Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
De grafsteen van de moslimcultuur
In de categorie één plaatje, 1000 woorden

Met update. Hier op Keizers & Kleren is de bijzondere 'moslim'-stroming der ahmadiyya al vaker langs­gekomen.
De laatste keer ter­loops, toen ik aan de orga­nisa­toren van het Natio­naal Is­lam Congres voor­stelde om bij een debat over het feno­meen 'islamo­fobie' ook de vraag te betrekken of er zoiets als 'ahmadiyya-fobie' bestaat.
Ahmadiyya of ahmadi, zijn mensen die zichzelf moslim noemen, maar door bijna alle andere volge­lingen van Moham­med als ketters beschouwd worden omdat ze ook meneer Ahmed als profeet beschouwen. Alexander Pechtold maakte zich ooit onsterfelijk belachelijk door te verklaren dat hij zich nu eens inhoudelijk ging verdiepen in 'de islam' door het lezen van een boek van juist deze stroming [1]. In Nederland heeft een van televisie bekende autochtone bekeerling al eens laten weten dat alle ahmadiyya eigenlijk vermoord zouden moeten worden. In Indonesië en vooral in Pakistan maken de aanhangers van de 'religie van de wrede' er wat meer werk van om hun haat tegen deze 'ketters' tot uitdrukking te brengen. Tot en met het censureren van de grafsteen van nobel-prijswinnaar Salam toe.
Hieronder de vertaling van een stuk over die schande door Farooq Sulehria, zelf van Pakistaanse afkomst.
»
Dr Abdus Salam (1926-1996) was de eerste en tot dusver enige Pakistaan die een Nobelprijs won, in 1979. Nobel-prijs of niet: dat hij ahmadi was, betekende dat de Islamitische Republiek Pakistan en de Baarden die steeds feller de 'ideologische grenzen' bewaken Dr Salam de behandeling gaven die bij een ahmadi hoort.
'All things Pakistan', een liberale site gewijd aan "Pakistan, Pakistani, Pakistaans", schrijft hierover: "Toen dr. Salam overleed in 1996 moest hij begraven worden in Pakistan omdat hij weigerde afstand te doen van zijn Pakistaanse nationaliteit om de nationaliteit te verwerven van een land dat hem meer respecteerde. Maar de Pakistaanse staat was bang voor het aanraken van zijn dode lichaam. Daarom werd hij begraven in Rabwa, de thuisstad van zijn ahmadi gemeenschap, waarvan ook de naam onaanvaardbaar is en door de staat veranderd is in Chenab Nagar.
Maar dat was niet het einde van het verhaal.
Nadat hij begraven was, kwamen de vrome, gezagsgetrouwe en grondwet-liefhebbende mensen van Jhang, een stad in de buurt, naar Chenab Nagar om te zien of alles wel was gebeurd conform de constitutionele regels betreffende de ahmadi gemeenschap.
En de wet is hier duidelijk over: ahmadiyya mogen zichzelf geen moslim noemen, mogen niet de Kalima [de officiële geloofsbelijdenis aan Allah en Mohammed] opzeggen of gebruik maken van de symbolen van de islam.
De oorspronkelijke aanpassing van de grondwet op dit punt werd doorgevoerd door Bhutto, een 'liberale sociaal-democraat' en werd vervolgens aangescherpt door de grote patriot generaal Zia-ul Haq. Dus zowel de seculieren als de mannen in khaki droegen bij aan het grote verraad van dr Salam.
Nadat de grote wetenschapper was begraven in Chenab Nagar, was er op zijn grafsteen te lezen:
Abdus Salam de eerste moslim Nobelprijswinnaar

Onnodig te zeggen dat de politie langskwam met een rechter en het woord 'muslim' geschrapt werd zodat er nu staat:
Abdus Salam de eerste - - - Nobelprijswinnaar

Voor de rechter was het niets bijzonders, maar het graf van dr. Salam is daarmee eigenlijk de grafsteen van een (sic) moslim cultuur geworden.


Ik stuitte op dit stuk toen ik nog eens keek naar de joodse versus mohammedaanse nobelprijswinnaars... Gecorrigeerd voor de aantallen joden en mohammedanen zijn er meer dan tienduizend keer zoveel joodse als mohammedaanse nobelprijswinnaars. En dan is de prijs van meneer Salam en, niet te vergeten, die van de Arafat nog meegeteld.

Update
De Elsevier van 22/29 december 2012 bevat een interview met Nobelprijswinnaar Martin Veltman. Daaruit:
De minst terechte Nobelprijs is die voor de Pakistaanse fysicus Abdus Salam. Die heeft volgens Veltman weliswaar niet gepikt, maar wel als een waanzinnige voor zichzelf gelobbyd. Veltman weet dat, omdat er voor de toekenning van de Nobelprijzen allerlei formulieren de wereld rondgaan met argumenten waarom bepaalde mensen de prijs zouden moeten krijgen.
"Ik kreeg allerlei suggesties dat Salam de Nobelprijs moest krijgen. Die leken verdacht veel op elkaar. Salam is gewoon naar iedere fysicus die hij kende toegegaan en heeft hun gevraagd hem te steunen. Vooral de Engelsen deden slaafs wat hij vroeg. Uit het Nobelarchief blijkt dat Salam tien nominaties had, Steven Weinberg twee en Sheldon Glashow één. Ze kregen hem uiteindelijk gezamenlijk, maar Salam had niets gepresteerd!"


