Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Prem, de massamoordenaar en ik *)

De foto is geleend van een nieuwslog.nl-bericht over een uitglijder van PremVandaag was ik te gast bij de radioartiest Prem Radhakishun in het niet toevallig naar hem genoemde programma Premtime **. Een wonderlijke ervaring. Ik moet niets hebben van 's man oppervlakkige politieke opvattingen die hij ook aan het einde van deze uitzending naar voren bracht en van het gemak waarmee hij over mensen heenwalst, soms zelfs heenschreeuwt, maar toch vind ik hem niet onsympathiek. Ik realiseer me dat ik twee weken geleden iets enigszins vergelijkbaars schreef over Gerrit Zalm. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dat tot een van mijn zwakheden zou moet rekenen.
»
Zodra ik de studio binnenliep, begon de presentator af te geven op de lafheid van mensen achter weblogs die hij ook had uitgenodigd maar niet naar de studio durfden komen: "de lafaards". Prem is niet laf en dat vind ik een goede eigenschap.
Het onderwerp van de uitzending bleek anders dan ik op grond van de uitnodiging van de eindredacteur verwacht had. Daarin noemde ze als onderwerp "burgerjournalistiek en weblogs en de verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt". In het telefoongesprek bracht ze het voorbeeld naar voren van een item op Amsterdampost.nl dat niet deugde. Het stukje suggereerde dat de eigenaar van het zalencomplex dat begin juli een zaal verhuurde aan het in veel landen verboden HUT, de fel anti-democratische organisatie Hizb ut-Tahrir, zelf banden had met die organisatie. Via het principe van hoor en wederhoor had ze het ontkracht: omdat HUT bijna nergens welkom is, had de eigenaar een commercieel buitenkansje geroken. En gerealiseerd.
Vanwege de inhoud van het voorgesprek en wat ik op de webstek van het radioprogramma gezien had, verwachtte ik dat er ook een link zou gelegd worden met de massamoord in Noorwegen en het bizarre manifest van de neo-nazi.

In de uitzending zelf bleek echter dat Prem het vooral over iets heel anders wilde hebben: de anonimiteit van webloggers en de reaguurders. Hij bleek dit als een groot maatschappelijk probleem te beschouwen. Zo groot dat er misschien zelfs aan de vrijheid van meningsuiting gepeuterd moest worden. Terwijl hij toch, hij voegde dat er nadrukkelijk aan toe, eigenlijk de kampioen van de vrije meningsuiting is. Waarom dit probleem nu zo groot was, werd niet duidelijk. Toen ik het in een bijzin had over integere anonieme bloggers, onderbrak hij me om acuut de stelling van het programma aan te scherpen. Het werd nu iets van: "anonieme bloggers kunnen niet integer zijn". De techniek faalde echter net eventjes, zodat er geen luisteraars konden worden ingeschakeld om hier op in te haken.

Prem vond elke angst in verband met het uiten van niet-gangbare meningen volstrekte flauwekul, want hij zelf was het levende bewijs daarvan. Tijdens de uitzending vond ik dat op mijn beurt lariekoek. Het is het wegwuiven van het verband tussen roken en kanker omdat je iemand gekend hebt die tot zijn 95ste doorrookte en toen nog steeds geen kanker had.
Pas na de uitzending drong tot me door dat juist dat ontbreken van angst een lugubere kant heeft.
In een volgend, wat langer stuk, dat zal gaan over het verband tussen de Noorse massamoordenaar en 'islamkritiek', zal ik terugkomen op dat onderwerp.  
*) De titel bevat een erg belangrijke komma
**) Hier de link voor wie de uitzending alsnog zou willen beluisteren
***) Terwijl ik een formuliertje invulde voor een reiskostenvergoeding riep Prem me nog toe dat de rekening voor de reclame voor Keizers & Kleren mij later zou worden toegezonden. Die reiskostenvergoeding zou daarvoor toereikend zijn: naar schatting 20 van de 200.000 luisteraars werden door de uitzending geprikkeld om een kijkje te nemen op de webstek…

Frans Groenendijk,  26-07-2011          

Reacties
# 1
Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten:

En nu begrijp ik er helemaal niets meer van. Ik heb een uitnodiging gekregen om morgen te komen maar ben verhinderd omdat ik ook nog werk. Dat zou dus over "burgerjournalisten" gaan. Wat ze jou hebben verteld klopt ook niet want het was Bert Jansen die op burgerjournalisten.wordpress.com de link suggereerde tussen HuT en het Rhone centrum. Niet de Amsterdampost.
Zulke duimzuigerij post ik niet of er moet al satire aan ten grondslag liggen. Zelf had ik nog een stukje over dat het hele Ottomaanse Rijk vriend was van FaceBook account waarbij ik die hele lijst er onder kwak. Tja, dan ben je journalist? Ik profileer me niet als "burgerjournalist". Ik schrijf opinie, verhalen en rare stukjes.
Prem heeft gewoon de smoor in omdat ik 'm heb afgebrand n.a.v. de uitzending met de eigenaar van het Rhone Centrum. Daarrr: http://www.amsterdampost.nl/prem-radhakishun-opgestaan-als-nieuwe-goebbels-der-lage-landen/
Maar ik heb nog wel iets te melden over dit gedoe. Dat lees je straks wel op de AP. Maar pas op: dat is dus opinie! Geen journalistiek!

