Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Weer nieuwe dreigementen vanuit Turkije

Vier maanden geleden alweer postte ik een stukje waarin ik, onder licht voorbehoud, een bericht overnam van Debkafile. Het meldde dat de Turkse premier Erdogan, enkele dagen voor de landelijke verkiezingen, troepen opdracht had gegeven Syrië binnen te vallen.
Het zat me nadien niet lekker, en nog niet eigenlijk, dat ik er de voorbarige kopTurkse leger valt Noord-Syrië binnen boven had gezet.
Intussen komen er echter wel voortdurend berichten binnen over steeds meer dreigementen vanuit de kandidaat lidstaat van de Europese Unie en volwaardig *) lid van de Navo.
»
Naast en na de dreigingen richting Koerden, Cyprus en Israël kwamen nu kort na elkaar weer twee dreigende berichten over Syrië.

Op 5 oktober meldde de Turkse krant Zaman in een bijzin van een artikel over Assad die tegenover de Turkse minister van buitenlandse zaken had laten weten datNavo ingrijpen in Syrië de hel zou doen losbranden in het Midden-Oosten, dat
Turkey's military announced that it will conduct a military drill in Turkey's southern province of Hatay, home of some 7,500 Syrian refugees who fled violence in Syria.

In lijn met de Arabische logica kondigde Assad aan dat hij in geval van Navo acties los zou gaan op niet-Navo-lid Israël.

Vandaag meldt de krant dat dezelfde Davutoğlu (zie afbeelding) Turks militair ingrijpen in het buurland niet uitsluit:
“But, as Syria's neighbor, there are also many steps that we can take. Everyone knows that,” Davutoğlu said. As for whether military measures are also included in these steps, the minister said, “Of course, when the situation becomes a security threat for us.”


Verderop in het stuk in Zaman werd de dreiging weer wat verzacht:
Davutoğlu's remarks were reported by some Turkish dailies as confirmation of an intention to go to war against Syria. However, a statement from the Foreign Ministry denied the reports and said Davutoğlu did not say Turkey was going to war with Syria on Birand's program, nor anywhere else. The statement elaborated that the minister had only said Turkey would take all measures for Turkey's security.

Een week geleden schreef ik boven de vertaling van een stuk van Stratfor over dreigingen richting Cyprus"In het hieronder vertaalde stuk betoogt men dat het regime gefrustreerd raakt omdat ze bang zijn een reputatie te krijgen van wel dreigen maar niet waarmaken." Zo'n soort gevaar is weer vergroot door de nieuwe opmerkingen over Syrië.
Overigens schat ik in dat het Turkse regime niet staat te popelen om (militaire) actie te ondernemen tegen Syrië. Niet op de eerste plaats vanwege Assads dreigingen richting Israël, eerder vanwege de speciale relatie tussen Iran en Syrië.

Zie ook deze beschouwing waarin eventueel de dreiging met militair ingrijpen in Syrië alvast benut wordt om de interventie in Cyprus van 1974 te verdedigen..  
*) Bij de volwaardigheid van het Turkse lidmaatschap van de Navo past een kleine kanttekening. Naar aanleiding van dat eerste berichtje over Turks ingrijpen in Syrië en van confrontaties tussen Turkije en Israël ving ik geluiden op dat in het Navo-verdrag staat dat een aanval op een der lidstaten zal worden opgevat als een aanval op alle lidstaten en daarmee hulp verplicht wordt. In werkelijkheid staat in het Navo-verdrag een beperkende voorwaarde: het betreft aanvallen in Europa!

Frans Groenendijk,  07-10-2011          

Reacties
# 1
Alf Jans:

Het enige wat bij mij opkomt na het lezen van bovenstaand artikel is de vurige hoop, dat Turkije nooit en te nimmer lid zal worden van de EU.

08-okt 2011 ,  04:01
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.