Noten
Voordat een wijsneus mij erop meent te moeten wijzen dat er ook nog verschillende takken zijn bij de ahmadiyya: ja dat is zo, maar doet er voor dit verhaal niet toe.

Blogpost is van juni 2012. Update van juni 2013.  

Frans Groenendijk,  17-06-2013          

Reacties
# 2
Arend:

@Frans,

Je maakt me wel nieuwsgierig...
Hoeveel moslims hebben er eigenlijk een Nobelprijs gewonnen?
Zaten daar nog meer "bijzondere gevallen" bij zoals Arafat?

Tja, en verder.
Als iemand voorzichtig suggereert dat het stenigen van homo's naar onze maatstaven een tikkeltje te bruut is, dan heet dat "islamofobie". Vanuit de islamitische wereld en links-roze wolkjes wordt voortdurend geroepen dat we dergelijke kritiek moeten verbieden, omdat kritiek zou kunnen leiden tot genocide. En eerlijk is eerlijk; in islamitische landen is er inderdaad nauwelijks een verschil tussen kritiek en genocide. Maar de eeuwenlange kritiek op het christendom hier heeft niet geleid tot genocide op de christenen. Het is een leugen dat moslims hier iets te vrezen hebben van normale islamkritiek.

Integendeel, moslims hier hebben (net als in de islamitische wereld) vooral te vrezen van de "echte" islam.
De moslim Marcouch voelde zich bedreigd door Fawaz; niet door Wilders.
Aboutaleb kreeg politiebescherming vanwege de hofstadgroep; niet vanwege Wilders.
Dibi en Manji werden geÔntimideerd door een knokploeg van sharia4idiots; niet van Wilders.

In de rest van Europa is het niet anders.
De kindermoordenaar van Toulouse schoot ook 2 Noord-Afrikaans uitziende soldaten dood, omdat ze een Frans uniform droegen ("verraders").
In BelgiŽ werd een sji'itische moskee in brand gestoken vanwege de rol van de sji'ieten in SyriŽ.
In Engeland werden vlugschriften verspreid met de oproep ahmadiyya te doden.

Overigens, weet jij waar die uitspraak van vdVen is terug te vinden?

08-jun 2012 ,  11:40
# 3
Frans Groenendijk:

Uit doorgaans zeer bruikbare bron kreeg ik dit lijstje toegestuurd:
Mohammedaanse Nobel-prijs-winnaars
Literatuur :
1988 - Najib Mahfouz
Vrede :
1978 - Mohamed Anwar El-Sadat
1990 - Elias James Corey
1994 - Yasser Arafat:
1999 - Ahmed Zewai
Geneeskunde :
1960 - Peter Medawar Brian
1998 - Ferid Mourad

Meneer Abdus Salam staat daar dus ook niet bij. Totaal zeven, waarvan dus twee serieuze winnaars op zeg maar twee miljard mensen (ruim een miljard die nu leven).
Tegenover 129 voor de joden, waarvan 111 serieuze op zeg maar 25 miljoen mensen.
(factor 4400).
Een link voor die uitsprak van Van de Ven heb ik niet paraat.

10-jun 2012 ,  12:33
# 4
Eddy Daniels:

Frans, je lijst (die overigens veel circuleert) klopt niet. Peter Medawar Brian en Ferid Mourad zijn Egyptische christenen. Elias James Corey kreeg de prijs niet voor de vrede maar voor de scheikunde en is eveneens een Arabische christen. Wel ontving Ahmed Zewail als muzelman de prijs voor de chemie. Voor de literatuur was er een tweede moslim, Orhan Pamuk, een seculiere Turk. Voor de vrede moet je ook al-Baradei erbij rekenen. Juiste lijsten op http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/lists/all/ en http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/nobels.html. Als je er overigens Yasser Arafat aftrekt, dan moet je er ook Menahem Begin aftrekken die onder andere verantwoordelijk was voor de terroristische aanslag op het King David Hotel in 1946, die 91 doden kostte en waarschijnlijk ook voor de moord op UNO-gezant Folke Bernadotte in 1948. Maar wees gerust: dan hou je nog altijd 191 joodse Nobelprijswinnaars over op 826, te weten 23 procent voor een populatie van 0,2 procent van de wereldbevolking.

18-jun 2012 ,  03:35
# 5
Frans Groenendijk:

Dank voor de verbetering @Eddy Daniels. Die 'doorgaans zeer betrouwbare bron' ontleende ik aan een e-mail die ik van jou kreeg, slik. Er zat wat onduidelijkheid in mbt tot waar jouw eigen tekst ophield en een door jou geciteerde begon. Een goede les: nooit te veel waarde hechten aan secundaire bronnen.
Eigenlijk had ik Begin al buiten beschouwing gelaten door een onderscheid te maken tussen de wetenschapsprijzen en de politiek-gekleurde (vrede + literatuur)

18-jun 2012 ,  03:41
# 6
Danny van Strien:

Ik ben Moslim Allah is mijn Geloof En de Moskee is mijn tweede huis In de toekomst moet ik naar Mekka Islam Danny Abdullah van Strien

06-jul 2012 ,  01:57
# 7
Frans Groenendijk:

@Danny. Wat brengt je ertoe om deze treurige zaken hier te komen melden? En nog wel in een commentaar onder een stuk waar je absoluut op geen enkele manier een verband mee legt.
"Het slaat als een tang op een varken", zegt men dan in goed Nederlands.

06-jul 2012 ,  02:45
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.