26-jul 2011 ,  11:29
# 2
Frans Groenendijk:

Laat je niet opfokken professor. Sommige dingen die je nu schrijft zijn zelfs voor mij niet helemaal te volgen. Ben je voor woensdag uitgenodigd? Voor een andere uitzending dus?
Niet om Prem te verdedigen maar de beschuldiging aangaande dat stukje op de Amsterdampost kwam niet uit zijn mond en ik weet ook niet of hij zichzelf als journalist beschouwt. Ik doe dat in ieder geval niet.
Over dat presenteren van een combinatie van opinie en 'rare stukjes' kom ik in kritische zin ook terug in het hieronder aangekondigde stuk.

27-jul 2011 ,  12:26
# 3
trias politica:

Ik ben verheugd dat Prem K&K de gelegenheid heeft geboden haar mening te ventileren. Een radio programma van 30 minuten kan per definitie niet diepgravend zijn. Ik vond het geheel goed te pruimen.
Prem is geen 'verkeerde' kherel.

27-jul 2011 ,  01:36
# 4
Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten:

@Frans
Ik zie in elk geval al wat er qua datum aan de hand is. Ze hebben dit op 25 juli verzonden. Dus het was de bedoeling dat ik er op de 26ste bij zou zijn (wat ook niet zou gaan; ik heb het vaak erg druk aan het begin van de week.)
Die mail was mij denk ik gewoon niet eerder opgevallen.

27-jul 2011 ,  01:57
# 5
Maarten:

De meningen, zowel in de stukjes als onder de stukjes bij AP, A7, HVV (geen meningen onder de stukjes)en K&K worden blijkbaar intensief geconsumeerd door delen van de MSM.
Je zou verwachten dat ze er iets van opsteken.

27-jul 2011 ,  08:52
# 6
jantje:

Zou Prem zich Theo van Gogh nog herinneren? Of drinkt hij daar teveel voor?

27-jul 2011 ,  09:07
# 7
Meneer Storm:

Heb de uitzending gisteren gehoord. Ik kan kort zijn over P.Radhakishun(en ik hoop ook dat hij dit leest): ik ben blij dat hij door DWDD's M.van Nieuwkerk is weggejorist als tafelheer en hoop daarachteraan dat hij niet meer als zodanig terugkeert. Neemt niet weg dat ik ook al heel lang twijfels heb over dat eng-linkse DWDD an sich.
En dat schreeuwbek Radhakishun ook nog eens afgeeft op de bestseller van PVV-Kamerlid M.Bosma gaat voor mij alle perken te buiten.

27-jul 2011 ,  11:01
# 8
Rapunzel:

"Anonieme bloggers kunnen niet integer zijn" beweert Prem. Tja, het lijkt mij dat integere bloggers dat niet altijd onder hun eigen naam kunnen doen. Het beste voorbeeld daarvan hebben wij kunnen zien na Oslo toen zowel het NOS journaal en 1 vandaag zegge en schrijven twee (2) dagen lang volhield dat anonieme integere blogger Fjordman de pleger van de aanslagen was terwijl Fjordman tijdens de aanslagen online blogde over diezelfde aanslagen.
Dat Fjordman anoniem blogt kan zijn redding weleens geweest zijn.
Je zal maar onder je eigen naam bloggen en het luie incompetente journaille gaat je beschuldigen van dit soort misdaden. Lekker, als iedereen weet waar je huis woont. Met lafheid heeft het niets van doen. Het is een dun laagje bescherming tegen journaille dat je van alles en nog wat beschuldigen zonder hun werk te doen en eens uit te zoeken of het eigenlijk wel kán, wat ze zitten te liegen.

27-jul 2011 ,  05:04
# 9
D. G. Neree:

Prem noemt zich "multimediaal informatieverstrekker", een zelfbedachte functie, waarschijnlijk om het een wat journalistiek cachet t geven.

Als hij dus geen journalist is, wat geeft hem dan het recht om anderen ter verantwoording te roepen? Zelf kraamt hij er van alles uit, nonsens met feiten combinerend en dat op het bordje van de geinterviewde neerleggend, die met stomheid geslagen is om zoveel 'scherpzinnig' onbenul.

Je ziet wel hoe integer hij is als je leest hoe het thema en de inhoud iedere keer verandert en de mensen dus onder valse voorwendselen naar zijn programma gelokt worden. Dat mensen zich door hem laten interviewen is alleen maar omdat het radio is. Multimediaal, weejewel....

27-jul 2011 ,  08:09
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.