Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Grunberg en Egypte

De Opstandelingen in Libië hebben Khadaffi gevangen genomen en vervol­gens vermoord; een oorlogs­misdaad zegt de procu­reur van het Straf­hof. Over de gruwel­daden van de opstan­delingen in Syrië wordt hier niet bericht omdat ze niet in het plaatje passen dat van Syrië wordt geschilderd.
»
De opstand in Egypte heeft tot gevolg gehad dat Moebarak is opgestapt. Het militaire regime is blijven zitten en is niet van plan de macht over te dragen aan een regering die steunt op een parlement dat uit de recente verkiezingen is voortgekomen. Dat is maar goed ook want de meerderheid ervan bestaat uit afgevaardigden van de Moslimbroederschap en een salafistische organisatie die de Broederschap te gematigd vindt. Van de democratische bewegingen die in het Europarlement werden geëerd zal niemand in de regering komen. Niet democratie maar moord op Kopten en een overval op de Israëlische ambassade zijn de kenmerkende gevolgen van de opstand.

Dat de PVV daar niet voor klappen wil lijkt mij juist, al had men beter weg kunnen blijven dan demonstratief te blijven zitten,
Arnon Grunberg weet niet waar hij het over heeft, maar dat geeft niet. Schrijvers mogen dat. Mulisch had ook geen idee,
tenzij men zeker wist dat de Arabische activisten die in Brussel geëerd werden ook persoonlijk niet deugden. Dat Egypte en al die andere Arabische samenlevingen voor en na de opstand niet deugen staat wel vast. Hetzelfde geldt voor de Islam als godsdienst en de vrijheid die zij hier krijgt is een gevaar voor de democratie. Het enthousiasme bij de Democraten in de VS en bij de Europeanen in Brussel is daarom niet alleen ongepast, het is een vorm van volksverlakkerij.

Sacharov hoorde tot de Russische elite en had in rust in zijn Datsja kunnen genieten van zijn pensioen. Maar hij was een man die zijn maatschappelijke positie op het spel gezet heeft om in de oude Sovjet Unie van Breznjev de gedachte aan democratische hervormingen levend te houden. Op termijn heeft zijn werk daar succes gehad, met als gevolg de val van de muur en de bevrijding van het oostelijk deel van Europa. De gevolgen van de Arabische opstand zijn eerder omgekeerd, de positie van minderheden wordt er slechter in plaats van beter.

Arnon Grunberg, die in de Volkskrant de PVV verwijten maakt weet niet waar hij het over heeft, maar dat geeft niet. Schrijvers mogen dat. Mulisch had ook geen idee, toen hij naar Cuba trok en Fidel Castro als het hoogtepunt van Latijns Amerikaanse democratie wilde eren. Helaas, hij werd door de dictator niet belangrijk genoeg gevonden om persoonlijk ontvangen te worden. Eren uit de verte zoals Grunberg doet is ook beter.  
Verscheen ook op het eigen weblog van Toon

Toon Kasdorp,  18-12-2011          

Reacties
# 1
trias politica:

Terecht stuk.
"Eren uit de verte zoals Grunberg doet is ook beter."
Ofschoon ongetwijfeld ironisch bedoeld, toch nog te veel eer voor deze boeketreeks schrijver.

18-dec 2011 ,  03:20
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.