Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Het Ottomaanse Rijk, het mohammedanisme, Turkije en Israël
Lezing 12 mei

Onder bovenstaande titel geef ik voor de organisatie Tolereer geen intolerantie een lezing in het midden van het land. Volg de link voor de precieze tijd, plaats en om aan te melden.
Een belangrijk en zeer schadelijk 'misverstand' over Israël is dat het ontstaan van de Joodse staat direct samenhangt met de Tweede Wereldoorlog, lees: de Holocaust.
Er staan aanhalingstekens om het woord 'misverstand', omdat het niet om een vergissing gaat, maar om een fout denkbeeld dat door vijanden van de Joden en/of Israël doelbewust uitgedragen wordt.
»
Het ontstaan van Israël heeft een veel langere geschiedenis.
De jaren na de Eerste Wereldoorlog waren daarin cruciaal.
In diezelfde jaren werd Turkije gesticht. Onder leiding van Kemal Mustafa Efendi (de 'Atatürk') vochten de Turken door nadat het Ottomaanse rijk verslagen was.
De stichter van het moderne Turkije maakte ook korte metten met het sultanaat, inclusief de daaraan verbonden rol binnen het mohammedanisme (het kalifaat).

De lezing behandelt, uiteraard in vogelvlucht, de geschiedenis en enkele belangrijke kenmerken van het mohammedanisme en van het Ottomaanse rijk.
Relatief veel aandacht zal besteed worden aan de Koerden.
Eerder vergeleek ik hier op het weblog al eens de Koerden met de Palestijnen. In de lezing ga ik uitgebreider in ip de geschiedenis van de Koerden, met name in relatie tot het Ottomaanse rijk en (het ontstaan van) Turkije.
Verder wordt ingegaan op de veranderingen die de laatste 15 jaar hebben plaatsgevonden in Turkije, met name voor wat betreft de verhouding tot het mohammedanisme, de Organization of Islamic Cooperation (OIC) en Israël. Vanzelfsprekend komt ook de jodenhaat onder Nederlandse jongeren van Turkse afkomst aan de orde, die recent in de publiciteit kwam.  

Frans Groenendijk,  14-03-2013          

Reacties
# 1
simon:

Ik ben wel ge´nteresseerd al ben ik erg druk.

14-maa 2013 ,  10:06
# 2
Tommie:

Waar vind ik het contactformulier?

21-maa 2013 ,  12:26
# 3
Frans Groenendijk:

Achter het knopje contact bovenin.

21-maa 2013 ,  12:28
# 4
pfkoops:

heb interesse
pfkoops

31-maa 2013 ,  05:09
# 5
Nessy:

Hierbij een aantal nuttige links als het gaat om de Turkse geschiedenis (kopje 'Geschiedenis'): http://turksehotels.jouwpagina.nl/

20-apr 2013 ,  08:51
# 6
Frans Groenendijk:

@Nessy. Ik neem aan dat je mijn boek nog niet gelezen hebt! Het hoofdstuk over Turkije is het langste. Ik had me goed voorbereid op het schrijven ervan.

20-apr 2013 ,  09:26
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.