Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
De schipholbrand
"Ik kwam als gelukszoeker, maar ik vond geen geluk"

De Schipholbrand is geschreven door de onderzoeksjournalisten Willem de Haan en Bart Zuider­vaart.
“Reconstructie van een tragedie” luidt de ondertitel en dat is wat het boek is, een reconstructie van wat er in oktober 2005 gebeurd is in het cellencomplex op Schiphol-Oost waar op dat moment uitge­proce­deerde illegalen zaten.
11 mensen kwamen die nacht om ten gevolge van de brand.
Nu zou ik normaal gesproken niet zo snel dit boek kiezen om te lezen. Dit soort boeken wordt over het algemeen geschreven door mensen met politieke opvattingen die niet de mijne zijn en hun taalgebruik vind ik vaak onuitstaanbaar.
»
Toevallig had mijn toekomstige schoondochter het boek geleend van de Bieb en het lag op de studentenkamer van mijn zoon toen ik daar was. Ik begon het een beetje door te bladeren en was eigenlijk meteen geboeid door het verhaal.
Omdat het niet zo netjes is om te gaan zitten lezen in gezelschap heb ik maar gevraagd of ik het boek mee mocht nemen om thuis te lezen en dat mocht.
Om het geheugen even op te frissen, de schipholbrand was in de nacht van 26 op 27 oktober 2005.
11 mensen die niet op tijd uit hun cellen bevrijd konden worden, kwamen om het leven.

De Libiër Ahmed Issa al Jeballi zou brand gesticht hebben in zijn cel.

Het boek is uit 2010 en nu zijn we bijna 8 jaar verder sinds de brand.
Inmiddels is het niemands schuld meer, niemand zit er nog voor in het gevang, de toentertijd afgetreden Piet Hein Donner is nu “onderkoning van Nederland”, vice president van de raad van state. Ook Sybilla Dekker, toentertijd afgetreden als minister van VROM is in een warm bedje gevallen, zij is nu voorzitter Raad van Toezicht Kadaster, Commissaris BNG (Bank van Nederlandse Gemeenten) en Commissaris Royal Haskonig DHV. Die graait vrolijk verder.
De toentertijd afgetreden burgemeester Fons Hertog (VVD) van Haarlemmermeer is nu gewoon weer burgemeester, van Huizen. Gevalletje Steeds Maar Weer.

Op wikipedia staat over de schipholbrand te lezen: “Drie gedetineerden probeerden na de brand te ontsnappen maar werden, mede doordat helikopters werden ingezet, snel opgepakt”
Hm, vreemd, want in het boek is sprake van 11 gedetineerden die die nacht ontsnappen waarvan er 5 tot op de dag van vandaag niet teruggevonden zijn.
In het boek staat:
Een Tunesiër, twee Marokkanen, een Algerijn en een Israëliër zijn niet meer teruggevonden. In de vroege ochtend is urenlang een klopjacht op de ontsnapten gehouden, met agenten, speurhonden en een helikopter.
Er werd meer werk van gemaakt dan in andere gevallen. De reden hiervoor was de vermissing van de Algerijn. Deze 30-jarige man zou worden uitgezet omdat hij werd verdacht van terrorisme. De AIVD hield hem in de gaten. Hij stond al enige tijd op de lijst van “150”-de gevaarlijkste moslimterroristen in het land. Omdat de Algerijn niet strafrechtelijk kon worden vervolgd, besloot Justitie hem het land uit te zetten.
Waar niemand op zat te wachten was een staatsgevaarlijke man in vrijheid.

Dat is dus wel wat er gebeurd is, een staatsgevaarlijke man in vrijheid.

In het boek lees ik dat de 11 slachtoffers van de brand omkwamen door het inademen van koolmonoxide, niet omdat zij verbrandden.
Dat was voor mij nieuw.
Het strookt ook niet met verhalen van overlevenden die getraumatiseerd zouden zijn door het zien van brandende mensen die huilend en gillend op de deuren van hun cellen sloegen, dat kan niet waar zijn als de slachtoffers inderdaad overleden aan koolmonoxidevergiftiging.
Iemand liegt. Of de slachtoffers overleden niet ten gevolge van koolmonoxidevergiftiging, of ze stonden niet brandend en gillend op deuren te slaan, het is van tweeën één.

Wat niet nieuw voor mij is maar wel ergerlijk, zijn de transcripties van de verhoren van Ahmed Issa al Jeballi. Het gaat te ver om ze hier weer te geven maar het komt er op neer: “Ahmed kon er niks aan doen”.
Een klein stukje uit de verhoren zal ik hier herhalen, genoeg om het patroon te herkennen. De schuin geschreven tekst is van de verhoorders.
Het is moeilijk tot je door te dringen.
Als wij aangeven dat er twee brandhaarden zijn en er dus op twee plaatsen brand is geweest en jij vertelt dat de brand is ontstaan door een sigarettenpeuk, dan geloven wij je niet.

Ahmed: “ik heb die brand niet aangestoken. Ik ben niet zo gek dat ik mezelf in brand steek. Misschien dat iemand anders het heeft gedaan maar ik niet”.
Maar Ahmed, je zat alleen op de kamer? Wie anders dan jij kan die brand hebben aangestoken?
Ahmed: Iemand anders kan best, maar ik niet.

Okee, fijn. Dat Ahmed de dag na de brand uitgezet zou worden naar Libië, dat zijn vliegtuigticket al gereed lag, dat wist ik ook niet maar dat was dus wel zo.

