Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Pensioenverplichtingen

De emeritus econoom Van Praag zet in de Volks­krant van 25/1/12 de dis­cussie voort over de bere­kening van pensioen­verplich­tingen. Tegen beter weten in, moet men aannemen.
Ondanks de hem voor­gelegde bewijzen van het tegen­deel houdt hij vol dat het systeem om de verplich­tingen contant te maken en wel met een percen­tage gelijk aan het vermoedelijke rendement, het juiste is. Toch is hem voorgerekend dat dit, als het zou mogen, ten koste zou gaan van de premie­betalers nu. En dat het tegelijk in het voordeel is van de gepensioneerden zoals hij en ik.


»
Ik wil niet ten koste van mijn kleinkinderen mijn pensioen krijgen en Van Praag moest dat ook niet willen. Onze nakomelingen krijgen het sowieso al moeilijker dan wij het hebben gehad en we hoeven het niet onnodig erger te maken.

Verplichtingen contant maken is diefstal. Als er om wat voor reden dan ook geen of te weinig rendement komt blijven de verplichtingen in hun volle omvang bestaan, alleen de middelen om ze te voldoen komen te ontbreken. Contant maken doe je met assets, niet met liabilities. Je rekent je niet rijk, met andere woorden, ten koste van een ander.

Hoe de bestuurders van de pensioenfondsen mettertijd aan de benodigde middelen komen is hun zaak, maar die verplichtingen kunnen ze niet wegpoetsen. Als ze ontoelaatbaar roekeloos gehandeld hebben, door bijvoorbeeld in de goede tijden de reserves te laten plunderen door werkgevers of politici als oud-premier Lubbers, dan worden ze persoonlijk aansprakelijk. Mensen die in de tijd dat er gestolen werd nog niet in de besturen zaten hadden dit soort aansprakelijkheden niet moeten aanvaarden. Ze hadden er beter aan gedaan een bestuurdersplek te weigeren. Maar als straks blijkt dat men ontoelaatbaar heeft gehandeld zullen de pensioengerechtigden van straks eisen dat de schuldigen van nu worden vervolgd. En hun opvolgers die zo onvoorzichtig zijn geweest zich niet tegen dat soort risico’s in te dekken.  
Verscheen ook op het eigen weblog van Toon

Toon Kasdorp,  28-01-2012          

Reacties
# 1
bos mastenbroek:

De bedrijfs/branchepensioenPotten zullen wellicht moeten worden doorgelicht op de toekomstige ontwikkelingen die her en der worden geschetst.

maar het is van de zotte om nu ineens de opgebouwde potten met vele duizenden miljarden als slecht te betitelen.

Okee,zowel aan de premiebetalende kant als aan de uitkeringskant lijkt het mij verstandig wat om te buigen.

Als dat allebei gebeurd kunnen de Pensioenpotten nog de hele eeuw hun rol van betekenis spelen in de inkomens voor de 65+. of zo u wilt de 67+...........

29-jan 2012 ,  12:47
# 2
Meneer Storm:

Heuglijk nieuws: er is geld genoeg, die pensioenkortingen berusten m.i. op belazerij. Twee links met meer info:
http://tinyurl.com/3vgvd8s
http://tinyurl.com/3rq9cot (pdf, 3 pagina's)

29-jan 2012 ,  11:06
# 3
toon kasdorp:

wat er aan de kant van de beleggingen gebeurt heeft in principe weinig te maken met de manier waarop verplichtingen worden 'gewaardeerd'. Je eigen verplichtingen voor minder op de balans nemen dan de nominale waarde blijft vreemd

30-jan 2012 ,  04:54
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.