Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Somalische piraten en arme vissers
Iraanse burgers gered door Spaanse marine: geen nieuwsitem voor Nederlandse media

Foto van de NavoPiraterij kan worden goedgepraat door de betreffende criminelen neer te zetten als slachtoffers. Her en der doet het verhaal de ronde dat de Somalische piraten eigenlijk vissers zijn die het brood uit de mond gestoten is door de 'industriëel' uitgevoerde visserij vanuit het Westen: de arme drommels rest niets anders dan roof en chantage.
Terwijl kort na de ineenstorting van het centrale gezag in Somalië, vissers uit dat land direct de strijd aangingen met vissersboten uit andere landen die in de territoriale wateren van Somalië kwamen vissen, zijn ‘de jongeren’ inmiddels ambitieuzer geworden. Ze zijn inmiddels zelfs te vinden op honderden kilometers van Somalië vandaan. Helemaal wrang wordt het verhaal over ‘arme Somalische vissers’ wanneer je dit CNN-bericht leest. Er is inderdaad sprake van vissers die slachtoffer zijn: Iraanse vissers die op zeer grote afstand van Somalië door piraten uit dat land beroofd werden van hun schamele bezittingen, voedsel, water, brandstof en communicatiemiddelen en achtergelaten waren om van de honger en dorst te sterven maar door een schip van de Spaanse marine nog net op tijd gered konden worden.
Is er helemaal niets waar van het verhaal over vissers die brood uit de mond werd gestoten?
»
Er lijkt hier sprake van een anti-westerse klepel van een spreekwoordelijke linkse klok. Er is niet zo’n heel grote inspanning nodig om een iets vollediger beeld te krijgen van de achtergronden.
Dit stukje uit ‘buurland’ Somaliland (het is afgescheiden van Somalië maar nog niet erkend als onafhankelijk land ondanks het feit dat het maar kort onderdeel heeft uitgemaakt van Somalië en het in heel veel opzichten zeer gunstig afsteekt tegen Somalië zelf) geeft al een wat genuanceerder beeld.
Wie de moeite neemt om ook nog dit stuk van de FAO te lezen over de achtergronden, gaat heel anders aankijken tegen het verband tussen de Somalische visserij en de piraterij. De totale ineenstorting van Somalië -u weet nog wel van de lijken van Amerikaanse militairen die door de straten van Mogadishu werden gesleept- overheerst het verhaal. De krijgsheren en de jihadisten blokkeren elke kans op enige vooruitgang op welk gebied dan ook.
 
Zo’n Spaans fregat haalt in Nederland wel het nieuws wanneer er sprake is van een piraat doodgeschoten is: zoek maar in google-nieuws. Het betrof daarbij overigens een piraat die in het harnas stierf: vanaf het schip dat door hem en zijn kornuiten werd aangevallen werd nu eens teruggevuurd. De Spanjaarden arresteerden vervolgens alleen die zes kornuiten.
En lieten ze kort daarna weer vrij…

Frans Groenendijk,  28-03-2010          

Reacties
# 1
MJ:

De laatste dagen was veelvuldig in het nieuws dat de H.M.S. Tromp een paar aanvallen van de piraten in de kiem had gesmoord, de bootjes tot zinken had gebracht, en vervolgens de bemanning had afgeleverd bij het piratenmoederschip.Hoe wellevend allemaal, en hoe onnozel.
Hier gaat geen greintje afschrikking van uit. Integendeel.
Het is op een haartje na toestemming voor die roofdierhouding.
Alleen het speelgoed afpakken, en tuttut roepen.
Geen wonder dat elke door roof geinspireerde zich geen seconde zorgen maakt over de konsekwenties van mislukte pogingen. Krijg je een rijsttafel aan boord, en een pleister op je schrammen, en mag je het opnieuw proberen.
Wow, dat zal ze op andere gedachten brengen.
Was het Lincoln niet die die de kapingen in de " barbarijse kusten " beantwoordde met stevige maatregelen ? Daarna is het verdraaid lang rustig gebleven.
Het lijkt wel of het Westen niks anders kan verzinnen dan pappen en nathouden. Met handen en voeten geboeid in een menslievend beeld dat de op destructie gefocuste tegenstander geen stroobreed in de weg legt.
Naar de kelder schieten is mijn eerste impuls, en ook mijn laatste impuls. Er moet een grens komen aan de zelfvernietigende en impotente houding tegenover buitengewoon efficiente roofdieren.

31-maa 2010 ,  04:40
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.