Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
“Dat is jouw probleem, dat is niet mijn probleem”

Vijfde deel in het feuilleton: ‘In de staatsexamengroep Nederlands als tweede taal’, waarin een kennismaking met de dappere importbruid Birgül en een ‘klein’ rolletje van Mohammed (die van ‘en premier mes felicitations pour le chef de famille’)
»
Het boek waaruit de cursisten werken is gebaseerd op de communicatieve lesmethode, er staan veel spreekoefeningen in waarbij cursisten in tweetallen moeten praten. In boek één zijn de oefeningen zeer gestructureerd en omdat mijn groepje de eerste zeven weken heel klein is, kunnen we de oefeningen klassikaal doen, ik doe zelf ook mee en kan makkelijk het overzicht houden en mijn leerlingen begeleiden en corrigeren. Dit is nodig. Aminata spreekt in eerste instantie nog helemaal geen Nederlands, Birgül, de dappere Turkse importbruid kent alleen losse woordjes en Nouri trekt zijn eigen plan. De Turkse Serife en de Georgiër Dimitri moeten vooral hun schriftelijke vaardigheden verbeteren maar hebben wat betreft spreken een voorbeeldfunctie voor de anderen. We doen kleine dialoogjes en rollenspelletjes in het groepje en de sfeer is goed. De meeste cursisten maken vorderingen.

De 22-jarige Birgül is net als Aminata ongeveer vijf maanden in Nederland als ze bij mij in de klas komt. Pas na een aantal maanden vertelt ze me dat ze een paar jaar eerder ook al een tijdje in Nederland heeft gewoond en toen ook kort Nederlandse les heeft gevolgd. De reden waarom ze destijds weer terug moest naar Turkije wordt me pas wat later duidelijk; haar echtgenoot was in aanraking gekomen met justitie.
Birgül blijkt al zo'n drie jaar getrouwd te zijn met een Turk die al vijfentwintig jaar in Nederland woont. Tijdens de eerste jaren van hun huwelijk woonde Birgül bij haar traditionele schoonouders in Turkije.
Ik ben blij dat Birgül goed voor zichzelf opkomt en trots dat ze dit in correct Nederlands doet
Daar ontving ze overigens als getrouwde vrouw, maandelijks een som geld uit Nederland. Ook Serife, de Turkse importbruid uit Duitsland die weliswaar met een Duits accent, maar verder prima Nederlands spreekt, is rond haar achttiende getrouwd en ook zij ontving in Duitsland gedurende een aantal jaren, maandelijks een bijdrage uit Nederland. De jonge vrouwen hebben een sommetje geld kunnen sparen. Dit wordt mij verteld als we in de klas het thema ‘wonen’ behandelen en over koophuizen en geld praten. Beide vrouwen wonen in een koophuis.

Birgül is erg blij dat ze in Nederland woont en wil absoluut niet terug naar haar geboorteland. Ze is uiterst gemotiveerd om de Nederlandse taal te leren en is gefrustreerd als het niet snel genoeg gaat. Af en toe is ze zichtbaar geërgerd door Nouri die zich vaak op de verkeerde manier wil laten horen. De trotse Irakees die veel ellende heeft gezien en meegemaakt kan zich maar moeilijk aanpassen.
Birgül vraagt om extra huiswerk, zit in de klas het liefst vlak naast mij, zit thuis tot in de kleine uurtjes achter de computer oefeningen te doen, wil de eerste weken zelfs in de pauze doorwerken en komt tijdens het slachtfeest naar school, dit in tegenstelling tot haar vriendin Serife die er een hele week vrij voor neemt en Aminata en Nouri die er één dag voor verzuimen. Het is fijn om Birgül les te geven. Haar echtgenoot brengt haar een keer naar school en komt ook even in de klas kijken, hij wil de hele middag blijven maar dat mag niet van mij. Birgül is dol op haar man en lacht als hij een grapje maakt over vrouwen en auto’s die allebei veel geld kosten. Birgül draagt haar mooie zwarte haren los, gaat modern en vlot gekleed en komt op voor de rechten van de vrouw. Dit hoor ik haar drie maanden later nadrukkelijk doen als ze zich tegenover haar tien jaar oudere Marokkaanse klasgenoot Mohammed moet verdedigen dat ze geen hoofddoek draagt: “Dat is jouw probleem, dat is niet mijn probleem.” Ik ben blij dat Birgül goed voor zichzelf opkomt en trots dat ze dit in correct Nederlands doet.
Birgüls echtgenoot is tien jaar ouder dan zij en wil zo snel mogelijk kinderen. Birgül wil nog een paar jaar wachten. Het echtpaar maakt ruzie over het onderwerp en daar wordt Birgül verdrietig van. Ze wil eerst goed Nederlands leren en docent Nederlands als tweede taal worden, net als ik.

Wordt vervolgd  

Roos Friesland,  05-12-2011          

Reacties
# 1
trias politica:

Waren er maar meer zoals Birgül. Toch goed om te lezen, dat er in elk geval een klein deel is, dat wel haar best wil doen echt te integreren.

05-dec 2011 ,  02:57
# 2
Etikkite:

Beste Trais Politica, ik weet niet waar je het gegeven op baseert dat er maar weinig vrouwen gemotiveerd zijn. In het feuilleton van Roos zie ik dat niet staan. Het lijkt wel alsof je bedoelt dat vrouwen met een hoofddoek per definitie minder gemotiveerd zijn. Ik zie geen enkel verband. Kun je het toelichten? Trouwens Roos bedankt voor het leuke stukje, ik zal het doorlinken.

06-dec 2011 ,  03:49
# 3
Roos Friesland:

Beste Etikette,
leuk dat je reageert en dat je mijn stukje doorlinkt.
Trias mag natuurlijk zelf reageren, maar voor het geval hij jouw reactie niet ziet: ik zie in die twee regels niet staan dat hij vrouwen met een hoofddoek bedoelt.
(Birgul draagt trouwens geen hoofddoek)
Ik schrik er wel van als lezers mijn stukjes als 'leuk' bestempelen. Ze zijn niet leuk bedoeld. Ik wil mijn bezorgdheid uiten over vele aspecten van het inburgeren.

06-dec 2011 ,  04:10
# 4
Frans Groenendijk:

@Etikkite Er is een flinke groep immigranten die niet wenst te integreren en een nog grotere groep (autochtonen) die die opstelling aanmoedigt. Er zijn echter duizenden, tienduizenden immigranten, ook uit hele 'foute landen', die desondanks prima integreren en echte een aanwinst voor Nederland vormen. Kan geen kwaad als die ook eens belicht worden. Zegt de term 'brabonegert' u iets?

06-dec 2011 ,  05:09
# 5
Marja Rang:

vertederend dan weer, zoiets

06-dec 2011 ,  06:51
# 6
Roos Friesland:

Marja, je bedoelt toch niet dat het vertederend is dat Birgül voor zichzelf opkomt? Ik vind het triest dat zij zich móet verdedigen en ik vind Mohammed eigenlijk gewoon onfatsoenlijk. Hoe haalt hij het in zijn hoofd om tegen een 10 jaar jongere vrouw te zeggen hoe zij zich moet kleden.
Ik denk dat je het vertederend vindt dat Birgül ook docent wil worden. Ik acht de kans dat ze inderdaad juf wordt klein. Een aantal maanden later (dan dit verhaal) wilde ze tóch al kinderen...

06-dec 2011 ,  07:20
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.