Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Griekenland

Samenlevingen zijn ingewikkeld en politieke partijen die menen dat een overheid de samenleving in de hand kan houden vergissen zich. Je kunt een land niet leiden volgens een van te voren vastgesteld plan, je kunt alleen specifieke problemen oplossen en zelfs dat niet eens altijd. De beste politici ruimen de problemen op die een land verhinderen om tot bloei te komen en als ze dat eenmaal gedaan hebben doen ze een stapje op zij om de samenleving haar eigen creatieve gang te laten gaan.
»
Overheden kunnen dan wel geen welvaart creëren, de zaak in de soep laten draaien kunnen ze heel goed.
Het komt vaker voor dat een fatsoenlijk land een regering heeft die er niets van bakt dan dat een onfatsoenlijk land een behoorlijke regering krijgt. Maar meestal krijgt ieder land gewoon de regering die het verdient en daarom is het uiteindelijk de bevolking zelf die op de eigen ellende kan worden aangesproken. Wie vandaag beweert dat het arme Griekse volk er niets aan kan doen en dat het ligt aan al die Griekse regeringen die met de begroting hebben zitten knoeien, die houdt u uzelf voor de gek.
Duisenberg, die de meest overschatte Nederlander is van de laatste decennia

Die regeringen werden door de eigen samenleving gedwongen om meer uit te geven dan eigenlijk kon en minder binnen te halen dan nodig was. Dat ze daarom met de cijfers geknoeid moesten hebben had iedereen kunnen uitrekenen. Griekenland is geen fatsoenlijk land. Het is afkomstig uit het Ottomaanse rijk en net zo onfatsoenlijk als al die Arabische landen en als haar buren op de Balkan. Het heeft vakbonden die virtuele banen creëren voor hun leden en wie het kan, ontduikt er de belasting. Geen regering is er in staat om orde op zaken te stellen. Als ze dat proberen, en het is heus een paar keer geprobeerd, dan gaat de zaak plat. Dan wordt het geweld op straat, zoals dat ook de het afgelopen jaar weer het geval is geweest. Dus wie U praatjes wil verkopen over het arme Griekse volk dat het ook niet helpen kan, dat zijn dezelfde mensen die U willen vertellen dat de problemen van de Palestijnen de schuld zijn van Amerika of van Israël. Dat is allemaal niet zo. Het is heus de eigen schuld van de Irakezen dat ze een Saddam Hoessein kregen en dat ze sinds hij weg is elkaar hebben opgeblazen met autobommen. De Grieken hebben de failliete boedel waar ze nu mee zitten helemaal aan zich zelf te danken en aan niemand anders.

Duisenberg, die de meest overschatte Nederlander is van de laatste decennia, heeft ooit eens gezegd dat de politiek altijd de economie volgt en dat als Griekenland eenmaal in de Eurogroep zat het land niet anders zou kunnen dan orde op zaken stellen. Ik hoorde van iemand die hem tijdens een lezing voor de invoering van de euro had aangesproken op het soort risico’s dat landen als Griekenland vormden, dat hij glimlachte en zei: "Ze zullen zich aanpassen, ze kunnen niet anders". Ze konden dan misschien niet anders maar aanpassen deden ze niet en gaan ze straks ook niet doen. De voorgenomen maatregelen die voorwaarden zijn voor de hulp zullen halfbakken worden uitgevoerd, wacht maar af.

Die gedwongen aanpassing van Duisenberg was een socialistische gedachte. Hij gaf daarmee blijk van een gebrekkig politiek inzicht. Charles De Gaulle, die Frankrijk welvarend heeft gemaakt, had helemaal geen verstand van economie en hij had een hekel aan het socialisme. Hij had wel verstand van politiek. Hij zag in dat het vasthouden aan Algerije Frankrijk naar de ondergang zou leiden en dat de politieke organisatie van de Vierde Republiek een economische opbloei in de weg stond. Hij heeft Algerije haar onafhankelijkheid gegeven zodat de Algerijnen sindsdien zelf hun rijke land naar de verdommenis hebben mogen helpen. Hij heeft Frankrijk een nieuwe grondwet, een nieuwe munt en een nieuwe lease on life gegeven. Terwijl iedereen in zijn tijd nog dacht dat een Europese federale staat de toekomst was zag hij al in dat het daarmee niets worden zou.

Wat hij deed en wat meer politici zouden moeten doen is de grote lijnen uitzetten en het aan de krachten in de samenleving overlaten om specifieke problemen op te lossen.  
Staat vandaag ook op het weblog van Toon zelf

Toon Kasdorp,  31-07-2011          

Reacties
# 1
trias politica:

Mooi stukje toon. Ik zou het 'de demaskering van Duisenberg' hebben genoemd. Overigens, de Fransen olv Mitterand, Giscard d'Estaing en thans le petit napoleon, hebben de EU thans volkomen naar hun hand gezet, inspelend op het nog altijd aanwezige schuldgevoel van de Duitsers.

31-jul 2011 ,  11:47
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.