Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Bloedbank Sanquin: voor niks maar niet gratis

Voor ik meen de derde keer op rij, weigert het driekoppige bestuur van de bloedbank Sanquin iets te doen aan de enorme berg geld die ze krijgen. Ik zeg bewust krijgen want met verdienen heeft het niets van doen.
In 2010 hadden ze met zijn drieën 861.000 euries te verdelen.
Er is al veel commotie over geweest, donoren overwegen te stoppen met bloed geven of zijn er al mee gestopt. Een vaste groep nog trouwe donoren is weliswaar zeer ontevreden over de gang van zaken maar wenst geen mensenlevens in gevaar te brengen waarmee ze aangeven dat zij meer ethisch besef hebben dan de top van Sanquin.

»
Nu ben ik zelf ooit bloeddonor geweest maar ik ben daar snel van genezen. Je krijgt in NL geen geld om bloed te doneren. Daar valt iets voor te zeggen want als je er geld mee kunt verdienen heb je weer mensen die ziektes gaan verzwijgen of veel vaker doneren dan goed voor hen is. Maar dat je zelfs geen onkostenvergoeding krijgt, dat vond ik wel vreemd. Ik woon 20 km van de bloedbank vandaan, heen en terug is 40 km en mijn auto rijdt niet op paardenzeik. Mijn kinderen waren klein wat betekende dat ik oppas moest regelen, kortom, het was best veel gezeur.
Na een gesprekje met een in een ziekenhuis werkende vriendin, die mij vertelde wat de ziekenhuizen (lees: wij) moeten neertellen voor een zakje bloed, had ik het helemaal wel gehad met Sanquin.
Ik begrijp ook wel dat het transport, distributie en het conserveren van bloed niet voor niks kan en het personeel bij de bloedbanken staat daar ook om een boterham te verdienen.
Afgezien daarvan vond ik toentertijd de prijs van een zak bloed al astronomisch, zo veel dat ik het om erger trauma te voorkomen verdrongen heb hoeveel het precies was.

Hoeveel een zak bloed nu kost, dat kun je niet zo 1,2,3 vinden op de internets, althans, ik kwam er niet uit. Dat het duur is blijkt echter wel uit de creatieve manieren waarop ziekenhuizen proberen transfusies als het even kan te voorkomen, vanwege de hoge kosten.

Dat iets wat men gratis krijgt zo duur verkocht wordt, daar word ik dan een beetje netig van.
Dat het zelfs zo zou kunnen zijn dat mensen die best een zakje bloed kunnen gebruiken het niet krijgen om de kosten te drukken, daar moet ik dan maar niet aan denken want dan word ik pisnijdig.

De bloedbank Sanquin is de enige bloedbank. Je kunt dus ook niet zeggen als donor, die lui van de Sanquin maken er een potje van, ik ga wel naar een ander.
Zij, met aan de top die drie grote graaiers hebben een monopolie op de bloed- en plasmahandel in heel NL. En inmiddels zie ik ze er ook best voor aan dat ze hun handeltje uitgebreid hebben naar het buitenland mochten ze daar wat bloed of plasma tekort komen. Als je maar grof betaalt voor wat brave solidaire plichtsgetrouwe burgertjes gratis afstaan.

Door het trio grootgraaiers aan de top die in hun ivoren toren niet luisteren naar donoren, wordt het hele systeem in gevaar gebracht. Als donoren stoppen met het gratis weggeven van bloed en plasma waar Sanquin vervolgens bizarre prijzen voor rekent om het bestuur een topsalaris van te betalen, zijn ze uitgebloedbankierd.

Zo’n 20 jaar geleden zag ik een documentaire over bloedbanken in de VS. Omdat je daar wel een grijpstuiver kreeg (krijgt?) voor het doneren van bloed hadden ze last met junks die knoeiden met ID kaarten om zo vaak mogelijk bloed te kunnen verkopen.
Dat vond ik toen schokkend. Blij dat het hier beter geregeld is dacht ik.

Maar ja, dat is dus twintig jaar geleden.  
--------
Briefwisseling die veel duidelijk maakt.

Marielle Bos,  15-10-2011          

Reacties
# 1
Frans Groenendijk:

Wanneer trouw bloed doneren een blijk is van braafheid, ben ik wel heel erg braaf. Inmiddels heb ik meer dan 60 keer gegeven. Aan die uit de klauwen gelopen honorering van die lieden aan de top erger ik me ook. Wanneer de vereniging van donoren een oproep deed om de donatie te staken tot de topgraaiers verwijderd zijn of stevig inleveren zou ik zeker meedoen. Ik meld me in ieder geval aan als lid.
Overigens is mijn inschatting dat dit soort misstanden in hoge mate te danken is aan misplaatst en geperverteerd denken over 'privatisering', vooral in het kamp van de voormalige bevechters van kapitalisme en marktwerking.

17-okt 2011 ,  01:26
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.