Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Lachen met kiesdrempels
Straks slechts drie coalitiemogelijkheden?

Peilingen zijn maar peilingen. Ik kijk er niet vaak naar. Ze worden naar mijn smaak veel te serieus genomen. Ze geven aanleiding tot veel onzinnige en onoprechte uitspraken.
Toppunt van idiotie in 2012: beginnen over het verhogen van de kiesdrempel naar aanleiding van voorspelde uitslagen.
Destijds legde ik uit waarom het volstrekte onzin is om te doen alsof kleine partijen in Nederland ervoor zorgen dat meerderheidscoalities nogal eens lastig te vormen zijn. Ik kom nu op die kiesdrempeldiscussie terug omdat de voorspelde zetelverdelingen al enige tijd suggereren dat na de volgende verkiezingen er letterlijk geen enkele meerder­heids­coalitie te vormen zou zijn met minder dan vier partijen.
»
Wanneer je wilt dat de kiesdrempel serieuze invloed heeft op de coalitievorming moet die echt hoog liggen. Bijvoorbeeld op 10% van de stemmen.
Toevallig voorspellen deze week Synovate en De Hond exact de zelfde zetelverdeling.
Bij wijze van gedachte-experiment heb ik op deze zetelverdeling een kiesdrempel losgelaten van 10%. Het resultaat staat in de afbeelding van het rekenblad. Klikken voor groter.
Voor de vier partijen, die dan nog in de Tweede Kamer zouden terugkeren, zijn er met deze resultaten slechts drie meerderheidscoalities mogelijk:
PVV + VVD = 85
PVV + SP = 86
SP + VVD + D66 = 100
(de vierde mogelijkheid bestaat alleen rekenkundig)
Ja, zoiets zou dus echt wel effect hebben.
Je hoeft over zo'n verhoging van de kiesdrempel niet serieus na te denken.
Sowieso vereist een zo grondige wijziging van de kieswet aanpassing van de grondwet en dat gaat niet zonder Kamerverkiezingen.
Maar misschien kan het straks behulpzaam zijn bij het streng afkappen van mensen die met het naderen van Kamerverkiezingen weer eens willen beginnen over de kiesdrempel.
En verder is het grappig om te speculeren over hoe men bij de Partij van Pechtold hier tegenaan kijkt.
 

Frans Groenendijk,  26-07-2013          

Reacties
# 1
Theo Prinse:

Interessante peiling. PVV 50 zetels is geen garantie voor goede bewindslieden. Verder houd ik staande dat de verkieizingen van 12 september zijn gemanipuleerd waarbij de SP in 1 maand van 19 naar 38 en dan weer terug naar 15 zetels ging en de PvdA in de laatste 2 weken daarvan van 17 naar 38 zetels. Het is waar dat de SP dit geintje vaker is geflikt. Maar deze keer is het gebeurd door met name het Eenvandaag panel van Gijs Rademakers en zijn 5 talig samengestelde zwevende kiezer peiling en de RTL4 groep met tendentieuze partijdige en naar de PVV uitzonderlijk vijandige persoonlijke live debatten .. Veder waren er de PvdA twitter attacks via de zog tweede schermen waar de oproeren in Haren onderzocht door Job Cohen een uitvloeisel van waren.
Wat deze innovate peiling betreft is er wel een tendens gezet. En als de PVV in de beurt van de 50 zetels komt breekt er een opstand los als de PVV door de pluche elite toch uit de regering geweerd worden.
Het is ook een feit dat de overleving van Rutte alleen mogelijk is als de VVD onder zijn leiding als grootste partij in de regering kan komen ... maar dan kan bij een PVV met 50 zetels alleen als de PVV wordt geweerd. Ik denk dat zulks niet gaat vanwege de opstand en dus is Rutte nu al fini ...want het is not done voor een minister president om terug te keren in een regering waar deze slechts minister kan zijn onder een andere minister president.
Het is ook waar dat de SP bewust is van en woedend over het kunstje van 12 september 2012 en in de gemeenteraadsverkiezing om die reden stuivertje gaat wisselen met de PvdA. De PVV heeft die mogelijkheid niet ...
Verder zal de a.s Duitse verkiezing al een opmaat zijn aar de verdere Nederlandse politieke verhoudingen waarbij de druk van de Duitse bevolking om strenger te zijn m.b.t steun naar zuid Europa. In mei 2014 komen ook nog eens de Europese verkiezingen van m.n Wilders, Nigel Farage en Marine le Pen. Het scenario is dan dat de binnenlandse politiek van Duitsland zich mokkend door een anti-Euro vleugel in het Euro parlement uit de Euro laat zeuren. Het is immers niet uitgesloten dat de ani Europa partijen fors gaan winnen in doorslaggevende landen.
In Amerika zal in oktober mogelijk een Government shutdown intreden dat Hussein Obama zijn laatste restje geloofwaardigheid als redder van de economie zal ontnemen. Bij zijn bezoek aan verschillende Afrikaanse landen waaronder dat van moordenaar Mandela is Obama m.n uitgekotst door de neger communisten vanwege de steun van Obama aan Al Qaeda tegen het door Rusland gesteunde regime van Assad. Hier zit de PvdA van Nederland in de knel
want Timmermans mobiliseerde de Europese Unie tegen Obama-McCain en Cameron-Haig na het staatsbezoek van Putin aan Nederland over een gas terminal.
Inmiddels is er een geheime oorlog uitgebroken tussen de Saudies en Obama over de Muslim Brotherhood in Egypte van Morsi vs Sisi.
Als de PVV zo groot wordt zou een regering met de SP van Roemer veel stappen kunnen zetten door met of zonder Duitsland uit de Euro en uit Schengen te stappen vanwege de banen verdringing.

27-jul 2013 ,  02:35
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.