Helaas wordt er wel betuttelracistische taal gebezigd in het boek: Willem de Haan en Bart Zuidervaart noemen de op het moment van de schipholbrand 25-jarige Ahmed herhaaldelijk “jongen”.
Als je 25 bent, ben je volwassen, dus een man.
Toen ik 25 was had ik alles al drie keer gedaan en ik kan u beloven dat de kwalificatie “meisje” toen al lang niet meer op mij van pas was.
De belachelijkste keer dat de term “jongen” wordt gebruikt is als het gaat over de uitzetting van Ahmed Issa in 2008, Ahmed is inmiddels een “jongen” van 28 jaar.
Het staat er echt: “Ahmed moet mee naar het politiebureau in Den Bosch. Daar zegt hij dat hij in Nederland wil blijven wonen. “Ik heb hier een vriendin met wie ik wil trouwen” (en nu komt het) “De jongen wordt nog diezelfde avond overgeplaatst naar het detentiecentrum voor illegale vreemdelingen in Alphen a/d Rijn”.

Ook worden overlevenden van de brand herhaaldelijk “slachtoffers” genoemd.
Pardon?
Dat zijn toch de mazzelpikken die het na kunnen vertellen?
39 “slachtoffers” krijgen alsnog een verblijfsvergunning cadeau van Rita Verdonk, ze zijn getraumatiseerd en lopen bij de psych.

In oktober 2008, 3 jaar na de brand, komen justitie en enkele advocaten een regeling overeen.
Zestien overlevenden krijgen tienduizend euro immateriële schade­vergoeding van de staat, (lees: van U)
“Het is iets, maar ik word er niet heel warm van” vindt één van de advoclowns.

Justitie meldt ook dat aan nabestaanden van 8 dodelijke slachtoffers “een tegemoetkoming” is betaald.
Het ministerie onderhandelt nog met de nabestaanden van drie andere slachtoffers. Dat gaat moeizaam. Justitie wil ook niet aangeven welke bedragen zijn uitgekeerd. Volgens directeur-generaal Dineke ten Hoorn Boer van Preventie, Jeugd en Sancties “wegen de belangen van de nabestaanden van de slachtoffers zwaarder dan het belang dat is gediend met openbaarmaking”
Als bekend wordt welk bedrag deze nabestaanden hebben ontvangen, lopen zij volgens het ministerie gevaar.
Zij worden dan immers gevoelig voor afpersing of andere handelingen van kwaadwillenden

Mustapfa Mujahid is een Marokkaan die als getraumatiseerd slachtoffer van de schipholbrand een verblijfsvergunning heeft gekregen.
Eind jaren 90 kwam Mustapha naar Nederland maar het beloofde land was het niet:
De verhalen waar de Marokkanen die in Europa woonden mee thuis kwamen tijdens hun vakanties in Marokko, kloppen niet.
Ik dacht echt dat hier alles kon, dat ik werk zou vinden, veel geld zou verdienen, dat er veel leuke meisjes waren die een relatie met mij zouden willen.
Maar ik vond alleen maar leed.
De dromen en verhaaltjes zijn niet waar. Je krijgt geen papieren, er zijn geen blonde meisjes die op jou wachten. Het leven hier is ingewikkeld, moeilijk. Ik kwam als gelukszoeker, maar ik vond geen geluk.
 

Marielle Bos,  05-09-2013          

Reacties
# 1
Veteraan:

Toch mooi dat gelukzoekers hun neus stoten zodra ze in Nederland aankomen door te denken hier in het Walhalla te zijn beland,ze bakken vol geld worden toegestopt en onze blonde meiden op hen zitten te wachten. En wellicht ook nog denken dat ze een peperdure villa met verwarmd zwembad en riant buitenterras met butler en 2 peperdure cadillacs op de oprit....

06-sep 2013 ,  01:30
# 2
Pat Riot:

Vreemdelingen schipholbrand hinderden hulpverleners met biljartballen
De vreemdelingen die opgesloten zaten in het Detentiecentrum Schiphol-Oost hebben tijdens de dodelijke brand het bewakingspersoneel gehinderd bij hun pogingen om mensen te redden. Dat zei pastor M. Zandstra dinsdagavond in de actualiteitenrubriek Netwerk.

"Het personeel is in die reddingsactie bekogeld met biljartballen. Het is belaagd met biljartkeus. Ze zijn belaagd tijdens dit gebeuren. Dat hoor ik niet terug in de media", aldus Zandstra, die zich baseert op gesprekken die hij voerde met het personeel.

Zij zijn volgens de pastor 'kapot' van wat er is gebeurd en 'vragen zich af waarom ze niet meer mensen hebben kunnen redden'.

De pastor neemt het net als minister Verdonk op voor het bewakingspersoneel. "Ze zijn niet verstard, zijn niet weggelopen", zei de geestelijke. Sommige bewakers hadden volgens Zandstra blaren op de handen staan nadat ze tot twee keer toe de gloeiendhete deuren hadden geprobeerd te openen.
(Pieter van Vollenhoven heeft bovenstaande getuigenis heel vals en wijselijk verzwegen....)

07-sep 2013 ,  06:55
# 3
Sjaan:

Je hebt me nieuwsgierig gemaakt, Marielle. Ik ga het boek (zoeken en) lezen.

10-sep 2013 ,  11:32
# 4
Chappie:

Ooit komt de waarheid boven, er is meer tussen hemel en aarde......het boek is goed, hier en daar kleine dingen die anders zijn gegaan, ik zeg niet wat.

25-okt 2013 ,  10:55
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.