Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
De schuldencrisis

Rens van Tilburg – nomen est omen – is een vooraanstaande jonge econoom. Hij wijt in een artikel in de Volkskrant van 20/10/11 de crisis, die hij heel serieus neemt, aan Überschuldung[1].
De lage rentes en de anticipatie op toekomstige waardestijgingen hebben meer nog banken en particulieren er toe gebracht zich
»
in de schulden te steken dan overheden. Ze deden dat zonder dat ze zekerheid hadden over hun mogelijkheid om rente en aflossing op te brengen, omdat iedereen er van uit ging dat
Hij raadt de ECB aan om de basispolitiek van de bank te wijzigen en inflatie te bevorderen
de onderpanden altijd in waarde zouden blijven stijgen. Een tijdlang dreef de gemakkelijke verkrijgbaarheid van leningen de prijzen van de huizen en andere vermogensobjecten omhoog. Nu dat niet langer het geval blijkt te zijn draait de spiraal in de omgekeerde richting. De te hoge schulden brengen debiteuren en crediteuren in de problemen met een soort mega domino effect van prijsverlagingen en deconfitures.

Deze gedachte is niet nieuw maar het medicijn dat Van Tilburg voorschrijft is dat wel: geldontwaarding. Hij raadt de ECB aan om de basispolitiek van de bank te wijzigen en inflatie te bevorderen. Dat zou op den duur de schuldenberg doen wegsmelten en de crediteuren, de olielanden en de nieuwe economieën zouden het gelag betalen.

Van Tilburg is econoom en wetenschapper. Hij denkt in eerste instantie feitelijk en niet normatief. De vraag of een dergelijk beleid ethisch verantwoord is komt daarom niet aan de orde, maar de politici en de bestuurders die de verantwoordelijkheid dragen zullen ook dat aspect moeten laten meewegen.
Los daarvan, ook puur technisch is het advies gevaarlijk.

Waar Van Tilburg geen rekening mee lijkt te houden is dat inflatie door de werking van de markt onbeheersbaar kan worden en dan kan uitmonden in hyperinflatie.
reorganisatie van ons systeem van bankieren zodat daar weer mensen aan het roer komen die verstand hebben van kredietbeoordeling en risico management
Hij ziet over het hoofd dat Duitsland dat verschijnsel al eens heeft meegemaakt en dat ten koste van alles zal willen voorkomen. Niet alleen omdat het de Duitse middenklasse in de twintiger jaren van de vorige eeuw aan de bedelstaf heeft gebracht maar ook omdat de hele wereld later het gelag betaald heeft in de vorm van de opkomst van de nazi’s en het uitbreken van de tweede wereldoorlog.
Ik denk dat we er van uit moeten gaan dat Duitsland en in haar kielzog de Noordelijke Europese landen eerder de euro en de EU zullen verlaten dan het risico van hyperinflatie te lopen.

Dat neemt niet weg dat met name de Nederlandse huizenbezitters in groot gevaar verkeren nu de prijzen van huizen niet langer stijgen, met name wanneer straks de rentevoet omhoog gaat. Als ik Premier Rutte was of zijn minister van Financiën dan zou ik me nu in de eerste plaats bezig houden met een reddingsplan voor al die Nederlandse huizenbezitters en voor de banken die aan al die mensen leningen
hebben gegeven. Onderdeel van dat plan zou moeten zijn een reorganisatie van ons systeem van bankieren zodat daar weer mensen aan het roer komen die verstand hebben van kredietbeoordeling en risico management. Wie trouwens ook in de moeilijkheden komen en door de overheid zullen moeten worden geholpen zijn de kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven die voor hun transacties en projecten geen kortlopend krediet meer krijgen van de banken, omdat kortlopend het eerst aan de beurt komt als de banken hun balansen gaan verkorten.  
Vandaag ook verschenen op het eigen weblog van Toon

Toon Kasdorp,  21-10-2011          

Reacties
# 1
Alf Jans:

"Dat zou op den duur de schuldenberg doen wegsmelten en de crediteuren, de olielanden en de nieuwe economieën zouden het gelag betalen."
Over het gelag betalen gesproken: Hoe moet het dan met de spaarders die een appeltje voor de dorst op de bank hebben staan of voor mijn part bankbiljetten in hun matras hebben gestopt?
De primaire taak van de Bundesbank was de D-mark voor inflatie te behoeden. Het project van Ludwig Erhard was gebaseerd op een stabiele Duitse munt.
IK ben geen neuroloog maar ik vermoed dat jongeheer Van Tilburg aan een beginnende Korsakow syndroom lijdt, opgelopen tijdens de vele drinkgelagen gedurende studententijd. Of zou dit een humoristische oprisping zijn van deze academicus.
Ik was lange tijd met stomheid geslagen na het lezen van dit artikel.

22-okt 2011 ,  09:28
# 2
trias politica:

Waarschijnlijk is jongeheer Van Tilburg bang voor een stagflatie spook. Dat risico is bij ongewijzigd beleid ook zeker niet denkbeeldig. Maar om openlijk te pleiten voor geldontwaarding geeft hij blijk van een schier onmeetbare onnozelheid. Er zal afgestempeld worden, ook een vorm van geldontwaarding. Maar het enige rationele is Griekenland asap uit de muntunie. Het IMF als curator voor de Zuid-Europese regio en een herschrijving van Lissabon: zondaars worden bestraft met royement.

23-okt 2011 ,  09:16
# 3
Frans Groenendijk:

Van Tilburg doet ook mee met het SusFinLab zoals de club van Herman Wijffels zichzelf ook wel aaanduidt: Hier zijn 'bio' http://www.sustainablefinancelab.nl/sprekers/rens-van-tilburg/
Dat hij bij SOMO zat zegt niet alles. Wel vreemd dat hij bij de Tweede Kamer zat maar dat niet vermeld staat bij welke fractie. Hij was ook niet betrokken bij het rapport "Verloren Krediet' van de cie De Wit hoewel daar de zogenaamde World Connectors ruim vertegenwoordigd waren.
De discussieavonden van SFL staan integraal online. De eerste heb ik bekeken en zal ik komende week bespreken. De meeste sprekers waren erg oninteressant. Arnoud Boot stak daartegen buitengewoon gunstig af. Hij keerde zich het populisme van links.

23-okt 2011 ,  10:57
# 4
trias politica:

@3, dat zal ongetwijfeld de partij van meneer Wijffels zijn geweest. Dat sustainable lab wordt o.m. gesteund door Triodos Bank (zie link onderaan de webpagina)en is sterk pro-europa (zie het EU-logo rechtsboven aan de site). Erg objectieg lijkt mij deze club dus niet. Eerder een soort lobby club voor Brussel en de klimaatjomanda's van deze wereld.

25-okt 2011 ,  10:54
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.