Naam:  Wachtwoord:   Ingelogd blijven? Wachtwoord kwijt? (Waarom) Registreren
 
          
                         
Dit is het archief van Islamofobie.nl
Sinds juli 2014 verschijnen hier geen nieuwe stukken meer. De artikelen worden *) heringedeeld in acht categorieën: zie de knoppen links. Met uitzondering van de categorie 'Islam(itische ideologie)' is de indeling nu niet meer naar thema, maar naar aard van de stukken. Vier jaar lang lag het hoofdaccent op het voeren van de noodzakelijke ideologische strijd: zie het motto hierboven. In de komende jaren zal ik (initiatiefnemer en belangrijkste leverancier van teksten voor islamofobie.nl) me meer richten op de noodzakelijke politieke strijd. In termen van deze indeling: veel meer nadruk op Voorstellen, Politieke organisatie en iets meer op Opinie. LEES VERDER »
 
 
Zoek het verschil tussen de mensen. Hint: het is niet de huidskleur
2 foto's, 2000 woorden

Regelmatig neem ik me voor om kortere stukken te schrijven, maar het lukt me zelden.
Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden zeggen ze wel eens.
Dat helpt om met een korte tekst toch een indringende boodschap over te brengen.
De bovenste foto heb ik genoemd: mensen die naar Lampedusa vluchten.
De onderste: mensen die naar asielzoekers zwaaien.
Na het 'lees meer' grotere versies van de foto's en de 'oplossing'.

Waarschuwing: dat stukje tekst kan tot ernstige misselijkheid leiden.
»
De bovenste foto is afkomstig van The Guardian en is gemaakt door Ettore Ferrari/ANSA. Gemakkelijk zijn er nog veel meer van dit soort foto's te vinden.


De onderste vond ik op de webstek van het blad met de grappige naam 'Vrij Nederland' in een stuk over 'asielactivisme'. Foto: Piet den Blanken/HH.


Le Figaro van 6 april 2011 schreef over de "Tunesische vluchtelingen in Lampedusa".

De Franse krant meldt in het stuk terloops een van de meest sinistere redenen waarom de vluchtelingen bijna uitsluitend jonge mannen zijn:
Allen, uitsluitend jonge mannen, tamelijk arm en zelden Frans sprekend, vertellen hetzelfde verhaal. Zoals Tarek, 20 jaar, twintig dagen eerder vertrokken uit Kairouan. [een dorpje in Tunesië, 60 km van de kust, hemelsbreed minder dan 200 km van Lampedusa]. "We zaten met 150 op elkaar gepakt op een schip, geschikt voor 60 mensen. Tijdens de reis werden 12 meisjes in zee gegooid."

Er staat niet bij wat er daarvoor met hen gebeurd was...

Zie ook het stuk getiteld 'Het Kwaad bestaat' en beslist ook dit van Marielle Bos over een geschrokken notarisdochter en een vermoorde poetsvrouw.  

Frans Groenendijk,  15-08-2013          

Reacties
# 1
Marielle Bos:

Ik zie het! De rijke mensen op de tweede foto hebben allemaal een tas en die arme mensen op de bovenste foto niet. Gnmpf, wat heb ik gewonnen?

Vreselijk, dit soort vrouwen zijn rijp voor het gesticht als je het mij vraagt.

Deze vrouwen lijden aan ongeneeslijke feitenresistentie.

Een aardig voorbeeld dat het ongeneeslijk is is wel de moeder van Renske Hekman.
Nadat de Baflo copkiller Renske hartstikke doodgeslagen had met een brandblusser zat moeder Hekman tijdens de rechtszaak begripvol te keuvelen over die psychopaat want ja, hij had toen ook wel heel veel medicijnen geslikt.
Ze gaat nog steeds trouw op bezoek in de gevangenis om die geflipte gek koek en zopie te brengen.

Daar staat mijn verstand bij stil. Dat je zover gaat in deze idioterie.

Als je er dus na de moord op je kind niet van genezen bent ís het niet te genezen.

En wat te denken van dat onverantwoordelijke wiebelwijf die haar dochtertje meenam naar de vluchtkerk, dan ben je wel zo erg de weg kwijt. Goh, het kind is daar aangerand.

Maar reken maar niet dat die moeder nu niet meer gaat hoor, je mag ze tenslotte niet allemaal over één kam scheren zoals die PVV tokkies doen.

16-aug 2013 ,  08:22
# 2
Veteraan:

12 meisjes in zee gegooid? De autoriteiten zouden de asielzoekers dan allemaal de zee weer moeten opsturen en in zee dumpen als ze dit op hun geweten hebben.Wat ik altijd al van asielzoekers vond en dacht,blijkt nu wel.

