - ZIEM genaamd – wordt gesteund door de voltallige lokale politiek. Deze nieuwe moskee moet worden geleid door imam Idriz, iemand die een voorbeeld ziet in een militaire imam van de Handschar-divisie tijdens WOII *). Iemand die bovendien gestudeerd heeft aan een radicaal instituut, dat banden heeft met de Moslimbroederschap. Deze imam wordt voorgesteld als iemand die een verlichte euro-islam moet vertegenwoordigen en hij is de spil in dit prestigieuze project.

De boosdoener, echter, is Michael Stürzenberger. Een ‘fascist’, zou meneer Copsey zeggen. Stürzenberger is de meest vocale criticaster van dit hele project. Hij zamelt handtekeningen in om een referendum te kunnen houden, over de bouw van deze moskee. Duizenden burgers steunen hem, maar voor de lokale politiek is hij de radicaal. Imam Idriz daarentegen, is hartstikke modern. Ziet u een patroon?
Deze politici en wetenschappers zijn ideologisch verblind of het zijn gewoon opportunisten. Waarschijnlijk dat laatste. Michael Stürzenberger is één van de weinigen die zijn gezonde mensenverstand heeft behouden, in een wereld zonder moreel kompas.
Hij is een vijand van de elite.

*) Zie deze passage uit een Duitse lofzang op imam Idriz:
Gerade in Bosnien, wo der Islam sich seit Ende des 19. Jahrhunderts mit der österreichisch-ungarischen Herrschaft arrangieren musste, wurden frühzeitig Modelle für einen europäischen Islam entwickelt. Auf diese bosnischen Theologen, wie zum Beispiel Husein Djozo (1912-1982), beruft sich Idriz.
Das hat heftige Kritik hervorgerufen, denn wie der "Focus" berichtete, war Djozo im 2. Weltkrieg Imam der Waffen-SS in der sogenannten Handchar-Division.
 

Jos Arends,  08-04-2013          

Reacties
# 1
Veteraan:

De islam IS fascistisch en antisemitisch. Het nazisme is daaruit ontstaan en kreeg zijn volle glorie toen Al Husseini Hitler had bezocht in 1941. De linkse partijen komen in grote lijnen overeen met de islam. Hun intollerantie van andere meningen,het bestaansrecht van Israel en hun jodenhaat komen overeen.

09-apr 2013 ,  12:43
# 2
Frans Groenendijk:

Dat Hitler geďnspireerd werd door het mohammedanisme daar zijn wel wat aanwijzingen voor, maar dat het nazisme eruit is ontstaan en dat Hitler als het ware 'slechter' is geworden door de moefti, dacht ik niet.
Ze waren allebei door en door slecht.
Er zijn mensen die zeggen dat Hitler toch eerder een stimulans is geweest om het allerslechtste in het mohammedanisme aan te wakkeren. De Belgische Hans Jansen (niet de bekende Nederlandse arabist) schreef daar volgens mij ook over.

09-apr 2013 ,  01:55
# 3
Ad:

Ja, en het wordt nog erger. Zie het artikel in Trouw van Robin de Wever "Moslims willen Islamofobie register".het CMO verwijst wat betreft de definitie van Islamofobie naar het werk van Ineke van der Valk. Ook nog!

Ik krijg de neiging om me zo snel mogelijk te laten registreren als islamofoob. Een trotse geuzennaam!

09-apr 2013 ,  07:11
# 4
Frans Groenendijk:

Dat is misschien de beste reactie Ad. Daarnaast misschien een apart register voor tekstwetenschapsfoben

09-apr 2013 ,  07:37
# 5
Frans Groenendijk:

Toch maar even het Trouw-stukje opgezocht. Gelukkig vergiste je je, Ad. Het gaat over "anti-islamitische delicten", gebeurtenissen dus. Het komt wel uit foute kokers, maar het is als voorstel toch heel wat minder alarmerend.

09-apr 2013 ,  08:17
# 6
Ad:

Ja, het gaat daar inderdaad om geweld en delicten tegen moslims en moskeeën. Daar ben ik ook tegen en wil ik ook niet mee geassocieerd worden.

Maar als dat contactorgaan dan verwijs t naar Ineke van der Valk ‘s definitie zie ik daar toch staan: ‘historisch-maatschappelijke bepaalde ideologie die met behulp van (….) teksten (….) (….) en interpretaties een negatieve betekenis geeft aan ‘de islam’ en aan ‘moslims’.

Hoe wordt islamofobie geregistreerd wordt er gevraagd. Dat zal hopelijk moeilijk te beantwoorden blijven, want wat is dat en wanneer moet het worden geregistreerd als je ‘tekst en interpretatie’ in de begripsbepaling meeneemt.

Ik bleef ook even ‘hangen’ bij de zin ‘ongegronde vijandigheid tegenover de islam’ uit het aangehaalde Belgische artikel over hetzelfde onderwerp.

Daar lees ik dit:
“Islamofoben zien de islamitische religie als 'een statisch gesloten blok, dat niet in staat is zich aan te passen' of als 'inferieur aan het Westen, als barbaars, irrationeel, primitief, seksistisch' en gewelddadig. Ook het definiëren van de islam als een politieke ideologie is een kenmerk van islamofobie. De initiatiefnemers noemen iemand islamofoob wanneer hij aan een aantal van die kenmerken voldoet.”

Ik voldoe aan genoeg voorwaarden om islamofoob genoemd te worden zie ik. Ik denk dat de kans heel groot is dat islamkritiek gezien wordt als de grond en vruchtbare mest voor anti islamgeweld. Oftewel als het zaad van de haat.

Maar misschien moeten we inderdaad nog even wachten met een islamofoben steunpunt.

10-apr 2013 ,  06:31
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.