Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
De kringloop van baantjesjagers

Één van de voorzieningen waarop deze regering wil bezuinigen zijn de sociale werkplaatsen. Zodra het daarover gaat, staan de gevestigde partijen op de achterste benen en als dat zo is kun je er vergif op innemen dat zij helemaal niet te doen hebben met de mensen die afhankelijk zijn van een baantje op de sociale werkplaats maar dat er een baantjescarrousel op de tocht staat waaruit mensen van de gevestigde partijen nu net zo lekker aan het graaien zijn.

»
Om deze mensen eens in het zonnetje te zetten ben ik wat gaan spitten in de wondere wereld van kringloopwinkels.
Ik kom geregeld in kringloopwinkels want ik verzamel het antiek van de toekomst, door mijn medemensen ook wel rotzooi genoemd. Evengoed kost mijn hobby me niet veel geld, alles kan de schuur in om daar op het dooie gemak antiek te worden en ik ben van de straat.
Nu is er een grote verscheidenheid aan kringloopwinkels, er zijn er die draaien op vrijwilligers, die gerund worden oor een kerk of een stichting met louter het goede doel op het oog. Daar ga ik het niet over hebben.
Ik wil het hebben over de kringloopwinkels die nauw samenwerken met de overheid en bakken subsidie ontvangen.

Zo’n kringloopwinkelboer is bijvoorbeeld stichting Het Goed die naast de stichting ook Het Goed BV beheren.
Het Goed beheert 20 kringloopwinkels door het hele land.
Directeur Frans Schrijver noemt in een interview de flirt van Het Goed met Marktplaats “mislukt”. Dat is heel vreemd want Het Goed kocht in 1999 Marktplaats voor 650.000 GULDEN en verkoopt in 2004 aan Ebay voor de lieve som van 225 miljoen EURO.
Als dat een mislukking is geef mij er dan ook maar een paar.

Waar dat geld gebleven is? Wie het weet mag het zeggen. Het is in elk geval niet in de kringloopwinkels van Het Goed geïnvesteerd want die hadden het als ik zo eens het jaarverslag over 2010 lees erg moeilijk om het hoofd boven water te houden. Althans, dat zegt directeur Schrijvers de man van 225 miljoen.

In datzelfde jaarverslag staat nog iets opmerkelijks, over CO2 uitstoot.
Kringloopwinkels zijn goed voor het milieu want
TNO ontwikkelde een methode om uit te rekenen hoeveel CO2 een kringloopbedrijf met zijn werkzaamheden precies bespaart. Uit die rekenmethode blijkt dat met 1000 kilo ingezamelde goederen ongeveer 1000 kilo CO2 uitstoot wordt bespaard

Is dat niet toevallig? Precies een kilo per kilo! Daar zullen ze bij TNO ook wel van opgekeken hebben, dat zal toch niet zo vaak voorkomen zulke cijfers.

Dit is op zoveel fronten flauwekul dat ik het niet eens allemaal op ga schrijven. Ik beperk me tot twee opmerkingen hierover. Ten eerste wordt de indruk gewekt dat alles wat via kringloop langer in het circuit blijft helemaal nooit afval wordt. Dat is natuurlijk onzin. Voor mijn antiek van de toekomst werkt dat wel zo maar alledaagse gebruiksvoorwerpen, meubels, kleding, serviesgoed, speelgoed en wat dies meer zij komt uiteindelijk wel op de afvalberg, er is hooguit sprake van uitstel, niet van afstel.

Ten tweede rept de Het Goed directeur niet over de CO2 uitstoot die er is door het rijden met de kringloopbusjes die de rommel ophalen, het draaiend houden van de winkels en de CO2 uitstoot van mensen die met hun vieze dieselautootje gaan rijden om spullen te gaan halen bij de kringloopwinkels zoals ik.

Voor een ieder die nu denkt dat dit niet over sociale werkplaatsen gaat en die nooit in een kringloopwinkel komt, nergens vindt je zoveel personeel als in een kringloopwinkel als die van Het Goed en dat zijn voor het merendeel gesubsidieerde arbeidsplaatsen, Melkertbanen zogezegd.
Wil je eens ergens naartoe waar men meer personeel dan klanten heeft, bezoek een kringloopwinkel zou ik zeggen.

Afijn, we gaan verder. Kringloopwinkelketens als Het Goed hebben een brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid en arbeidsparticipatie genaamd Cedris. Cedris geeft allerlei onzinprijzen aan kringloopwinkels die groener dan groen zijn.
De onafhankelijk proest voorzitter van Cedris is Mw. Leemhuis Stout van de VVD, uweetwel, die we nog kennen van de Ceteco affaire die plaatsvond toen Mw Leemhuis Stout van de VVD Commissaris van de Koningin was voor de provincie Zuid-Holland.
Wederom ga ik hier niet te lang over uitweiden. Het volstaat denk ik om op te halen dat onder Mw Leemhuis Stout van de VVD de provincie Zuid-Holland 1,7 miljard kwijtgespeeld is.
De laatste tijd is Mw Leemhuis Stout VVD in het nieuws geweest omdat zij de jokkende brokkenpilote Wilma Verver VVD opvolgde als burgemeester van Schiedam.
Dáárvoor kwam Leemhuis Stout in de krant omdat zij in haar hoedanigheid van opperhoofd van het comité 4 en 5 mei zo gul was om PVV politici toe te laten bij de herdenking op de Dam.
Een druk baasje dus, die Mw Leemhuis Stout. Burgemeesteres van Schiedam, onafhankelijk voorzitter van Cedris, opperhoofd van het 4 en 5 mei comité, ik doe het haar niet na.

Nu had ik het eerder in dit stuk over de door TNO onderzochte besparing van CO2 uitstoot door kringloopwinkels die, heel apart, een kilo per kilo is. Een kilo door de kringloop ingezamelde goederen scheelt ons een kilo CO2 uitstoot, ongeacht van welk materiaal het is vervaardigd blijkbaar. Een kilo kleding, hout, staal, glaswerk, serviesgoed, knuffels of kinderwagen, het bespaart een kilo CO2 uitstoot wat het ook is.
TNO heeft het onderzocht en als we TNO al niet meer kunnen vertrouwen wie dan wel?
Dat Mw Leemhuis Stout naast al haar andere werkzaamheden ook voorzitter van de raad van toezicht van TNO is heeft daar niks mee te maken. Denk ik. Toch?

Voor wie het interesseert hier het jaarverslag van Het Goed

Wie mij kan vertellen waar de 225 Ebay miljoenen gebleven zijn krijgt een gratis stuk antiek van de toekomst thuisgestuurd.  

Marielle Bos,  08-11-2011          

Reacties
Er is nog niet gereageerd op dit stuk
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.