16-aug 2013 ,  10:15
# 3
Frans Groenendijk:

De kreet 'discriminatie' wordt meestal ten onrechte gebruikt. Generaliseren niet. Ik ben van mening dat je niet alle asielzoekers over een kam moet scheren. Het verschil tussen asielzoekers onderling is nog groter dan dat tussen PVV-stemmers, Marokkanen, studenten of PvdA-stemmers onderling.
Toevallig bekeek ik eergisteren weer eens een Volkskrant. Daarin een artikel met twee foto's erbij over vluchtende Rohingya's. Dat zijn mohammedanen die uit Birma vluchten naar Bangla-Desh. Op beide foto's een bootje met vluchtelingen. Op geen van beide een vrouw of meisje te bekennen. Je moet dan weer optimistisch blijven denken: dit zullen wel de mannenboten zijn. Ze doen natuurlijk veiligheidshalve aan gescheiden mannen- en vrouwenboten.

16-aug 2013 ,  10:39
# 4
Marielle Bos:

Frans, eens dat je asielzoekers niet over één kam moet scheren, zo zou ik zelf gaan zwaaien naar Koptische Christenen uit Egypte, blanke Afrikaners die moeiteloos zouden integreren of Nigerianen die de islam ontvlucht zijn.
Maar die worden niet binnengehaald als St. Nicolaas.

De Volkskrant is louter geschikt als kattenbakvulling of om vis in te verpakken als je het mij vraagt maar je vraagt het mij wijselijk niet.

Fijn weekend Frans, leuk om even te sparren;)

16-aug 2013 ,  11:00
# 5
Marie:

Veiligheidshalve gescheiden mannen en vrouwenboten ? Toch gek dat die laatste nog steeds niet aangekomen zijn. Ik haal mijn Irakese buurman er nog even bij,die wist te vertellen dat alle mannen uit de familie veilig in het westen onder de pannen waren. Moeder, zussen en tantes achtergebleven in Basra. Over mijn vraag hoe het met ze ging haalde hij zijn schouders op. Hij had geen flauw idee en het kon hem weinig schelen. Je onderschat in je optimisme dit keer hoe bijzonder verwaarloosbaar vrouwen zijn in de ogen van deze " vluchtelingen ".
Dus ik denk dat je een grapje maakte

17-aug 2013 ,  09:24
# 6
Frans Groenendijk:

Jouw woord 'grapje' is bijna net zo wrang als mijn woord 'veiligheid'. Het is nog voorbij cynisme. Wat zou het betekenen wanneer er werkelijk sprake zou zijn van gescheiden mannen- en vrouwenboten? Twee dingen. Het ene 'hoopvol': iemand die over de organisatie gaat heeft gevoel voor verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de vrouwen EN realiteitszin. Het andere: die realiteit. De realiteit dat een volk vlucht en de mannen van dat volk tijdens de vlucht de eigenlijke bedreiging vormen voor de vrouwen....
Voorbij het cynisme. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat Volkskrantlezers niet dat aspect van die foto's waarnemen?
Bij de Lampedusa foto's, waar het dus puur economische vluchtelingen betreft, kun je nog tegen jezelf zeggen dat deze mannen naar rijke landen trekken om daar geld te verdienen dat ze voor een deel naar hun ouders en gezinnen sturen, maar wat zeg je tegen jezelf over die Rohingya foto's?

17-aug 2013 ,  10:22
# 7
HPax:

Ook nu weer wordt in het opstel van Groenendijk, en in reacties daarop, losjes geschreven over ´vluchtelingen´ en ´asielzoekers´. In dit verband kan het nut hebben oud-Minister Pronk te citeren. In een interview bekent hij, en nooit heb ik naderhand gehoord of gelezen dat zijn verslaggever tot de orde is geroepen of overgeplaatst:

‘...zo kan men dit land alleen maar binnen om humanitaire redenen. En als dat geen gezinshereniging is dan moet het asiel zoeken zijn. Dus zeggen de mensen dat ze asiel zoeken, ook al is dit in de meerderheid der gevallen niet zo. Dus raakt het desbetreffend kanaal verstopt [....]. En na zo’n zeer lange procedure gaan ze in de illegaliteit.’ (NRC, 25.06.94).

´En dat zeggen de mensen dat ze asiel zoeken´, enz.
Ja, maar dat zeggen ook de bewindvoerders, handlangers en aanhangers van de Nederlandse Massa Immigratie (NMI). Die verkopen hun beleid onder titels als ´asielzoekers´ subs. ´vluchtelingen´, en in die onjuiste en misleidende benaming gaat het volk mee. Nolens volens. Want wie kan of durft er nu tegen ´vluchtelingen´ zijn, of ´asielzoekers´? Onze Nederlandse cultuur verbiedt dat.

Hoe je ze dán zou moeten noemen? Wel, gewoon, ´immigranten´, die we al dan niet voorgoed willen toelaten. En in een beperkt aantal gevallen ´politieke vluchteling´.* Verdreven ministers, een afgezette koning, iets in dit genre,komen voor die betiteling in aanmerking. Als we ze aardig vinden.

Maar dit is toch niet het ware verhaal. Want wat wij vandaag ondergaan, is zóiets nieuws - of archaïsch! - dat moderne begrippen als ´immigrant´, ´vluchteling´ e.d. er op afschampen en het eerder hun functie lijkt een ramp aan het zicht te onttrekken dan die aan het licht te brengen.
We ervaren iets dat nog het meest lijkt op een mix van 1. een ouderwetse volksverhuizing en 2. de hardnekkige aanvallen van de barbaren op Rome. En vergeten wij niet: toentertijd wonnen die barbaren. Hoofdoorzaak van dit gemengde proces zijn de demografische explosies in niet-Westerse gebieden. Hun geboorte-overschotten** worden op onze kusten geloosd. Figuurlijk, soms letterlijk.
We moeten dus naar andere woorden zoeken, nieuw of oud.

* De Raad van State kwam in 1995 tot de conclusie dat waar geen Staat is, er ook geen sprake van politieke vervolging kan zijn, en zo konden e.g. Somalische ´politieke vluchtelingen´stante pede worden afgewezen. Of dat ook gebeurd is, weet ik niet, maar het gezichtpunt van de RvS lijkt in ieder geval juist en sluit denk ik het best aan bij het concept van Politiek Vluchteling zoals dat geloof ik in 1830 in NL opdook. (Uit het hoofd geciteerd).
** Die kunnen mede gevolg zijn van onze (Westerse) ontwikkelingshulp, en oogsten we via ongewenste immigratiestromen wat we gezaaid hebben. Dan is het dus onze eigen schuld. Ontwikkelingshulp werkt echt.

17-aug 2013 ,  06:35
# 8
Frans Groenendijk:

Dank voor de aanvulling HPax. Overigens heten de mensen in de afgebeelde boot volgens mijn bijschrift 'gelukzoekers' (hoover maar).
'Economisch vluchteling' vind ik niet zo'n heel verkeerde term.
Wonderlijk dat die rare snijboon in 1994 zo openlijk was over dat misbruik van de term 'asiel' zoeken.

Met mijn stukje, eigenlijk alleen twee foto's, wilde ik eigenlijk niet de schijnwerper zetten op de mensen zonder tas, maar op die met tas.

17-aug 2013 ,  06:49
# 9
marie:

Die met tas , alternatief geknutseld in zeventiger jaren grenzenloosheid. Met kwastjes en al. Nu de voortgang in de realiteit : Nog even een toevoeging bij het verhaal van de Irakees.
Hij had in AZC Heilo twee geliefden. Een jonge getrouwde vrouw die hij beeldschoon vond, en een oudere die seksueel minder aantrekkelijk was, maar die hem weer aan allerlei voordeeltjes kon helpen. En niemand van de leiding die ingreep bij zulke intimiteiten met het personeel.
Als ik hem op zijn schaamteloze opportunisme aansprak dan moest hij schateren. Werkelijk hilarisch vond hij het dat een oud wijf hem de les las.

Maar nog veel erger was het gedrag van de arts daar. Die gaf hem een koran cadeau, en toen hij zelfstandig woonde en zijn uitkering verzoop bracht hij elke week een voedselpakket.
Het zal niet in alle centra even erg zijn, maar zelfs het laatste spoortje van fatsoen wordt op deze manier uit de " asielzoekers " geknuffeld.
En die ´birkenstock´ brigade die op het onderste plaatje staat te zwaaien is overgoten met hetzelfde destructieve sentiment.
Tenslotte, toen ik in de gaten kreeg dat zijn dagelijkse bezoeken niks te maken hadden met cultuur verwerven maar met de pils in mijn koelkast, gaf ik hem de keuze tussen thee of fris. Héél rap daalde zijn behoefte aan Nederlands weten, van dagelijks tot twee keer per week, en toen de alcohol verstrekking helemaal achterwege bleef tot nul.
Als deze zeer intelligente vent niet functioneel onklaar was gemaakt in het asiel circuit hadden we er misschien nog profijt van kunnen hebben.
Het laatste nieuws was dat hij een baan had bij de beveiliging van Schiphol. Tjonge, dat doet niks voor mijn gevoel van veiligheid.
Neem ik nog liever de Fyra.

17-aug 2013 ,  07:12
# 10
Jurgen:

Gelukkig was in 1994 toen nog premier Lubbers beter in zijn uitspraken:
Lubbers verwijt Pronk uitlokken proteststemmen
Kosto wordt geprezen door Lubbers en was toendertijd PvdA staatssecretaris. Jawel PvdA.

21-aug 2013 ,  03:17
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.